Έλληνας Λέκτορας στην Έδρα Παγκόσμιας Διασποράς του Πανεπιστήμιου Μελβούρνης

Dr Piperoglou the inaugural Hellenic Senior Lecturer of Global Diasporas at the University of Melbourne (seventh from the left) with the President of the Board of the Greek Community of Melbourne last Monday. Photo supplied.

 

Μελβούρνη.– Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης υποδέχθηκε τον νεοδιορισθέντα Έλληνα Λέκτορα στην Έδρα Παγκόσμιας Διασποράς του Πανεπιστήμιου Μελβούρνης, Δρ Αντώνη Πιπέρογλου, στο Ελληνικό Κέντρο, τη Δευτέρα το βράδυ, και είχε συζήτηση μαζί του για τη σημασία του ρόλου του και τα μελλοντικά σχέδια της ΕΚΜ.

Ο πρόεδρος ρτου Οργανισμού, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, τόνισε ότι, «αυτή η θέση στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης εδραιώνει τον ρόλο της ΕΚΜ και στις τέσσερις βαθμίδες εκπαίδευσης: προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ας ελπίσουμε ότι η θέση θα προσφέρει με την πάροδο του χρόνου την πολύ αναγκαία έρευνα για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη ελληνική μας κοινότητα και τους μηχανισμούς για τον εντοπισμό των κατάλληλων απαντήσεων. Η ΕΚΜ επικροτεί την προεκλογική δέσμευση και των δύο μεγάλων κομμάτων να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αυτής της θέσης, καθώς αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη των κυβερνήσεών μας στο έργο που έχει αναλάβει η ΕΚΜ».

Advertisement

Ο συντονιστής Εκπαίδευσης της ΕΚΜ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Δρ Νίκος Ντάλλας, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία αυτής της θέσης, όχι μόνο επειδή έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση στις επενδύσεις για τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά αποτελεί και ευκαιρία να δοθεί προτεραιότητα στην ιστορία των μεταναστών, καθώς και ευκαιρία για κριτική μελέτη και έρευνα όσον αφορά στην εξέλιξη και την πολυπλοκότητα της ελληνικής διασπορικής εμπειρίας».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ΕΚΜ, Δρ Σπυριδούλα Δημητρίου, παρατήρησε: «Βρίσκω συναρπαστικό το γεγονός ότι οι έννοιες της διασποράς θα αποκτήσουν επιτέλους τη διαφορετικότητα που τους αρμόζει, οι ιδέες του έχουν δημιουργήσει άλλες μέσα μου. Δηλαδή, οι απαντήσεις στην πατρίδα να γίνουν μέρος του ορισμού και της αφήγησης της ελληνικής ταυτότητας στην Αυστραλία σήμερα».

Αφού έκανε μια αναφορά στη ζωή και το έργο του, ο Δρ Πιπέρογλου προχώρησε σε επισκόπηση των θεμάτων που έχει δεσμευτεί να διδάξει στο άμεσο μέλλον.

Πρώτο στο πρόγραμμα του 2023, θα είναι «Η Μακρά ιστορία της Παγκοσμιοποίησης» για το τέταρτο έτος (Honours) . Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για τους αποφοίτους και τους επίδοξους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θέλουν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα και τις διαφορετικές πτυχές της Ιστορίας του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας.

Επίσης, το 2023, ο Δρ Πιπέρογλου θα διδάξει το «Έθνος Μεταναστών», ένα μάθημα Αυστραλιανής Ιστορίας για το δεύτερο έτος, που θα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση, την πολυπολιτισμικότητα, το προσφυγικό, την εθνική ταυτότητα και όσους θέλουν να κατανοήσουν πώς η ιστορία συνεχίζει να διαμορφώνει τη σύγχρονη κοινωνία. Από το 2024 και μετά, θα προσφέρεται το μάθημα «Παγκόσμια Διασπορά, Ελληνικοί Πολιτισμοί», ένα μάθημα για το τρίτο έτος Παγκόσμιας Ιστορίας, που θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ποικιλομορφία των ιστοριών, των θεωριών και των εμπειριών της διασποράς σε όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην πληθώρα των εμπειριών της ελληνικής διασποράς. Το θέμα θα έχει επίσης συγκριτική και διεπιστημονική διάσταση.

Ο Δρ Πιπέρογλου τόνισε επίσης ότι ο ρόλος και η ευθύνη του ξεπερνά τη διδασκαλία και την έρευνα στο πανεπιστήμιο, ότι υπάρχει μια μεγάλη δέσμευση της Κοινότητας και ανυπομονεί να εργαστεί σε προγράμματα με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και άλλους συναφείς φορείς. Επαίνεσε την ΕΚΜ για τις πρωτοβουλίες και τις επενδύσεις της στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Άλλες αρμοδιότητες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού και τη σύγκληση διεθνών συμποσίων για τις παγκόσμιες διασπορές. Ο Αντώνης τόνισε επίσης ότι η εμπειρία της διασποράς ήταν πολύπλευρη, ακόμη και σε συγκεκριμένες και σχετικά ομοιόμορφες κοινότητες, υπήρχε ακόμα μια πληθώρα εμπειριών και ο καθένας διαπραγματευόταν και ασχολούνταν με την ταυτότητα διαφορετικά.