Τ΄ακούσαμε, το γράφουμε και ευθύνη δεν έχουμε!

Ακούσαμε και διαβάσαμε τα πρώτα πολιτικά κονταροκτυπήματα μεταξύ πολιτικών για την ψήφο των ομογενών. Ο κ. Βορίδης από τη μία, ο κ. Πολάκης από την άλλη. Έχουμε προ πολλού καιρού προβλέψει ότι καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές …. το θερμόμετρο θα ανεβαίνει για την ψήφο των ομογενών.  (Όση αυτή κι θα είναι, τελικά!)

 

Δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό – τουλάχιστον όχι σήμερα – να σχολιάσουμε τις δηλώσεις του κ. Πολάκη περί εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων στον χώρο της ομογένειας. Πολύ δε περισσότερο δεν θα σχολιάσουμε τον υπαινιγμό του κ. Πολάκη περί επιθυμίας της Νέας Δημοκρατίας για εκμετάλλευση κομματική της ομογένειας στις επόμενες εκλογές και μάλιστα με ακροδεξιό προσανατολισμό. Άλλωστε,  η Νέα Δημοκρατία απήντησε ότι ο κ. Πολάκης ούτε καν διάβασε το νόμο που ψήφισε περί ψήφου ομογενών για να γνωρίζει ότι οι ομογενείς δεν θα ψηφίσουν επιστολικά, όπως ανέφερε, αλλά με φυσική παρουσία.

 

Ακούσαμε σε χθεσινή κουβέντα ….. ότι κομματικά το αντανακλαστικό της ΝΔ υπήρξε σωστό, γιατί ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν ψηφίστηκε η επιστολική ψήφος των ομογενών, αλλά η ψηφοφορία με φυσική παρουσία και επιπροσθέτως θα έπρεπε να το θυμάται διότι τούτο συνέβη με τη σθεναρή αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιθυμία Μητσοτάκη για επιστολική ψήφο.

 

Ακούσαμε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να επιχαίρει το κυβερνών κόμμα ότι «τάπωσε» τον κ. Πολάκη, διότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να καυχάται για έλλειψη προχειρότητας στην ομογενειακή πολιτική. Αλήθεια ποια είναι η κυβερνητική πολιτική για την ομογένεια;

 

 

Ακούσαμε ότι οι φιλότιμες προσπάθειες του μέχρι πρόσφατα Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και πλέον Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη δεν συνιστούν ομογενειακή πολιτική. Αποτελούν μεμονωμένες πρωτοβουλίες δράσεων, οι οποίες δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Παράδειγμα η ομολογουμένως επιτυχημένη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την προώθηση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας μέχρι να αναγνωρισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο θεσμός που ξεκίνησε από τους κόλπους της ομογένειας στην Ιταλία. Σε ποιό πλαίσιο εντάσσεται και ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προώθηση;

 

Και το πλέον σημαντικό είναι ….. ότι ακούσαμε πως στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς γίνονται συζητήσεις για επανασύσταση μίας κρατικής υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την ομογένεια ….. όταν πρόσφατα η κυβέρνηση έχει καταργήσει de facto την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.