Υποπαραλλαγή «Kraken»: Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες – Τι ισχύει για εμβόλια και επαναμολύνσεις

Αθήνα.- Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα για την άκρως μεταδοτική υποπαραλλαγή Kraken καθώς καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας ενώ τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.

Η νέα υποπαραλλαγή που έχει φτάσει σε αρκετές χώρες, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι για τρεις κυρίως λόγους.

Ο βασικότερος λόγος είναι πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εμφανιστεί , ενώ φαίνεται ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 – 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%).

 

Τι ισχύει για εμβόλια και επαναμολύνσεις

Ανησυχητικά είναι τα όσα λέει η κορυφαία ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας Paula Cannon για τη νέα υποπαραλλαγή.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ κινδυνεύουν περισσότερο ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.

Τα συμπτώματα

Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα, λένε οι επιστήμονες, δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι  αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.

Τι αναφέρει η έκθεση του ECDC

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε νέα έκθεσή του με θέμα την εκτίμηση κινδύνου από το συγκεκριμένο στέλεχος για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου καταλήγει πως υπάρχει πιθανότητα να έχει αυξανόμενη επίπτωση στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από τις ΗΠΑ, η Kraken έχει επίσης εντοπιστεί και στις εξής ευρωπαϊκές χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ισλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Προς το παρόν όμως παραμένει άγνωστο εάν θα επικρατήσει και στη Γηραιά Ηπειρο, όπως παραδέχονται οι ειδικοί του ECDC, εκτιμώντας εν τούτοις πως εάν ισχύσει το «κακό» σενάριο, αυτό δεν θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα.

in.gr