Ζητωκραυγές και εθνική υπερηφάνεια στην παρέλαση Φλόριδας

Τάμπα, Φλόριδα.-  Οι Κρητικοί έκλεισαν εντυπωσιακά και φέτος την ελληνική παρέλαση που έγινε την Κυριακή, 19 Μαρτίου, στο φημισμένο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριδας.

Ντυμένος με την παραδοσιακή στολή, ψηλός και ευθυτενής, ο πρόεδρος της Παγκρητικής, Τζέιμς Μπούτζουκας, πλησίασε την εξέδρα των επισήμων και γεμίζοντας μικρά πλαστικά ποτηράκια με το μυρωδάτο ρακί της μεγαλονήσου, τα πρόσφερε σ’ αυτούς που έσκυβαν και έπαιρναν. Από κοντά και η σύζυγός του, που κρατούσε ένα πιάτο με μεζεδάκια τα οποία και πρόσφερε σε όλους. Ολος ο δρόμος μπροστά είχε γεμίσει από νέους και νέες του τοπικού συλλόγου Κρητών, με τοπικές ενδυμασίες, που είχαν ξεσηκώσει όλο τον κόσμο με παραδοσιακούς χορούς, υπό τους γνωστούς ήχους της κρητικής λύρας η οποία αντηχούσε σ’ όλη την περιοχή. «Να ζήσει η Κρήτη», «Ζήτω η Ελλάδα και η 25η Μαρτίου», φώναζαν πολλοί από τον κόσμο, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες.

Στην εξέδρα των επισήμων. Από αριστερά, οι: π. Τζέιμς Ρουσάκης, π. Αθανάσιος Χαριλάου, Δρ Ειρήνη Γράψια, Λουκάς Τσώκος, επίσκοπος Σεβαστιανός, Κωνσταντίνος Βατικιώτης, Νίκος Λαριγκάκης, Κρις Αλαχούζος, Κώστας Σισόης και Λεωνίδας Ραπτάκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Η Παρέλαση άρχισε μετά την πανηγυρική Δοξολογία στον ιστορικό ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός. Οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι ήταν στην κεντρική παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου, που είναι γεμάτη από ελληνικά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα δώρων και άλλων ειδών.

O δρόμος που ακολούθησαν οι παρελαύνοντες, αντηχούσε από εμβατήρια, ενώ παντού είχαν κρεμαστεί ελληνικές και αμερικανικές σημαίες. Η Επιτροπή Παρέλασης είχε από νωρίς μοιράσει ελληνικές σημαίες, που ο κόσμος τις ύψωνε και ανέμιζε, φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», κάθε φορά που περνούσε ένα τμήμα.

Εντυπωσιακή, όπως και τις προηγούμενες φορές, ήταν η εμφάνιση μιας μεγάλης ελληνικής σημαίας που την κρατούσαν από όλες τις πλευρές μικρά παιδιά και νέες με εθνικές ενδυμασίες. Το θέαμα ενθουσίασε τον κόσμο, που δεν σταματούσε να χειροκροτεί.

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φλόριδας με το μεγάλο πανό με συνθήματα για την κατεχόμενη από τους Τούρκους βόρεια Κύπρο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Στα πρώτα τμήματα που παρέλασαν ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Νικ Αντον.

Γεμάτο από μαθητές και δασκάλους ήταν το άρμα της Ακαδημίας «Πλάτων», η οποία διαθέτει εννέα σχολεία τσάρτερ σε διάφορες περιοχές. Με το τμήμα του σχολείου του Παλμ Χάρμπορ, παρέλασε και ο επικεφαλής του σχολικού αυτού οργανισμού, Λούης Κοκκινάκος. Οταν οι πρώτοι έφθασαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, σταμάτησαν και όλοι μαζί με τον κόσμο, άρχισαν να τραγουδούν ελληνικό εμβατήριο.

Θερμά συγχαρητήρια δέχτηκε ο Γεώργιος Πουμάκης, πρωτεργάτης της Αθηναϊκής Ακαδημίας, που είναι το πρώτο ελληνικού ενδιαφέροντος σχολείο «τσάρτερ» στην Αμερική και έχει σχολικές εγκαταστάσεις στο Κλίαργουότερ και στο Φορτ Μάγιερς της Φλόριδας. Απευθυνόμενος προς τους επισήμους έκανε λόγο για μια χρονιά αναγέννησης. Το άρμα της Αθηναϊκής Ακαδημίας, επιβλητικό στην εμφάνιση, θύμιζε αρχαίο ναό, στηριγμένο σε κολώνες.

