Κηδεία τέως βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνου: Το τελετουργικό

Αθήνα.- Οι τελευταίες εργασίες ολοκληρώνονται στο Τατόι όπου θα γίνει ο ενταφιασμός, ενώ οριστικοποιήθηκε και η διάταξη των υψηλών προσκεκλημένων κατά την Εξόδιο Ακολουθία.

Ηαντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την κηδεία του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου που θα γίνει στη Μητρόπολη τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Οι τελευταίες εργασίες ολοκληρώνονται στο Τατόι όπου θα γίνει ο ενταφιασμός, ενώ οριστικοποιήθηκε και η διάταξη των υψηλών προσκεκλημένων κατά την Εξόδιο Ακολουθία.

Εξήντα άτομα έχουν προσκληθεί από τη χώρα μας και 130 από το εξωτερικό.

Οι εργασίες στο Τατόι συνεχίστηκαν πυρετωδώς για τέταρτη ημέρα, καθώς είχαν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα κυρίως από τους κορμούς καμμένων δέντρων που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σήμερα στις 7:30 το πρωί τα πρώτα συνεργεία που είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου έχουν πιάσει δουλειά.

Μέσα σε λίγες ημέρες το Τατόι άλλαξε όψη.

Έχουν σχεδόν ετοιμαστεί οι δρόμοι, το πάρκινγκ και έχει γίνει η δεντροφύτευση με τα συνεργεία να εργάζονται εντατικά ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί αύριο.

Χωμάτινα δρομάκια στρώθηκαν με χαλίκια, καμένα δέντρα και κλαδιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν και το εκκλησάκι της Αναλήψεως επισκευάστηκε.

Φορτηγά με καρότσες γεμάτες κορμούς δέντρων κατεβαίνουν το στενό δρομάκι, σταματούν και μαζεύουν ξερόχορτα και κλαδιά.

Οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν και δουλεύουν πυρετωδώς όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στο Τατόι νωρίς το πρωί μετέβη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να κάνει αυτοψία και να δει από κοντά τις εργασίας που είναι σε εξέλιξη στο λόφο των βασιλικών τάφων.

Πίσω από το μαυσωλείο βρίσκονται οι τάφοι του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης. Πλησίον των τάφων των γονέων του θα ταφεί, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Στο λόφο Παλαιόκαστρο βρίσκονται θαμμένα 22 μέλη της τέως ελληνικής δυναστείας.

Οι προετιμασίες κορυφώνονται και στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης.

Οι υπάλληλοι του δήμου καθαρίζουν περιμετρικά του ναού.

Από νωρίς το πρωί η δημοτική αστυνομία τοποθετεί κορδέλες αλλά και προειδοποιητικές ταμπέλες στις οποίες αναγράφουν πως απαγορεύεται η στάθμευση από αύριο στις 10:00 στις οδούς Μητροπόλεως Ερμού και Αιόλου.

Αύριο μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες στο εσωτερικό του ιερού ναού της Μητρόπολης, που θα αφορούν κυρίως χωροταξικές διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται αν ο κόσμος είναι πολύς να παραταθεί κατά μια ώρα το λαϊκό προσκύνημα, που θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί. Στην Μητρόπολη θα παρευρεθούν περίπου 190 άτομα.

Η προσέλευση των προσκεκλημένων θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων το οποίο ορίζει τη σειρά με την οποία θα εισέλθουν αλλά και τις θέσεις που θα καταλάβουν μέσα στον ιερό ναό ανάλογα με το αξιώματος.

Οσον αφορά το τελετουργικό, ο τέως βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος.

Η μόνη διαφορά είναι την ώρα θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας

Μόλις ολοκληρωθεί η τελετή θα ξεκινήσει η πομπή, με τους επισήμους να επιβιβάζονται σε ειδικά οχήματα για να μεταβούν στο Τατόι, υπό δρακόντεια μέτρα.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν από το Σύνταγμα θα είναι η Κατεχάκη -Αττική Οδός – Βαρυμπόμπη.

Η σορός εκείνη την ώρα θα βρίσκεται ήδη στο μαυσωλείο για το τρισάγιο. Θα ακολουθήσει η ταφή του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου.

Μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στα γραφεία της ΕΟΕ κυματίζουν μεσίστια για την απώλεια του τέως Βασιλιά, ο οποίος ήταν επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής  και χρυσος Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοία, το 1960.

Σπεύδουν οι γαλαζοαίματοι στην Ελλάδα

Από το πρωί καταφθάνουν με ιδιωτικά τζετ στην Αθήνα βασιλείς απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι και θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία τη Δευτέρα.

Εχουν καταλύσει σε κεντρικά ξενοδοχεία ενώ η βασιλομήτωτρ της Ισπανίας Σοφία γευμάτισε το μεσημέρι σε παραδοσιακό εστιατόριο της οδού Μιχαλακοπούλου.

Στον Λυκαβηττό διαμένει από την πρώτη στιγμή της επιδείνωσης της υγείας του κωνσταντίνου η αδελφή του, βασιλομήτωρ της ισπανίας Σοφία.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί  η Σοφία με τις δύο πριγκίπισσες της Ισπανίας Ελένη και Χριστίνα μπήκαν σε μαυρο βαν προκειμένου να επισκεφθούν και να περάσουν λίγο χρόνο με στη σύζυγο του τεως Βασιλιά, Αννα Μαρία.

Πάντοτε οι σχέσεις των δύο οικογενειών ήταν εξαιρετικές.

Μετά το θάνατο του Κωνσταντίνου η μία βρίσκει στήριγμα στην άλλη.

Λίγη ώρα αργότερα η βασιλομήτωρ σοφία γευμάτισε σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Στο ίδιο ξενοδοχείο που μένει η Σοφία, αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ώρες και ο αυτοεξόριστος τέως Βασιλιάς της Ισπανίας Χουαν Κάρλος ο οποίος ταξιδεύει από το Αμπου Ντάμπι.

Οι σουίτες στα μεγάλα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος είναι έτοιμες.

Μετά από διαβουλεύσεις και συνεχείς ζυμώσεις το βρετανικό παλάτι αποφάσισε να εκπροσωπηθεί από την Βασιλική Πριγκίπισσα Αννα.

Η Άννα είναι εξαδέλφη με ισχυρούς δεσμόυς με τον Κωνσταντίνο και παρευρέθηκε στο γάμο του σε ρόλο παρανύμφου.

Η Πριγκίπισσα της Βρετανίας θα φτάσει στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Μάλιστα πρόσφατο δημοσιέυμα του μεγάλου βρετανικού περιοδικού Hello αναφέρει πώς στην Eλλάδα θα φτάσουν τη Δευτέρα ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, καθώς ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ήταν βαφτισιμιός του τέως Βασιλιά.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αναμένεται “παρέλαση” private jet καθώς όλοι οι γαλαζοαίματοι θα πετάξουν με τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη.

Πέρα από την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το «παρών» αναμένεται να δώσουν και άλλοι πολιτικοί..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Παρόντες θα είναι και οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Κατά πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παραβρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Άγνωστο παραμένει εάν θα ταξιδέψει τελικά στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην κηδεία ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πηγή: skai.gr