Εύα Καϊλή: Πληροφορίες ότι προφυλακίστηκε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

eva-kaili
Εύα Καϊλή | Eurokinissi

Για τέσσερις συλλήψεις κάνει λόγο η επίσημη ανακοίνωση των βελγικών Αρχών για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ, που δεν αναφέρει τα ονόματα τους. Ωστόσο σύμφωνα με τις βελγικές ιστοσελίδες L’ Echo και Le Soir ανάμεσα στους συλληφθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά βρίσκεται και η Εύα Καϊλή. Αυτό σημαίνει πως η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι άλλοι τρεις εμπλεκόμενοι κρίνονται προφυλακιστέοι. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα ανάμεσα στα πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο πατέρας της Ελληνίδας πολιτικού, που κρατούνταν από την Παρασκευή.

Η ενημέρωση των Αρχών αναφέρει πως: «Συνολικά έξι άτομα στερήθηκαν την ελευθερία τους την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας απο την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθησαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα. Οι βελγικές αρχές αναφέρουν ότι για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω δελτίων τύπου.

«Προσπάθεια μεταφοράς 35 εκατ. ευρώ»

Την ίδια στιγμή ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με μήνυμά του στο Twitter κάνει λόγο για προσπάθεια μεταφοράς ποσού ύψους 35 εκατ. ευρώ σε offshore. Ο ίδιος επικαλείται δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου δίχως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Τα βελγικά Μέσα που ανέδειξαν το θέμα σημείωνουν πως στην έρευνα στο σπίτι και της Εύας Καϊλή που έγινε βρέθηκαν χρήματα μέσα σε σακούλες, ενώ μιλούν και για απόπειρα διαφυγής του πατέρα της με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα, αφότου είχε ενημερωθεί για τα τετκταινόμενα.

Το tweet που έκανε ο κ. Κύρτσος

«Εγκέφαλος» ο Παντσέρι

Η έρευνα διεξάγεται τους τελευταίους μήνες και «εγκέφαλος» του λεγόμενου πλέον «Qatar Gate» φέρεται να είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που έπίσης κρατείται. Η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών. Ο πρώτος για «πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή» αναφέρει η  Corriere della Sera, επικαλούμενη την L’Echo.

Σύμφωνα με βουλευτές και ειδικούς, το σκάνδαλο διαφθοράς θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. «Σχεδόν φοβάμαι ότι δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της έρευνας», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ του «Münchner Merkur» (Κυριακή). Η υπόθεση Καϊλή, αναφέρει το Spiegel. και οι πιθανές διασυνδέσεις με το Κατάρ δείχνουν «πόσο επιθετικά τρίτες χώρες προσπαθούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία».