Έρχεται νέο «πακέτο» μέτρων για τους αγρότες

Σε «συμπληγάδες» οι αγρότες και κατ’ ΄επέκταση και οι καταναλωτές: Από τη μια τα υψηλά κόστη ενέργειας και από την άλλη οι σοβαρές ανατιμήσεις σε λιπάσματα και άλλες πρώτες ύλες… στοιχίζουν στον παραγωγό. Και όσο πιο πολύ ανεβαίνουν τα κόστη για τους γεωργούς τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκρατηθεί το κύμα των ανατιμήσεων που καταλήγει στον τελικό πελάτη. Με «φόντο» λοιπόν το πλήγμα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί δέσμη μέτρων για την στήριξή της.

Ήδη το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ, περιέχει και διατάξεις που αφορούν στους αγρότες. Ουσιαστικά, μέσα από τις συγκεκριμένες διατάξεις ο αγροτικός κόσμος εξασφαλίζει φθηνό πετρέλαιο για ολόκληρη τη φετινή χρονιά, ενώ περιορίζεται και ο ΦΠΑ στο πλέον κρίσιμο υλικό για την γεωργία. Δίνονται ακόμη διευκολύνσεις στην εξόφληση των φόρων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τους αγρότες

Μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το diesel κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες, μείωση 6% του ΦΠΑ λιπάσματα, καθώς επίσης και εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε οκτώ, μηνιαίες δόσεις προβλέπει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, προβλέπει επί της ουσίας την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ προς 340.000 περίπου γεωργούς.

Η επιστροφή θα αφορά σε όλο το 2022 και η διαδικασία θα προκύψει από σχετική ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη: «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας».

Και μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ:

  • Καθορίζεται για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  • Καθορίζεται συντελεστής ΦΠΑ 6% (αντί του 13% που ισχύει) στα λιπάσματα
  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Εδώ βεβαίως θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία προκαλεί αναταράξεις και στην αγροτική παραγωγή, πέρα βεβαίως από τα υψηλά ενεργειακά κόστη.

Η Μόσχα αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά τις εξαγωγές λιπασμάτων και ως γνωστόν η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο. Εξέλιξη που όπως είναι λογικό ανεβάζει κατακόρυφα τα κόστη της παραγωγής σε συνδυασμό πάντα και με την ακριβή ενέργεια.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης των αγροτών

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής δεν εξαντλούνται εδώ: Η Κυβέρνηση αναμένει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, που απασχολεί όλη την ΕΕ, με σκοπό να ανακοινώσει αναλυτικά και νέα μέτρα στήριξης των αγροτών.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί μέτρα στήριξης των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων, χάρισμα της επιστρεπτέας, φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και μέτρα στήριξης για τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Εκτός αυτού, όπως έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, έχει αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, με σκοπό την ενίσχυση προϊόντων, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου για επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα.

Πηγή: enikonomia.gr