Πίσω από το λάβαρο του Συλλόγου Αθηναίων, ακολουθούσε η πρόεδρος, Ελένη Καρυοφύλλη, που σταμάτησε μπροστά στην εξέδρα και για άλλη μια χρονιά διάβασε μήνυμά της υπέρ της ενότητας, του Κυπριακού και των άλλων εθνικών θεμάτων. «Η Μακεδονία είναι ελληνική», φώναξε καταχειροκροτούμενη.

Αρχαίο ναό θύμιζε με τις κολώνες του το άρμα της Αθηναϊκής Ακαδημίας η οποία διαθέτει δύο σχολεία τσάρτερ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Εικόνες με προσωπογραφίες ηρώων της Εθνεγερσίας κρατούσαν επάνω στο άρμα, τα μέλη του Συλλόγου Λακώνων Δυτικής Φλόριδας. Στο μπροστινό μέρος, ο πρώην πρόεδρος, Τέρης Τσαφατίνος, γνωστός αρχαιολάτρης, ζητωκραύγασε για τον Ελληνισμό και την ιστορική επέτειο.

Γεμάτο από μέλη που κρατούσαν ελληνικές και αμερικανικές σημαίες ήταν το άρμα του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, «Προμηθέας», επάνω στο οποίο ήταν ο αντιπρόεδρος, Πέτρος Κουτσοπανάγος και ο γνωστός και από τη Νέα Υόρκη, τραγουδιστής, Στέργιος Φλωράτος. Η πρόεδρος, Εφη Βασιλείου, ντυμένη με τα ελληνικά χρώματα και χαιρετώντας τον κόσμο με τις δύο ελληνικές σημαίες στα χέρια της, βάδιζε στο πλάι.

«Νever Forget, Is still bleeding», έγραφε το τεράστιο πανό του Παγκύπριου Φλόριδας, που προκάλεσε συγκίνηση σε όλους με την υπενθύμιση των χιλιάδων αγνοουμένων και τη συνεχιζόμενη κατοχή της βορείου Κύπρου από τους Τούρκους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαρνάβας Ζαγάρης, σταμάτησε μπροστά στην εξέδρα και κατήγγειλε τη στάση της Τουρκίας, αξιώνοντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Στο άρμα του Παγκύπριου ήταν η τέως πρόεδρος, Αντζελα Γεωργιάδου.

Στην αρχή του τμήματος του Συλλόγου Καλυμνίων, δύο ντυμένες παραδοσιακά νέες, κρατούσαν συμβολικά μεγάλα σφουγγάρια.

Γεμάτο με μαθητές και μαθήτριες που ανεμίζουν ελληνικές σημαίες, το άρμα της Ακαδημίας Πλάτωνα, που έχει εννέα σχολεία τσάρτερ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Θερμά χειροκροτήματα απέσπασε ο Σύλλογος Ηπειρωτών «Ηπειρος», με επικεφαλής την πρόεδρο, Νόρα Μιχοπούλου, που ντυμένη με τα ελληνικά χρώματα, κρατούσε τη μια πλευρά του μεγάλου πανό. Πιο πίσω, μαζί με τα άλλα μέλη, ο σύζυγός της, Αλεξ, κρατώντας την αμερικανική σημαία και η κόρη τους, Κρίσταλ, με τη σημαία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Το άρμα της κοινότητας του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, είχε προσφέρει ο Μπιλ Ματαράγκας, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, ενώ της Αγίας Τριάδος, Κλίαργουότερ, ο Πίτερ Μακρής.

Για πρώτη φορά παρέλασε φέτος και το νεοϊδρυθέν Ελληνικό Σχολείο που άρχισε να λειτουργεί κάθε Σάββατο, στην Τάμπα.

Η ανατολική ακτή της Φλόριδας, έδωσε κι αυτή το παρών της στην παρέλαση με τμήματα από το Μέλμπουρν, Γουέστ Παλμ Μπιτς, Φορτ Ρότερντέιλ, Μπόκα Ρατόν, Φορτ Πιρς, Μαϊάμι και Χόλιγουντ. Μαθητές και μαθήτριες του τελευταίου χόρεψαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.

