Πρόταση μομφής: Έτσι θα «παρέμβει» ο “μη βουλευτής” Ανδρουλάκης

Βρέθηκε, τελικά, λύση μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στη Βουλή, αναφορικά με την παρέμβαση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατάθεσε κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Ανδρουλάκης, (ο οποίος δεν έχει την βουλευτική ιδιότητα) έκανε νέο αίτημα να χρησιμοποιήσει τη μικρή αίθουσα του κοινοβουλίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κυριακής, όποτε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση με την ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας  κατά της κυβέρνησης.

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η απόφαση του Προέδρου της Βουλής»

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Βουλής να μην κάνει δεκτό το αίτημα για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ σε αίθουσα της Βουλής την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για αντιδημοκρατική απόφαση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση.

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, ο κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Ένταση με το «καλημέρα» στη Βουλή

Νωρίτερα είχε επικρατήσει ένταση στο κοινοβούλιο, με τον Μιχάλη Κατρίνη να παίρνει τον λόγο και να «επιτίθεται» στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την «μικρή» αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να το λύσουμε. Το θέμα του ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο Κοινοβούλιο. Όταν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ΚΟ χθες, το ζήτησε την ώρα που δεν συνεδρίαζε η Ολομέλεια. Η ταυτόχρονη διαδικασία συνελεύσεως ΚΟ θεωρώ ότι αν μη τι άλλο είναι προβληματική για τη βαρύτητα της συνεδρίασης που ξεκινήσαμε πριν λίγο».

Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει, ο Κ. Τασούλας τόνισε: «Η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Διότι προφανώς δεν είναι μια αίτηση για μεθαύριο, αλλά είναι κάτι που θα συμβαίνει τακτικά. Και πρότεινα να το λύσουμε στην Διάσκεψη των Προέδρων και όχι κατά περίπτωση.

Έδωσα στην συζήτηση του προϋπολογισμού αυτή την άδεια, τότε ήταν η πρώτη φορά που θα το έκανε ο κ. Ανδρουλάκης. Δεν μπορώ όμως να το κάνω κάθε φορά και πρέπει να το λύσει η Διάσκεψη των Προέδρων. Φανταστείτε κι άλλα κόμματα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα… Το κανάλι της Βουλής ποτέ δεν μεταδίδει Κοινοβουλευτική Ομάδα την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια. Πόσο μάλλον στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

Δεν μπορώ να καλούμαι κάθε φορά να κάνω μια εξαίρεση. Γι’ αυτό και είπα ότι την Κυριακή δεν μπορεί να κάνει Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΚΙΝΑΛ. Ούτε να φιμώσω θέλω, ούτε να υποτιμήσω».