Με δάκρυα στα μάτια, ο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έφτασε στη στρατιωτική βάση Άντριους στα προάστια της Ουάσινγκτον την παραμονή της ορκωμοσίας του.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν προσγειώθηκε στις 16:00, τοπική ώρα, (23:00 ώρα Ελλάδας), την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος έδινε στη δημοσιότητα την αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκινημένος

Εμφανώς συγκινημένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα από το Ντέλαγουερ για την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως, σε  συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία από το προπύργιό του, αναφέρθηκε στην αγάπη του για αυτήν την Πολιτεία, τον νεκρό γιο του και τον δικό του θάνατο.

«Συγχωρήστε τη συγκίνησή μου, όταν πεθάνω, το Ντέλαγουερ θα είναι γραμμένο στην καρδιά μου», είπε ο 78χρονος Δημοκρατικός πολιτικός, παραπέμποντας στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις.

Ο Μπάιντεν, που ανέκαθεν δήλωνε υπερήφανος για τις ιρλανδικές ρίζες του, θα γίνει αύριο ο γηραιότερος πολιτικός που θα αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συγκρατώντας τα δάκρυά του, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας «τους φίλους» και την οικογένειά του που είχαν συγκεντρωθεί στο Νιου Κασλ του Ντέλαγουερ, σε μια βάση της Εθνοφρουράς που φέρει το όνομα του γιου του, του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια από καρκίνο.

Λυπάμαι μόνο που δεν είναι εκείνος εδώ

«Μόνο για ένα πράγμα λυπάμαι, που εκείνος δεν είναι εδώ, γιατί εμείς θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε ως πρόεδρο», είπε για τον γιο του, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ και είχε υπηρετήσει στην τοπική Εθνοφρουρά, ενώ το πολιτικό μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό όταν τον χτύπησε ο καρκίνος.

«Αισθάνομαι τιμή, βαθύτατη τιμή, που θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος και αρχιστράτηγός σας και θα είμαι πάντα υπερήφανο τέκνο του Ντέλαγουερ», συνέχισε ο Μπάιντεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γουίλμινγκτον όταν ήταν δέκα ετών.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική απόφασή του να επιλέξει μια γυναίκα, την Κάμαλα Χάρις, για αντιπρόεδρό του.

«Μην μου λέτε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Μπορούν και αλλάζουν. Αυτή είναι η Αμερική. Αυτό είναι το Ντέλαγουερ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP