Eπιστολή Μητσοτάκη προς Κομισιόν: Το σχέδιο των 6 σημείων για το φυσικό αέριο

Να υπάρξει έκτακτη παρέμβαση της ΕΕ στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου TFF με τον καθορισμό ανώτατης τιμής των συναλλαγών ζητεί με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρεται σε ένα “Σχέδιο Έξι Σημείων”.

Προτείνει μεταξύ άλλων να υπάρχει πλαφόν 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ανώτατο εύρος αύξησης της τιμής, ενώ εναλλακτικά προτείνει και την επιβολή και ανώτατων περιθωρίων κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός προτείνει και την προσωρινή παύση της δραστηριοποίησης traders από την αγορά, οι οποίοι στην τρέχουσα συγκυρία προκαλούν υπέρμετρες ανατιμήσεις.

Τα έξι σημεία

1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση

2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%

3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία

4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.

5.Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

6.Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Από: enikos.gr