Β. Παπαστεργιάδης: Πώς επηρεάζει η πανδημία τους Έλληνες της Αυστραλίας

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗ*

H πανδημία με τον κορονοϊό έχει πλήξει την Αυστραλία και τη Μελβούρνη, όπου λειτουργεί η Κοινότητά μας και ζουν περίπου 300.000 Έλληνες. Η ζωή μας, φυσικά, έχει αλλάξει με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.
Αν και απαγορεύεται γενικά η κυκλοφορία χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί κάποιος να κάνει πολλά. Εγώ προσωπικά πάω κάθε μέρα στη δουλειά στο δικηγορικό μου γραφείο. Το 85% του προσωπικού του γραφείου μου, δηλαδή 160 άτομα, δουλεύει τώρα από το σπίτι και μόνο 20 από εμάς πηγαίνουμε στο γραφείο.

Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο εργασίας, αλλά έχουμε μάθει και νέους τρόπους να δουλεύουμε. Χρησιμοποιούμε τώρα νέες μεθόδους επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Zoom, όχι μόνο για να είμαστε σε επαφή μεταξύ μας, αλλά και με τους πελάτες μας. Για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες οργάνωσα ένα συνέδριο με επιχειρήσεις και άλλα δικηγορικά γραφεία μέσω του Zoom, με πολλά άτομα να το παρακολουθούν και να κάνουν ερωτήσεις στο τέλος. Το θέμα της ομιλίας μου ήταν για τον κορονοϊό και για το πώς μπορούμε να λειτουργούμε τα γραφεία μας και να συνεχίζουμε τις σχέσεις με τους πελάτες μας. Παράλληλα, βλέπω τώρα τους συνεργάτες μου να επικοινωνούν κοινωνικά κάθε Παρασκευή βράδυ μέσω του Zoom, να συνομιλούν και να περνούν ευχάριστα.

Με τα μέτρα που ισχύουν εδώ, μπορεί να πάει κάποιος στην αγορά, στο γιατρό, στο φαρμακείο και σε καταστήματα εστίασης για να αγοράσει φαγητό ή να ζητήσει να του το φέρουν στο σπίτι. Επίσης, μπορεί να βγει έξω για εξάσκηση αρκεί να πληροί τους όρους της απόστασης και να αποφεύγει τις συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων. Εγώ, πηγαίνω καθημερινά για ποδήλατο με τα δύο παιδιά μου, την Ελένη και τον Λέανδρο, 16 και 14 ετών αντίστοιχα, για περίπου μιάμιση ώρα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε περισσότερη επαφή μεταξύ μας. Τώρα τα παιδιά μου παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο σχολείο τους εξ αποστάσεως από το σπίτι και μέσω του υπολογιστή τους. Δυστυχώς και τα δύο παιδιά μου έχουν σταματήσει τον αθλητισμό. Έπαιζαν ποδόσφαιρο και προπονούνταν καθημερινά. Ευχόμαστε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να μπορούν πάλι να συνεχίσουν.

Οι αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας άρχισαν από την πρώτη στιγμή να δραστηριοποιούνται και να θέτουν σε εφαρμογή σειρά περιοριστικών μέτρων, που είχαν ως στόχο να εντοπιστούν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού και να αποφευχθεί η μετάδοσή του σε άλλα άτομα.
Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονταν και τα ακόλουθα:
– τέθηκαν σε εφαρμογή ταξιδιωτικοί περιορισμοί
– εξετάζονται όλοι όσοι έρχονται στην Αυστραλία και τίθενται σε υποχρεωτική απομόνωση δύο εβδομάδων σε ξενοδοχεία
– εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση των συνόρων της χώρας.

– έχει απαγορευτεί η συνάθροιση άνω των δύο ατόμων με τον όρο να είναι σε απόσταση 1,5 μέτρων.
– έχει απαγορευτεί η λειτουργία των εστιατορίων, καφέ και ταχυφαγείων και επιτρέπεται μόνο η παράδοση στο σπίτι ή στον αγοραστή στο κατάστημα.
– επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για την αγορά των απαραίτητων, δηλαδή επίσκεψη στο γιατρό ή στο φαρμακείο, για άσκηση, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις, δηλαδή, όχι περισσότερα από δύο άτομα σε μια ομάδα και να τηρούνται οι αποστάσεις καθώς και για μετάβαση στην εργασία ή στο χώρο εκπαίδευσης.
– επίσης τα υπαίθρια γυμναστήρια και οι παιδικές χαρές είναι κλειστά, ενώ τα εμπορικά κέντρα, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις που θεωρούνται απαραίτητες συνεχίζουν να λειτουργούν, εφόσον φυσικά πληρούν τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.
– τα σχολεία λειτουργούν με μαθήματα εξ αποστάσεως, ενώ μαθητές μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο κανονικά αν το επιθυμούν.
– οι εκκλησίες έχουν κλείσει και επιτρέπονται μόνο οι κηδείες και οι γάμοι με περιορισμένο αριθμό συγγενών, δέκα και πέντε άτομα αντίστοιχα.

Tα μέτρα, σύμφωνα με τις αρχές τηρούνται από τους πολίτες, αλλά και από τους Έλληνες της Βικτώριας. Οι αστυνομικές αρχές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ο στρατός, που εποπτεύουν τα περιοριστικά μέτρα, έχουν προβεί στην επιβολή πολύ λίγων προστίμων σε άτομα που δεν τα εφάρμοσαν.
Τα μέτρα που ελήφθησαν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, καθώς οι καθημερινές επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Αυτό συνέβαλε στο να εντείνεται η συζήτηση για άρση των μέτρων γρηγορότερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Αυτό, βέβαια, θα κριθεί από την εξέλιξη όσον αφορά στην μετάδοση του ιού. Για παράδειγμα, στην πολιτεία της Βικτώριας, είχαμε 1.239 κρούσματα έως τις 20 Απριλίου – είχε παρουσιαστεί μόνο ένα νέο κρούσμα από την προηγούμενη ημέρα. Το νέο κρούσμα αφορούσε άτομο που επέστρεψε από το εξωτερικό και είχε τεθεί σε απομόνωση σε ξενοδοχείο.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες κυβερνητικές και υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας πήρε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα μέτρα:
– ανέστειλε τη λειτουργία των εκκλησιών της Κοινότητάς και επιτρέπονται μόνο οι κηδείες και οι γάμοι με τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αρχές όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων
– ακύρωσε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τους επόμενους 4 μήνες
– ανέστειλε τη λειτουργία των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού
– αποφάσισε να λειτουργήσουν τα σχολεία της Κοινότητάς μας με μαθήματα μέσω του διαδικτύου.
– από την 1η Απριλίου, ανέστειλε τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων της Κοινότητας για την ασφάλεια του προσωπικού και του κοινού.
– ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Ελληνικό Κέντρο κατά τους επόμενους 4 μήνες.

– τέλος, η Κοινότητά μας δημιούργησε ειδική γραμμή βοήθειας (Helpline) για τους συμπατριώτες μας και ιδιαίτερα για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Αυστραλία με προσωρινή άδεια παραμονής και αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού, στους οποίους προσφέρει πληροφορίες για το πού και πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.
Γενικά, η ψυχολογία του κοινού, αλλά και των Ελλήνων στη Βικτώρια είναι καλή. Ο κόσμος υπακούει στα μέτρα και στις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, και όλοι μαζί συμβάλουν με τις ενέργειές τους στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων. Φυσικά όλοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις και για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία. Πολλοί είδαν τη ζωή τους να γίνεται άνω-κάτω, τις επιχειρήσεις τους να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και πολλοί εργαζόμενοι να χάνουν τις δουλειές τους.