Αρματα, είχαν επίσης, οι κοινότητες του Αγ. Γεωργίου, από το Νιου Πορτ Ρίτσι και της Αγ. Βαρβάρας από τη Σαρασότα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της φετινής παρέλασης. Είπε, επίσης, ότι τα έξοδα για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση κάθε παρελάσεως είναι πολλά, γι’ αυτό και πάντα η Ομογένεια πρέπει να υποστηρίζει τη διοργάνωσή της και τις παράλληλες εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Δίπλα στο άρμα του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Φλόριδας, “Προμηθέας” πρόεδρός του, Εφη Βασιλείου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο κ. Σισόης, τόνισε ότι το πνεύμα της Παρέλασης, που αναφέρεται στο αγαθό της Ελευθερίας και τον ηρωισμό της ελληνικής φυλής, αποτελεί μεγάλο δίδαγμα για τις νεότερες γενιές της Ομογένειας.

Ο επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός, που αντιπροσώπευσε τον Μητροπολίτη Ατλάντας, Αλέξιο, δήλωσε ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου αποτελεί μια ευκαιρία να δίνει το παρών της το ελληνικό στοιχείο της Αμερικής. «Ιδιαίτερα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς, ο Ελληνισμός άνθισε και ανθίζει και παραμένει δυναμικός στα εθνικά μας θέματα και τα θρησκευτικά ιδανικά», είπε. «Θρησκεία και πατρίδα είναι ένα και ευχόμαστε για την ελευθερία περιοχών, όπως είναι η Κύπρος, η Βόρειος Ηπειρος και άλλα, ιδιαίτερα τώρα που οι Τούρκοι επιβουλεύονται τα νησιά μας και άλλα μέρη της Ελλάδας μας. Να είμαστε πάντα ενωμένοι, όπως οι πρώτοι αγωνιστές».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να επικρατεί ειρήνη στον κόσμο. «Να μην ξεχνάμε να φωνάζουμε παντού υπέρ της ειρήνης», είπε, αναφερόμενος στα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω από την Ελλάδα. Ο κ. Ραπτάκης επαίνεσε τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φλόριδας, “Ηπειρος”. Αριστερά, ο Αλεξ Μιχόπουλος και στη μέση η Κρίσταλ Μιχόπουλου, που κρατά τη σημαία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος, είπε ότι με την Παρέλαση, ο Ελληνισμός έδειξε την αξία και την προσωπική σημασία των ομογενών της Φλόριδας. Χαρακτήρισε «σπουδαία» τη συμμετοχή στην Παρέλαση και «θαυμάσια» την όλη εκδήλωση και εξέφρασε την ελπίδα να είναι ακόμα καλύτερη του χρόνου. «Είμαστε πολλοί στη Φλόριδα και πρέπει να το δείχνουμε αυτό», τόνισε. «Πρέπει δε να προσελκύσουμε και τις νεότερες γενιές να αισθανθούν τη σημασία της ελληνικής τους καταγωγής».

Η αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ν. Υόρκης, Δρ Ειρήνη Γράψια, ευχήθηκε σε όλη την Ομογένεια για την επέτειο. «Αυτό που πάντα μας τυραννάει είναι η διχόνοια», είπε. «Ελπίζω, οι νεότερες γενιές σιγά-σιγά να το μειώσουν αυτό και να εκλείψει. Οταν είμαστε ενωμένοι οι Ελληνες, πάντα μεγαλουργούμε». Η Δρ Γράψια τόνισε ότι είναι αξιοθαύμαστος ο αγώνας των ομογενών για να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και περισσότερο για να μάθουν την ελληνική ιστορία. «Αυτό είναι που θα μας κρατήσει ενωμένους με τις ρίζες μας και τη μητέρα πατρίδα», κατέληξε.

Νέοι και νέες του Συλλόγου Κρητών, με παραδοσιακές στολές χορεύουν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», έκανε λόγο για δόξα της Ελλάδος και της Αμερικής, ενώ τόνισε το αγαθό της Ελευθερίας το οποίο σέβονται και επιδιώκουν τα δύο έθνη.

Ο τέως δήμαρχος, Κρις Αλαχούζος, απέδωσε τιμή στους ήρωες της Εθνεγερσίας. «Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της Ελευθερίας και την μιμήθηκαν πολλοί λαοί», υπογράμμισε.

Ο ύπατος κυβερνήτης της AHEPA (Region 1, Districts 1+2), Kωνσταντίνος Σοφικίτης, δήλωσε ότι η ιστορία διδάσκει ότι «εάν είμαστε ενωμένοι, ποτέ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μπορούμε δε να υποσκελίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα». Με την ευκαιρία αυτή έκανε αναφορά στην AHEPA, η οποία προσπαθεί πάντα να βοηθά την γενέτειρα. «Να πιστέψουμε στην ιδέα της ενότητας και του αγώνα», υπογράμμισε.

Πεπορτάζ/Φωτογραφίες: ekirikas.com