Σήμερα ψηφίζεται το εκλογικό νομοσχέδιο- Ελάχιστοι Απόδημοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους

Αθήνα.- Το εκλογικό νομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στη Βουλή σήμανε έναν ακόμα συναγερμό στους κομματικούς μηχανισμούς, όσο και εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής επέμεινε χθες ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή,  προβλέπει πως οι εγγραφές των Ελλήνων Ψηφοφόρων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στα κατά τόπους Προξενεία,  μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ), έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μόλις 2.000 απόδημοι! Η ενημέρωση της συγκεκριμένης λίστας γίνεται ανά μήνα, αλλά σίγουρα οι προσδοκίες δεν είναι πολύ μεγάλες, παρά και την διαφημιστική καμπάνια στα ομογενειακά ΜΜΕ. Η Κυβέρνηση θέλει να ελπίζει, πάντως, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές ο αριθμός θα αυξηθεί.

Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του εξωτερικού -όσοι από αυτούς δεν αποκλείονται από τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του Νόμου 4648/2019- στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν για βουλευτές επικρατείας του κομματικού σχηματισμού της επιλογής τους και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό στην κάλπη.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα εκλέγονται πλέον 15 βουλευτές (από 12 σήμερα) και οι τρεις έδρες θα αφαιρεθούν από την Α΄ Αθήνας, το Νότιο τομέα της Β΄Αθήνας και την Αχαΐα.

ΣΧΟΛΙΟ ΡanhellenicPost

Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος 4648/2019 αποκλείουν από την διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους το περίπου 70% των Ελλήνων Ψηφοφόρων Εξωτερικού. Ουσιαστικά μπορούν να ψηφίζουν οι μετανάστες του brain drain (δηλαδή όσοι έφυγαν την τελευταία διετία λόγω της οικονομικής κρίσης) και κάποιοι λίγοι από τους παλαιότερους και συγκεκριμένα όσοι:

1. Οι εκτός Επικράτειας εκλογείς να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 26/2012 (Α΄57), όπως αυτό ισχύει.

2. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β΄ εφόσον:

αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση» νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν.

Αυτά λέει ο Νόμος και αυτά τα έχει επιβάλει η αντιπολίτευση και -κυρίως- το ΚΚΕ. Η Κυβέρνηση δέχθηκε τις εξαιρέσεις αυτές προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και να εγκαινιασθεί η συμμετοχή των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία.

Το γεγονός ότι η συμμετοχή στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές αποτελούσε πάγιο αίτημα των Αποδήμων σε συνδυασμό με το απογοητευτικό -μέχρι στιγμής- αποτέλεσμα της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους Εξωτερικού, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων, στις μεθοδεύσεις που επέβαλε η αντιπολίτευση στον εκλογικό Νόμο. Τα δε νούμερα (παρά και την διαφημιστική καμπάνια της Κυβέρνησης)  ελάχιστα αναμένεται να αυξηθούν πλησιάζοντας στις κάλπες και τούτο όχι μόνο γιατί η ομογένεια έχει ενοχληθεί από τις ανασχετικές διατάξεις του Νόμου, αλλά και διότι ΔΕΝ προβλέπεται Επιστολική Ψήφος, παρά το ότι αυτή αναφέρεται στο Σύνταγμα!

Υπενθυμίζουμε, στο σημείο αυτό, το Ειδικό Συνέδριο που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο το “Hellenic Congress of America” στην Νέα Υόρκη, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο,  και άλλους αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο οποίο καταγράφτηκαν οι αντιδράσεις στο Νόμο 4648/2019 και το οποίο ψήφισε ομόφωνα αίτημα για την συμμετοχή ΟΛΩΝ των Αποδήμων Ψηφοφόρων από τον τόπο διαμονής τους, και με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ψήφο.

Είναι απλό, ο απόδημος που πρέπει κατά περιπτώσεις να μετακινηθεί με αεροπλάνο τρεις και τέσσερις ώρες  ή με αυτοκίνητο ακόμη περισσότερες, για να φτάσει σε ελληνικό Προξενείο γιατί θα υποστεί το έξοδο και την ταλαιπωρία αυτή; Υπάρχουν απόδημοι σε χώρες όπου χρειάζονται λιγότερες από δύο ώρες πτήσεις για να φθάσουν στην Ελλάδα!..

Άρα, τα κόμματα που επέβαλαν τις απαγορεύσεις ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ. Γι αυτό και τώρα που η συμμετοχή των αποδήμων διαφαίνεται ΠΕΝΙΧΡΗ δεν αντιδρούν. Αν δεν πανηγυρίζουν γι αυτό…

X.M.