Είναι θέμα νοοτροπίας

 

Γνώμη: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το θέμα μάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν. Αλλά είναι από κείνα τα προβλήματα που μη επιλυόμενα συνεχώς ανακυκλώνονται…  Αναφερόμαστε στην …αντικειμενικότητα,  με την οποία, ως Έθνος , ως ΜΜΕ  και ως άτομα αντιμετωπίζουμε μικρά και μεγάλα ζητήματα που κατά καιρούς απασχολούν τη δημοσιότητα, εγχώρια ή και αλλοδαπή.

Ιδιαίτερα, μάλιστα σε περιόδους που  «μυρίζουν» στον αέρα εκλογές, αναδεικνύουμε μια πατροπαράδοτη ιδιαιτερότητα  του DNA  μας.  Από το «μηδέν άγαν» (τίποτα υπερβολικό), του Νομοθέτη Σόλωνα, που ο ίδιος πρωτοείπε και που τήρησε με ευλάβεια σε όλη του τη ζωή αλλά και στους νόμους του, εμείς μετοικούμε αυτομάτως και αυθορμήτως στο απέναντι ακραίο όριο  μιας υπερβολικής λεκτικής ακράτειας,  που ισοπεδώνει νόμους, τεκμήρια αθωότητας και σπιλώνει συνειδήσεις.  Με δύο  λέξεις: αποκτούμε τα χαρακτηριστικά ενός προπετή. Που κατά το Βικιπέδια, έχει τρείς διαβαθμίσεις στην σημασιολογία του: Αναιδής, θρασύς, ιταμός, ή φλύαρος και βιαστικός, ή βιαστικός,  απερίσκεπτος.

Από την τριλογία θα περιοριστούμε στην τελευταία. Βιαστικοί και Απερίσκεπτοι! Τι έχουμε τούτες τις μέρες που ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη; Δύο -τρία «καυτά» θέματα. Την ιστορία με την π. αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και π. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ,  Εύα Καϊλή και τις σχέσεις της με το Κράτος του Κατάρ. Καθώς και την ιστορία με τις παράνομες συνακροάσεις ή τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Από κοντά και η “Κιβωτός του Κόσμου”.

Ας δούμε το πρώτο θέμα και τους χειρισμούς του εκ μέρους των Βελγικών Αρχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κ. Καϊλή φαίνεται πως βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το περασμένο καλοκαίρι όπου οι αρχές άρχισαν να έχουν κάποια στοιχεία στα χέρια τους. Σύμφωνα με βελγικά και ιταλικά μέσα το νήμα ξεκίνησε από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της ιστορίας, κ. Αντόνιο Παντιέρι, και κάποιες συνομιλίες που είχε με την οικογένειά του. Σίγουρα, λοιπόν, και η κα Καϊλή βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Και τηλεφωνική. Ε, ποιος ενοχλήθηκε; Ποιος φώναξε, ποιος ζήτησε παραιτήσεις; Κανείς. Τι έκαναν;

Το φυσιολογικό. Όταν συνέλλεξαν οι αρχές τα στοιχεία, προσήγαγαν τους ύποπτους για ανάκριση. Και τι άλλο;  Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «ο δικαστής θα προβεί την Κυριακή το πρωί πριν τις 12:00 σε ανακοινώσεις χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου. Ανακριτής και εισαγγελέας θα ανακοινώσουν αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στην κυρία Καϊλή και στους υπολοίπους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές έχουν δώσει ελάχιστες πληροφορίες μέχρι στιγμής για την υπόθεση καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη». Και το κυριότερο, επισήμως δεν έχουν δώσει ονόματα…

Εμείς τι κάνουμε εδώ; Εμείς πριν καν ξεκινήσουν οι έρευνες, πριν καν δούμε στοιχεία, γινόμαστε όλοι αυτόκλητοι Εισαγγελείς.  Βγαίνουμε στα παράθυρα των τηλεοράσεων, ανεβαίνουμε στα Βήματα. Ενστερνιζόμενοι το «τι χρεία έχομεν μαρτύρων» εκτοξεύουμε κατηγορητήρια –πχ. Κατά του Πατρός Αντώνιου και της Κιβωτού του Κόσμου, κατά του Πρωθυπουργού, για τις επισυνδέσεις. Και κατά της Καϊλή την οποία, μάλιστα, την αποκαλούμε και «Δούρειο Ίππο της ΝΔ! (Ν. Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ίππου με τη ΝΔ).

Δηλαδή, για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης θέλουν να μας πείσουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε την δική τους βουλευτή κ. Καϊλή να χρηματισθεί (;)  από  το κράτος του Κατάρ για να «πλήξει» το ΠΑΣΟΚ- και να κερδίσει τις εκλογές!!!

Ωστόσο, εμείς ούτε περιμένουμε τους ανακριτές και τους  Δικαστές να κάνουν ανακοινώσεις, όπως  κάνουν  «οι βάρβαροι». Τις ανακοινώσεις, τις συνεντεύξεις,  τις κατηγορίες και –μην πούμε- και τις ποινές,  στα καθ ημάς  τις αποφασίζουν και τις ανακοινώνουν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επί παντός του επιστητού αναλυτές!

Ε, λοιπόν, γνώμη μας είναι ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Και δεν θα απαλλαγούμε εύκολα από τον εθισμό της «λάσπης στον ανεμιστήρα».  Ούτε,τουλάχιστον, όπως έγραψε και ο Καναδός Καθηγητής  κ. Peterson/ special to Νational post  Ιανουάριος 2022/,  «…οι υφέρπουσες συμπεριφορές δεν μπορούν – με τους ορισμούς που δίνονται από εκείνους που τις έχουν καταστήσει κεντρικό σημείο της κουλτούρας μας – να αλλάξουν με βραχυπρόθεσμη ρητή και κατηγορηματική εκπαίδευση».

Και το ερώτημα είναι, τι κάνουμε εμείς εδώ τώρα;  Επιχειρούμε αυθαίρετα να αθωώσουμε τους τυχόν ενόχους; Όχι βέβαια. Εμείς απλά λέμε ταπεινά τη γνώμη μας.  Ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Πρέπει να αποκτήσουμε ως λαός υπομονή. Να περιμένουμε «τους ανακριτές και Εισαγγελείς» πριν βγάλουμε εμείς δική μας ετυμηγορία. Πριν πάρει η μπάλα  όλους, άδικους και δίκαιους.

Είναι θέμα νοοτροπίας. Και κουλτούρας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ,  για το χαμένο πέναλτι του Χάρι Κέιν, δήλωσε: “Κερδίζουμε και χάνουμε ως ομάδα, είχαμε ευκαιρίες για γκολ αλλά τις χάσαμε. Ήταν απίστευτος για εμάς (ο Χάρι Κέιν) και αξιόπιστος σε αυτές τις καταστάσεις, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ χωρίς αυτόν”. Τίτλοι  ημετέρων ΜΜΕ  για τον Χάρι Κέιν; “Από ωραίος, Μοιραίος!”
Αυτό,  δεν τα λέει όλα;