Άνιση η «μάχη» στις ΜΕΘ, αδειάζουν και γεμίζουν σε δευτερόλεπτα – Μεγαλώνει η θνητότητα «δραματικά»

Αθήνα.- Το αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό δίνει μια εικόνα τι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενώ τρομάζουν τα στοιχεία που μεταφέρουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με τον φονικό ιό.

Στην αντεπίθεση ο κορωνοϊός. Εκεί που οι σκληροί δείκτες της πανδημίας έδειχνα μια αποκλιμάκωση, την βδομάδα αυτή το παιχνίδι γύρισε υπέρ του ιού, με αποτέλεσμα να μετράμε από την πρώτη του μήνα εως και σήμερα 1.373 θανάτους και 74.317 κρούσματα. Τα αποτελέσματα αυτά, έρχονται να επικαιροποιήσουν την πρόβλεψη των ειδικών για να αναζωπύρωση της πανδημίας μέσα στα Χριστούγεννα, λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής «Ομικρον». Ωστόσο η βδομάδα αυτή που διανύουμε, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Νίκο Τζανάκη, θα είναι εβδομάδα κορύφωσης για νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και θανάτους.

«Κόλαση» στις ΜΕΘ

Το αρνητικό ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό δίνει μια εικόνα τι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ενώ τρομάζουν τα στοιχεία που μεταφέρουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με τον φονικό ιό.

«Οι εντατικές είναι γεμάτες. Το πρώτο κρεβάτι που αδειάζει γεμίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου και αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Και δυστυχώς θα περάσουμε δύσκολα Χριστούγεννα και φέτος», τόνισε η διευθύντρια ΕΣΥ στη Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Η κούραση των υγειονομικών – Ποιος εισάγεται σε ΜΕΘ

«Οπότε θα έχουμε ένα σύστημα το οποίο θα νοσηλεύει περισσότερο κόσμο. Οι πολίτες έχουν κουραστεί με τον κορωνοϊό, αλλά φανταστείτε πόσο έχουν κουραστεί όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν τη νόσο στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Η καθηγήτρια επιβεβαίωσε ότι μπαίνει στην Εντατική εκείνη ή εκείνος που έχει πραγματική πιθανότητα να επιζήσει. «Υπάρχουν παγκόσμια κριτήρια για την εισαγωγή στη ΜΕΘ, αλλά να πάμε και στην καθημερινότητα του γιατρού. Η τελική απόφαση όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 10-15 άτομα, είναι θέμα διαλογής. Ποιοι θα πληρούν τα κριτήρια και θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Για πιθανότητες μιλάμε πάντα, κανείς από εμάς δεν είναι Θεός», επεσήμανε η κ. Θεοδωρακοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, «όταν αναλύουμε κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει, συμβαίνουν τραγικά λάθη στη “μετάφραση”. Η ουσία είναι ότι η διαλογή καταλήγει στο να επιλεγεί ένας ασθενής που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να βγει ένας αρτιμελής πολίτης πάλι στην κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος. Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε για όλους», δήλωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι εφικτό σε «καιρό πολέμου» να «μετατρέψουμε όλα τα κρεβάτια στα νοσοκομεία σε κλίνες ΜΕΘ», καθώς «η εντατική είναι ένας διακριτός χώρος» και «η εκπαίδευση που απαιτείται για τους γιατρούς είναι τουλάχιστον 2 χρόνια πάνω από την ειδικότητα, δηλαδή συνολικά 15 χρόνια σπουδών».

Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Όπως είπε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, οι μη εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ είναι 80% με 90%. «Είναι τεράστιο το ποσοστό. Στη Θεσσαλονίκη που ήμουν για ένα μήνα, το 98% των ασθενών σε μια Μονάδα που ανοίξαμε με 18 κρεβάτια, ήταν ανεμβολίαστοι», σημείωσε.

Η πίεση στο ΕΣΥ, μεγαλώνει και η θνητότητα

Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας μεταξύ των διασωληνωμένων επεσήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας, αναφορικά με την μελέτη που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.

Ο κύριος Λύτρας ανέφερε ότι τα στοιχεία των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, έδειξαν ότι όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα.

Μετά τους 400 στις ΜΕΘ η θνητότητα αυξάνει, αυτήν τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό είναι 700, αν κάποιος διασωληνωθεί έχει υψηλότερη θνητότητα απ΄ ό,τι αν ήταν μικρότερος ο αριθμός των διασωληνωμένων» ανέφερε ο κύριος Λύτρας.

Σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται ακόμη κι όταν δεν είναι στα όριά του το ΕΣΥ, ενώ οξύνεται εκτός Αττικής.
Επεσήμανε ότι σε αυτή την εξέλιξη θα μπορούσε να παίξει ρόλο η κούραση, η στελέχωση και τα μέσα που διαθέτουν τα νοσοκομεία.
Πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε έναντι και της παραλλαγής Όμικρον αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός.

Newpost.gr