Παραλλαγή Όμικρον – Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βρετανία

αι η Βρετανία εντάσσεται στον κατάλογο των χωρών που έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ: «αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντόπισαν δύο κρούσματα αυτής της νέας παραλλαγής, της Όμικρον, στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Το ένα κρούσμα είναι στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινχκαμ» υπογράμμισε σε εκπομπή του Sky News. Όπως ανέφερε τα κρούσματα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και ήδη έχουν τεθεί σε απομόνωση οι νοσούντες και τα μέλη του νοικοκυριού τους, ενώ έχει ξεκινήσει ιχνηλάτιση στις επαφές τους.

Περισσότερες χώρες στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας

Την ίδια στιγμή η Βρετανία προσθέτει και άλλες χώρες στην κόκκινη λίστα ταξιδίων του Ηνωμένου Βασιλείου ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε δέκα. Έτσι προστέθηκαν στη λίστα η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Ζάμπια.

«Ήμασταν πάντα πολύ σαφείς ότι δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν αυτό είναι που απαιτείται», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Υγείας.

«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι ένα πράγμα που κάνουμε άμεσα είναι η διενέργεια στοχευμένων τεστ, εξετάζοντας την αλληλουχία των θετικών κρουσμάτων στις δύο περιοχές που επηρεάζονται».

Και πρόσθεσε: «Αν κάποιος έχει ταξιδέψει σε αυτές τις τέσσερις χώρες ή σε οποιαδήποτε από τις άλλες χώρες της κόκκινης λίστας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, τότε πρέπει να απομονωθεί και να κάνει εξετάσεις PCR».

Δεν αποκλείονται περισσότερα μέτρα

Ο κ. Javid είπε ότι το πρόγραμμα διάθεσης εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον «ακόμα πιο σημαντικό».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η νέα παραλλαγή εκεί έξω. Δεν γνωρίζουμε αρκετά ακόμη γι’ αυτήν, αλλά από όσα ξέρουμε, οι προστασίες που έχουμε – ειδικά τα εμβόλια – είναι εξαιρετικά σημαντικές», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές αλλαγές στους περιορισμούς του Covid, ο κ. Javid είπε: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ως χώρα. Έχουμε κάνει πολύ δρόμο από το καλοκαίρι και τα κρατάμε όλα υπό εξέταση και εάν πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, θα το κάνουμε».

in.gr