Σωτήρης Τσιόδρας: Η πρόβλεψή του για την 4η δόση του εμβολίου και η προειδοποίηση για τις μεταλλάξεις

Στην πορεία της πανδημίας, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς, αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας και οι υπόλοιποι επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση προσπάθησαν να διαφωτίσουν το κοινό, ενώ απάντησαν και σε σχετικά ερωτήματα σχετικά με τα νεότερα δεδομένα για τη νόσο, την πρόληψη, τη θεραπεία και τις επιπλοκές.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που συντόνιζε την συζήτηση, υπογράμμισε ξανά την σημασία των εμβολιασμών ως “ασπίδα” έναντι και των νέων μεταλλάξεων. “Η Αφρική, με τα ελάχιστα ποσοστά εμβολιασμού ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα μεγάλο πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών”, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ προειδοποίησε ότι “η Όμικρον δεν είναι αμελητέα. Μπορεί να είναι μικρότερη σε βαρύτητα, αλλά οδηγεί σε νοσηλείες ατόμων που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και είναι ανεμβολίαστοι”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν δίστασε να κάνει την πρόβλεψή του σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης 4ης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό. “Η 4η δόση έχει την ιδιαίτερη σημασία της από τα διεθνή δεδομένα μέχρι τώρα, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, περιμένουμε τις περαιτέρω αναλύσεις για την περίφημη απόσταση από την τρίτη δόση και την επίδραση που τυχόν θα έχει αυτή σε τυχόν νοσηλείες ή σοβαρή νόσο και θανάτους”.

“Προβλέπω ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους αυξημένου κινδύνου. Προς τα εκεί βαδίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα και λιγότερο για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χαμηλού κινδύνου, ο οποίος έχει αναπτύξει ήδη μία υβριδική ανοσία είτε από τον 2πλο-3πλο εμβολιασμό είτε από τον εμβολιασμό μαζί με τη νόσηση”, υπογράμμισε ο καθηγητής.