Ας Είμεθα Ψύ­χραιμοι και ας Αναμένουμε το Αποτέλεσμα των Ερευνών των Επιτροπών και της Δικαιοσύνης

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αυτήν την ώρα, που η σκέψη  πάσχει βαρύτατα από το ανείπωτο δράμα των Τεμπών,  με την απώλεια δεκάδων νέων συνανθρώπων μας που, δυστυχώς,  βιώνει η χώρα, οι χαροκαμένοι γονείς και σύσσωμος ο λαός, μάς χρειάζεται η ψυχραιμία.  Η πειθαρχημένη σκέψη.

Αντ΄ αυτών, ήδη τα κόμματα, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, ξεκίνησαν,  πριν ακόμη ενταφιασθούν τα αθώα θύματα της τραγωδίας, να ανταγωνίζονται σε καταγγελίες, σε συνθήματα και σε ανούσιες υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες» σε «καλύτερες συνθήκες» με «καλύτερους ηγέτες».

Σε μια προσπάθεια να αποσείσουν τις ευθύνες τους, οι έχοντες κυβερνήσει την χώρα από διάφορα πόστα  εξουσίας τα τελευταία 25 χρόνια, ομιλούν, κινούνται και ενεργούν ωσάν ένα γεγονός τέτοιων τρομακτικών διαστάσεων να μπορεί να συμβεί «άξαφνα μία νύχτα» σε μία κοινωνία όπου όλα μέχρι την «στιγμή»  κυλούσαν ομαλά, όπου η πειθαρχία, η ευταξία, η αξιοκρατία και η ανιδιοτέλεια αποτελούσαν κοινό παρανομαστή αρχόντων και αρχομένων.

Φεύ! Σε μία χώρα όπου εφεύρε το «μέτρον άριστον» έχει επικρατήσει  ο φανατισμός, η υπερβολή και  η εύκολη καταγγελία.  Σε μία χώρα όπου εφευρέθηκε η Δημοκρατία ρέπουμε στον λαϊκισμό. Και η ευθύνη γι αυτό βαραίνει όλους. Κυβερνήτες και κυβερνώμενους.

Ας είμεθα, όμως, ψύχραιμοι. Φταίει αυτό; Φταίη, δηλαδή, η παροιμιώδης ανεμελειά μας; Ή μήπως κοντά σ΄ αυτό, υπήρξε και κάτι άλλο; Και αν ναι, τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Δυστυχήματα δεν συμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει σαθρό σύστημα πολλών δεκαετιών. Με παραλείψεις πολλών χρονικών περιόδων. Και, φυσικά, γι αυτές αντικειμενικά η ευθύνη δεν μπορεί να βαρύνει αποκλειστικά έναν Πρωθυπουργό, μία κυβέρνηση μία παράταξη, ένα κόμμα. Θα λέγαμε ούτε καν μία χώρα, όταν αυτή είναι μέλος μιας ευρύτερης Ένωσης κρατών. Διότι οι «κεντρικές» αποφάσεις έχουν τις επιπτώσεις τους σε κάθε μια από τις χώρες που την συναπαρτίζουν.

Όπως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, για την  σωστή εκτίμηση των αιτιών του τραγικού συμβάντος, ότι  έργα όπως αυτό της τηλεσήμανσης και της τηλεδιοίκησης είναι για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους μία πολύ  χρονοβόρος υπόθεση. Γι αυτό και ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους προεκτείνονται σε βάθος δεκαετιών. Στην περίπτωσή μας, δυστυχώς αργήσαμε να ξεκινήσουμε…

Ωστόσο, από το 2014 που η Κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε διαγωνισμό και ανάθεση έργου μέχρι και το 2016 που η Κυβέρνηση Τσίπρα (με την προτροπή της ΕΕ λόγω Μνημονίων) «διαμέλισε» τον ΟΣΕ, μέρος του οποίου συντωχρόνω ιδιωτικοποιήθηκε, και άλλαξε τη σύμβαση ανάθεσης έργου, και μέχρι και το νυν, 2023, που είχαμε το τραγικό συμβάν,  τα δρομολόγια και ακριβή ήταν και ασφαλή, ως αποτέλεσμα. Αν δεν ήταν, άλλωστε ασφαλή, κάθε τόσο θα είχαμε σύγκρουσεις και ατυχήματα. Και 23 χρόνια δεν είχαμε. Κανένα. Γιατί; Γιατί οι Σταθμάρχες εφήρμοζαν σωστά  το Πρωτόκολλο και την ασύρματη τηλεπικοινωνία.

