«Κουρεμένα» ενοίκια: Ερχονται οι αποζημιώσεις για τον Ιούλιο

Αντίστροφη μέτρηση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο για το μήνα Ιούλιο ή το ενοίκιο που έλαβαν ήταν «κουρεμένο» κατά 40%.  Μέχρι το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την κρατική αποζημίωση για τα μισθώματα που έχασαν τον περασμένο μήνα. Η αποζημίωση θα καταβληθεί με βάση τις δηλώσεις COVID που είχαν υποβάλλει για το μήνα Ιούνιο.  Η ΑΑΔΕ έχει  αρχίσει να κλείνει τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια  ενώ έχει καταβάλει ήδη αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα  758 εκατ. ευρώ.

Για τα μηδενικά ενοίκια  του Ιουλίου οι  ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του  ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.  Τις επόμενες ημέρες, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει την πλατφόρμα για τη υποβολή των δηλώσεων Covid μηνός Ιουλίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μέχρι την Παρασκευή 27 Αυγούστου:

–        Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» ή/και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», για του μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

–        Οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Covid ή/και δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη αποστείλει τη σχετική ειδοποίηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις τους.

–        Οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, μπορούν να υποβάλουν δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

–        Για τους μήνες Μάρτιο 2020 κι εφεξής, σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή, οι υπεκμισθωτές καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, ώστε να προσδιορίσουν ποια από τα ακίνητα υπεκμισθώνουν περαιτέρω στους υπομισθωτές τους.

in.gr/OT