Προσωπικά μάς πονά που δεν μπορούμε να βλέπουμε του φίλους, τους συγγενείς και τους γονείς μας όπως πριν. Η ζωή μας έχει νόημα μέσω των προσωπικών σχέσεων που έχουμε και τις συζητήσεις μας. Άλλο είναι να μιλάς τηλεφωνικά και άλλο είναι να μπορείς να ανταλλάσσεις μια άποψη με φίλους μέσω ενός φραπέ και να βλέπεις την αντίδραση και έκφρασή τους. Αυτά μας λείπουν πάρα πολύ. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι πραγματικά δύσκολες στιγμές για όλους και ιδιαίτερα για τους γονείς μας. Προπαντός για την μητέρα μου, την κα Ελένη. Στεναχωριέται πάρα πολύ που δεν μπορεί να δει τα εγγόνια της όπως πριν. Είναι τυχερή που έχει τον κήπο της και περνά την ημέρα της φροντίζοντας τα λουλούδια και τα λαχανικά της. Αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προσωπικές επαφές.

Η Ομοσπονδιακή και η Πολιτειακή κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει σειρά ανακουφιστικών μέτρων ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με σκοπό να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κρίση αυτή.
Όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα και η ζωή μας θα μπορέσει να ξαναβρεί τον κανονικό ρυθμό της.
Και η Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά. Θα πρέπει να αναφέρω εδώ ότι η πατρίδα μας έχει παρουσιάσει την καλύτερη εικόνα στην Αυστραλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα που έχει πάρει.
Βέβαια ανησυχούμε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις και ιδιαίτερα για τον τουρισμό καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πολλοί συμπατριώτες μας εδώ υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα ή περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση.
Εγώ κάθε χρόνο ταξιδεύω στην Ελλάδα με τα παιδιά μου. Δεν είναι μόνο ένα ταξίδι διακοπών, αλλά μια ευκαιρία να εμπλουτίσεις τον εαυτό σου με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Για μένα και τα παιδιά μου είναι ένας τρόπος που μας δένει ως οικογένεια. Τα ταξίδια αυτά έχουν δημιουργήσει μια αγάπη για την πατρίδα για τα παιδιά μου, που θα συνεχίσει για όλη τη ζωή τους παρόλο που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι αξέχαστες οι στιγμές που περάσαμε σε μουσικά φεστιβάλ, π.χ. με τον Χατζηγιάννη ή σε μουσεία σαν το Κυκλαδικό Μουσείο Τέχνης ή παίζοντας στις παραλίες της Βουλιαγμένης. Ευχόμαστε ότι όλα αυτά θα τα έχουμε πάλι σύντομα.
Πάντως, η Κοινότητά μας θέλοντας να βοηθήσει την πατρίδα μας, πρότεινε εκ νέου στον ΕΟΤ να λειτουργήσει γραφείο του στο Ελληνικό Κέντρο, στο νέο κτίριο της Κοινότητάς μας στο κέντρο της Μελβούρνης, χωρίς κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε ακόμα να προχωρήσουμε με την οργάνωση του συνεδρίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα που προγραμματιζόταν για το Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επρόκειτο να στείλουμε μια ομάδα 100 επενδυτών στην Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο αυτό το διοργανώνει η Κοινότητά μας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Βικτώριας. Μέσα στο Μάιο πρόκειται να έχουμε νέα συνάντηση για να συζητήσουμε με την κυβέρνηση πώς και πότε θα μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Δεν σταματάμε και προχωράμε.
Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να ξαναβρούν όλα πάλι τον κανονικό τους ρυθμό. Βέβαια, ο κόσμος μας θα είναι διαφορετικός. Οι πληγές της πανδημίας θα είναι αισθητές για πολύ καιρό μετά, καθώς θα έχει επηρεαστεί αρνητικά η οικονομία, η κοινωνία μας και γενικά η ζωή μας. Πιστεύω, όμως, ότι θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την κρίση, με περισσότερες εμπειρίες και λύσεις για την αντιμετώπιση παρόμοιων κινδύνων στο μέλλον.

*To άρθρο αυτό του κ. Παπαστεργιάδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Έθνος».