Την φορά αυτή έγινε, όμως, το μοιραίο «ανθρώπινο λάθος», όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης..

Ο σταθμάρχης είχε εκπαιδευτεί κανονικά επί ένα χρόνο όσο προβλέπει το Πρωτόκολλο.  Ωστόσο, έκανε λόγω απειρίας στην πράξη (είχε διορισθέι πριν από ένα μήνα και μάλιστα στον τρίτο σημαντικότερο Σταθμό της χώρας)  το λάθος με το Κλειδί. Το γύρισε στην “γραμμή καθόδου”.

Δεύτερο λάθος, ότι δεν ανέφερε στην επικοινωνία που είχε με τον Μηχανοδηγό της Εμπορικής αμαξοστοιχίας ότι τον βάζει «σε γραμμή καθόδου». Αν αυτό είχε κάνει, ο  Μηχανοδηγός ήταν υποχρεωμένος μεν να ακολουθήσει την εντολή πλην, όμως, μπορούσε να υποψιαστεί και να ζητήσει επιβεβαίωση ότι πράγματι θέλει ο Σταθμάρχης να τον βάλει «σε γραμμή καθόδου». Αν έτσι εξελίσσονταν τα πράγματα, το τραγικό δυστύχημα θα είχε πιθανότατα αποτραπεί.

Τρίτο λάθος.  Ο Σταθμάρχης δεν κοίταξε  τον φωτεινό πίνακα που είχε μπροστά του και που για 5.5 χιλιόμετρα του έδειχνε την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Αν τον κοιτούσε θα έβλεπε ότι το τρένο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την από την άλλη μεριά κινούμενη στην ίδια γραμμή, επιβατική αμαξοστοιχία και θα έδινε μέσω ασυρμάτου ή κινητού τηλεφώνου εντολή και στους δύο μηχανοδηγούς να σταματήσουν τον συρμό επί τόπου.

Γιατί δεν το είδε; Βγήκε έξω σταθμαρχείο; ; Απασχολήθηκε με κάτι άλλο;;  Άγνωστον.

Αυτά δεν είναι σκέψεις δικές μας. Είναι η γνώση του Συμβούλου Διοίκησης του ΟΣΕ, κ. Παναγιώτη Τερεζάκη, όπως την ανέπτυξε στην τηλεόραση του «Σκάι»  και στους  «Αταίριαστους». (https://www.youtube.com/watch?v=Yx6nmntUcrI&ab_channel=SKAI.gr)

Ας είμεθα, λοιπόν, ψύχραιμοι. Ας περιμένουμε  να εκπληρωθεί το ιερό χρέος σεβασμού προς τους νεκρούς μας. Έπειτα ας εμπιστευθούμε την Δικαιοσύνη και τις Επιτροπές που θα διερευνήσουν όλες τις αντικειμενικές αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία.  Αυτές θα αναδείξουν τους υπαίτιους και θα προδιαγράψουν τις εξελίξεις. Όχι οι ανακοινώσεις των κομμάτων και τα διάφορα δημοσιεύματα.

Μόνον έτσι η θυσία των νέων θα πιάσει τόπο. Μόνον έτσι ο πόνος των γονιών τους θα απαλυνθεί. Και μόνον έτσι  θα αποκλείσουμε την πιθανότητα να ξαναζήσουμε παρόμοιες τραγικές καταστάσεις στο μέλλον.

Καλές οι διαδηλώσεις, καλά τα μαθητικά συνθήματα, καλή η προσπάθεια για την απόκτηση πολιτικού πλεονεκτήματος ενόψει εκλογών. Αλλά όλων αυτών προέχει η αλήθεια, η ουσία και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.