ΑΠΟΨΕΙΣ: Τηλε-διασκέψεις και Τηλε-εκδηλώσεις που προκαλούν

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

H Panhellenic Post το είχε επισημάνει από καιρό.  Έγραφε η στήλη τον περασμένο Δεκέμβριο: «…Δηλαδή, υπουργοί, βουλευτές θα μιλάνε με τους Απόδημους “ανεπίσημα”;  Αλλά τουλάχιστον η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό καθώς και η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, είναι θεσμοθετημένα όργανα που έρχονται σε άμεση επαφή με την Ομογένεια και τους Απόδημους… Και αποτελούν επίσημη και υπεύθυνη πολιτική-κυβερνητική πλατφόρμα και όχι ανεύθυνο κομματικό όργανο…». Σαν να γνωρίζαμε τη συνέχεια, που την βλέπαμε να έρχεται αν και την απευχόμασταν!

Αντιγράφουμε από τον ομογενειακό «Νέο Κόσμο» για την για εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σίδνεϊ: «…Πέρα από το κέφι με το σπάσιμο πιάτων η εκδήλωση είχε και πολιτικό σκέλος, με προσκεκλημένο τον Υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση. Δυστυχώς για τον τελευταίο, τα μέλη της Ν.Δ. στο Σίδνεϊ  δεν του έστρωσαν κόκκινο χαλί, όπως συνηθίζεται, αλλά… ένα άσπρο τραπεζομάντηλο, που για την ακρίβεια το κρέμασαν με… μανταλάκια. Και επειδή μάλλον ζήλεψαν τη χάρη του μπερντέ, είπαν να τον φωτογραφίσουν κιόλας, να τον ανεβάσουν και στο facebook, για να τους κρεμάσουν κι εκείνους στα μανταλάκια, μαζί με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που εξαιτίας τους εκτίθεται»…

Προφητικά σημειώναμε το περασμένο Δεκέμβριο από τούτη τη στήλη: «Καλοδεχούμενες όλες οι προσπάθειες να πλησιάσουμε την Ομογένεια (εκλογές έρχονται γαρ, έστω και βάθος διετίας) πλην, όμως, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου της υπευθύνου Κυβέρνησης, με καθορισμένη ατζέντα και με συνομιλητές από την άλλη πλευρά Απόδημους και Ομογενείς άτομα που θα διαθέτουν τα προς τούτο απαραίτητα γενικότερα προσόντα».

Και να που τα βρήκαμε μπροστά μας!

Κάτι τέτοια άτομα έστησαν, προφανώς, στην Μελβούρνη την εκδήλωση που «…τα είχε όλα! Όσα τουλάχιστον χρειάζονταν για να γίνει θέμα συζήτησης στους κόλπους της παροικίας  (…)  είναι δυνατόν να παρουσιάζει τέτοια εικόνα μια οργάνωση κυβερνώντος κόμματος, που βρίσκεται στο εξωτερικό μεν, αλλά στην Αυστραλία με την πολυπληθή ελληνική παροικία;»

Δεν χαιρόμαστε για την επαλήθευση των ανησυχιών μας. Αναρωτιώμαστε, όμως, ποιοι, αλήθεια,  οργάνωσαν την εκδήλωση; Με ποια «διαπιστευτήρια»; Ποιοι προσκάλεσαν τον Υφυπουργό Εξωτερικών; Γνώριζε ο Κώστας Βλάσης ποιοι ήταν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση; ‘Ηξερε πως θα τον παρουσίαζαν;  Γράφαμε για τις «of the record» τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιεί η Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα η  Γενική Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς (sic)  «με Έλληνες του εξωτερικού, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας που διαμένουν στο εξωτερικό, να συνομιλήσουν με υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας”.

Και προσθέταμε -τον Δεκέμβριο-  σχεδόν προφητικά: ,  «Ποιος αποφάσισε για τις Τηλεδιασκέψεις; Δεύτερον: Ποιοι απόδημοι και με ποια κριτήρια θα είναι οι …συνομιλητές; Τρίτο: με ποια προσόντα, με ποιες εμπειρίες και με ποια εχέγγυα θα ασχοληθούν (συλλογικά ή ατομικά;) θα ερευνήσουν, θα συσκεφθούν και τέλος,  θα συντάξουν προτάσεις και λύσεις προς το κόμμα,  οι Απόδημοι;  (…) Πολύ φοβόμαστε ότι όλο αυτό το εγχείρημα, που αποτελεί και την πρώτη (;) δημόσια παρέμβαση της νεοϊδρυθείσης Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς (sic) της ΝΔ  είναι στον αέρα …»

Στην περίπτωση των Νεοδημοκρατών της Μελβούρνης  το Τηλε-φαγοπότι με τα σπασμένα πιάτα και τον μπερντέ προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα. Δικαίως αναρωτιέται η συνάδελφος  ομογενειακή εφημερίδα: «Είναι δυνατόν ένα κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και φιλοδοξεί να παραμείνει εκεί, να μην μπορεί να οργανώσει μια αξιοπρεπή εκδήλωση, αλλά να τη μετατρέπει σε πανηγύρι;»

Φοβόμαστε το ίδιο συμβαίνει και  με τις Τηλεδιασκέψεις.  Αν θέλουμε να πλησιάσουμε την ομογένεια, αυτό πρέπει να γίνει με σύστημα, με υπευθυνότητα και –κυρίως- με γνώση του ομογενειακού τοπίου και των ανθρώπων του. Ώστε να προκύπτει θετικό αποτέλεσμα από τις Τηλεδιασκέψεις και όχι να ακούγονται «λόγια του κάρου» σε προχειροστημένες “οθόνες” με εν πολλοίς “άσχετες ομογενειακές παρουσίες”.  Φτάνει που το 70% και πλέον των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων είναι «κομμένο» από τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό. Μην προκαλούμε και τους υπόλοιπους λιγοστούς εναπομείναντες ψηφοφόρους από το εξωτερικό.  Αλήθεια, γνώριζαν οι διοργανωτές ότι  οι περισσότεροι που βρέθηκαν στο C.SIDE Restaurant δε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές; Γνωρίζει η  Νέα Δημοκρατία ποια πρόσωπα βρίσκονται στον πυρήνα της οργάνωσης που την εκπροσωπεί στην Αυστραλία και σε άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου;

Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τρίπολη της Λιβύης  έλεγε την ίδια, πάνω κάτω, ώρα απευθυνόμενος στους εκλεγμένους επώνυμους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη: “Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής».