Κουτσούμπας: Τα τραγούδια του Ξαρχάκου έχουν «αίμα και καρδιά»

Κατάμεστο από κόσμο το ΣΕΦ στην συναυλία που διοργάνωσε το ΚΚΕ για να τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο. Ιστορική χαρακτήρισε τη στιγμή ο συνθέτης. Οι ευχαριστίες Κουτσούμπα «για την ασυμβίβαστη ειλικρίνεια της τέχνης σου, της ελεύθερης από ιδεολογικές, πολιτικές προκαταλήψεις»

Η τέχνη του Σταύρου Ξαρχάκου που ημερεύει την ψυχή και εξυψώνει τον άνθρωπο, συναντιέται με τον δικό μας αγώνα για έναν ανώτερο πολιτισμό, όπου «ο άνθρωπος θα πάψει για τον άνθρωπο να είναι λύκος», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ανήκει με Μίκη και Χατζηδάκη στους μεγάλους της ελληνικής μουσικής

«Ο Σταύρος Ξαρχάκος ανήκει μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζηδάκι στους μεγάλους της ελληνικής μουσικής που, ο καθένας μέσα από τον δικό του δρόμο, πραγματοποίησαν το άλμα της στην αποκαλούμενη «έντεχνη λαϊκή μουσική»» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μάλιστα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Δημήτρη Κουτσούμπα και πριν ξεκινήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέβηκε στην εξέδρα μαζί με τον γραμματέα του ΚΚΕ και ανταποκρινόμενος στα επαινετικά λόγια του Δημήτρη Κουτσούμπα είπε με νόημα για να εκφράσει την αντίθεσή του στο ΠΔ για την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών: «Για απόφοιτος λυκείου καλά τα πήγα…».

Στη σφαίρα της υπέρβασης

Στη συνέχεια ο Σταύρος Ξαρχάκος χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ λέγοντας:

«Ιστορική βραδιά γιατί ποτέ στα πολιτισμικά δρώμενα αυτής της χώρας δεν συνέβη αυτό το γεγονός που συμβαίνει απόψε εδώ. Ακόμα και το Κάπα Κάπα Έψιλον ξεπέρασε τον χαρακτηρισμό της προόδου και μπήκε στη σφαίρα της υπέρβασης. Μια υπέρβαση που χρειάζεται κότσια για να την κάνεις. Και το μόνο κόμμα που έχει κότσια όχι μόνο να την κάνει, αλλά και να την υλοποιήσει είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο συνθέτης καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες κόσμου.

Ενώ, ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς» του τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πρωτοβουλία, πριν παρουσιάσει στο κοινό την ορχήστρα και τους καλλιτέχνες.