ΣΧΟΛΙΟ: Η ψήφος των εκτός Ελλάδος Εκλογέων και η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Αθήνα βρίσκεται τις μέρες αυτές ο Πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης Hellenic Congress of America (HECA) κ. Νίκος Αποστολόπουλος, προερχόμενος από την Ευρυτανία όπου έλαβε μέρος στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» που διεξήχθη στο Καρπενήσι (28 έως 31 Ιουλίου).

Όπως ήδη έχουμε γράψει στην Panhellenicpost, στην ομιλία του στο Συνέδριο των Ευρυτάνων, ο κ. Αποστολόπουλος έθεσε το αίτημα της Ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,  να αλλάξει ο Νόμος 4648/2019 που ορίζει (θέτωντας αποτρεπτικούς φραγμούς και εμπόδια) τα της διευκόλυνσης να ψηφίζουν οι  Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι από τον τόπο διαμονής τους. Το αίτημα για την αλλαγή του Νόμου, που υποστηρίχθηκε και από τον παριστάμενο ατο Συνέδριο, Βουλευτή Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, υπερψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση του Συνεδρίου.

Προτείνεται:

«Η αλλαγή του υφιστάμενου Νόμου 4648/2019, αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την συμμετοχή Ελληνικών κομμάτων και εκπροσώπων των Αποδήμων Ελλήνων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση στα επιμέρους προβλήματα.

Οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο και η ψήφος τους να μετρά στο τελικό αποτέλεσμα της Επικράτειας. (Όπως γίνεται και με τους ετεροδημότες)».

Καλούν, μάλιστα, οι Απόδημοι, την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεργαστούν ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για την αλλαγή του Νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι για το αίτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της διευκόλυνσης όλων των Αποδήμων Ψηφοφόρων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, είχε συγκληθεί τον Μάιο Ειδικό Συνέδριο στην Νέα Υόρκη που οργάνωσε το  Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America)  σε συνεργασία με το σύλλογο των Αρκάδων, το σύλλογο των Καστοριανών,  το σύλλογο των Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, και στο οποίο έλαβαν μέρος  διαδικτυακά, διακεκριμένοι Έλληνες, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός εξωτερικών, ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Αλιβιζάτος, που ταξίδευσε από την Ελλάδα για το Συνέδριο, και άλλες ομογενειακές προσωπικότητες των ΗΠΑ, αλλά και, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί ζωηρά τον Απόδημο Ελληνισμό,  είναι η ανεξήγητη καθυστέρηση που παρατηρείται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού», όπως ομόφωνα έχει εγκρίνει ήδη από τον Απρίλιο του 2021, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, μετά από δύο Συνεδριάσεις, υπό την προεδρία του προέδρου της κ. Σάββα Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων περίπου 40 Οργανώσεων από όλο τον κόσμο,  που χειροκρότησαν και υιοθέτησαν την σχετική πρόταση του Hellenic Congress of America και τού προέδρου του, κ.  Νίκου Αποστολόπουλου.

Για την αιτία της καθυστέρησης ανεπισήμως λέγεται από το υπουργείο ότι «αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία» και πως «σύντομα θα φθάσει το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής». Δημοσιογραφικές πληροφορίες, όμως, (που πάντως, δεν έχουν διασταυρωθεί) κάνουν λόγο για «παρεμβάσεις» (ενός ή δύο ομογενειακών παραγόντων των ΗΠΑ) προς την κατευθυνση του ΥΠΕΞ, προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στις ελληνικές καλένδες…

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε