Ανάσταση στην …απομόνωση! Ο καθένας στο σπίτι του, λόγω Κοροναϊού

Τα 2.170 έφτασαν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ μέχρι στιγμής 101 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης (14/04) από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 25 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 2.170 (56% άνδρες), από τα οποία το 25,6% (555) σχετίζεται με ταξιδιώτες και το 40% (869) με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 76, από τους οποίους 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη ενώ το 80% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Παράλληλα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες δύο ακόμη νεκροί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 101, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη (74 άνδρες και 27 γυναίκες). Το 89% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Εικοσιεπτά ασθενείς έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Συνολικά, από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα έχουν διενερηθεί 48.798 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

«Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα»

Αυτές τις τρεις λέξεις επίλεξε ο Σωτήρης Τσιόδρας για να εξηγήσει στους ιατρικούς συντάκτες με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.

«Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Εχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».

«Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα» επεσήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε άλλες χώρες τονίζοντας «βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Οπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

Οσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Χαρδαλιάς: Απαγορεύονται οι πασχαλινές συγκεντρώσεις σε ταράτσες και πυλωτές

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, την πιο κρίσιμη της προσπάθειας μας, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Κατέστησε σαφές πως οι επιλογές μας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα και «αν θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα και προέτρεψε «να μην αφήσουμε την ανυπομονησία να μας θερίσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. «Ούτε στους συγγενείς θα πάμε ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» σημείωσε.

Επίσης, ενημέρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή τα κοιμητήρια σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προβλέπονται να είναι ανοικτά, τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη μία μετά το μεσημέρι έως τις επτά το απόγευμα.

Στην Ξάνθη ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα σε καταυλισμό Ρομά, τα οποία είναι όλα αρνητικά, όπως αρνητικά είναι και τα 15 δείγματα του προσωπικού της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης. «Αποφύγαμε μια κατάσταση δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και εγρήγορση, καθώς η Ξάνθη έχει υψηλά φορτία». Κάλεσε τους κατοίκους μέχρι τις 27 Απριλίου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν σπίτι τους.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως λόγω μη τήρησης των μέτρων, αναστέλλεται η λειτουργία τριών λαϊκών αγορών στη χώρα.

πηγή:huffigtonpost.com