Τουρκικά ΜΜΕ – Στρατοδικείο της Λιβύης καταδίκασε σε θάνατο τον Χαλίφα Χαφτάρ

Το Στρατοδικείο της πόλης Μισράτα της Λιβύης καταδίκασε ερήμην σε θάνατο τον Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης, για την επίθεση στο Κολέγιο της Αεροπορίας Μισράτα το 2019, γράφει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Η καταδικαστική απόφαση

Το Στρατοδικείο της Μισράτα αναφέρει, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ότι ένας στρατιώτης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο Κολέγιο Πολεμικής Αεροπορίας στην πόλη Μισράτα το 2019 από αεροσκάφος που ανήκε στις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο τέλος της δίκης σχετικά με την επίθεση, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αμπντουρεζάκ εν Ναζούρι, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Σακρ αλ Τζερούσι και ο ταξίαρχος Αμπντουσελάμ αλ Χασί, οι οποίοι ήταν μεταξύ των διοικητών των δυνάμεων που συνδέονται με αυτήν, ιδιαίτερα με τον Χαλίφα Χαφτάρ, καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Και προστίθεται ότι το Δικαστήριο είχε διατάξει την απόλυση του Χαφτάρ και των διοικητών του από τη στρατιωτική υπηρεσία και η απόφαση εναντίον τους στέρησε οριστικά τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Η εκτέλεση της απόφασης

Η τουρκική εφημερίδα Sözcü αναφέρεται, επίσης, στη θανατική ποινή για τον Χαφτάρ, επισημαίνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, και τονίζει ότι με βάση την απόφαση «η ποινή που επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες ζητήθηκε να εκτελεστεί σύμφωνα με τους καθορισμένους νόμους και διαταγές και βάσει του άρθρου 92 του Κώδικα Στρατιωτικής Ποινικής Δικονομίας».

Και οι δύο τουρκικές εφημερίδες δεν χρησιμοποιούν τον όρο εθνικός στρατός της Λιβύης, όταν αναφέρονται στον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά κάνουν λόγο για τις «παράνομες ένοπλες δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας».

Η Sözcü προσθέτει στο τέλος του άρθρου της ότι ο Χαφτάρ ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου και μετέβη στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στη Βεγγάζη όπου ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα για την υποψηφιότητά του.

Το Στρατοδικείο της Μισράτα έχει ανακοινώσει και άλλες αποφάσεις κατά του αρχηγού του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, σε μια προσπάθεια ν’ ανακόψει την πορεία του προς τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Πηγή: in.gr