Αποκλιμάκωση ή ελιγμοί Ερντογάν;

Στην Αττάλεια αγκυροβόλησε το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, μία κίνηση η οποία φανερώνει πως η Άγκυρα αρχίζει να πιέζεται διπλωματικά καθώς οι κυρώσεις από την ΕΕ βρίσκονται προ των πυλών.

Ουδείς ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν η αλλαγή ρότας του Oruc Reis αποτελεί ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων στη διπλωματική σκακιέρα ή συνιστά αποκλιμάκωση από πλευράς Ερντογάν.

Η Σύνοδος Κορυφής η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου και η απειλή κυρώσεων προς την Άγκυρα, εάν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έχει «πιέσει» διπλωματικά τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται απομονωμένος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2  – 12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε παρά τις αντίθετες προβλέψεις των ειδικών αναλυτών.

Αν και πορεία του Oruc Reis προς την Αττάλεια δε συνάδει με την εμπρηστική ρητορική του Ερντογάν δείχνει πως η Άγκυρα ίσως παίζει το τελευταίο της διπλωματικό «χαρτί» ενόψει της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να γλιτώσει μία σειρά από κυρώσεις για τις οποίες έχει προαναγγείλει η Ευρώπη .

Πάντως, τα τουρκικά MME αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία.

Mιλώντας στoν ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

Στο Καστελλόριζο η ΠτΔ

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Καστελλόριζο, όπου σήμερα θα βρεθεί  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία κίνηση με πολλαπλά μηνύματα προς την Τουρκία.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταβαίνει  για τους εορτασμούς της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού με τον φόβο τουρκικών προκλήσεων να είναι υπαρκτός.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σκοπεύουν να φτιάξουν ένα πλέγμα προστασίας με ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά, ώστε αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν με μαχητικά να ενοχλήσουν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Πρόεδρο, να μην τα καταφέρουν.

Στο νησί βρίσκονται δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μια τορπιλάκατος και μια κανονιοφόρος, ενώ συνεχείς είναι και οι περιπολίες που πραγματοποιούν γύρω του, άνδρες των ΟΥΚ που επιβαίνουν σε ταχύπλοα σκάφη.

in.gr