Παναθηναϊκός: Αμυντική κυριαρχία, αλλά αδυναμία στο σκοράρισμα

Η εξαιρετική αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού και τα προβλήματα που παρουσιάζει στο επιθετικό κομμάτι, που οδηγούν στην αδυναμία του στο σκοράρισμα.

Η γκέλα του Παναθηναϊκού με τον Βόλο στην 2η αγωνιστική των Play-offs της Stoiximan Superleague ήρθε για να φανερώσει και πάλι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Παναθηναϊκού έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το δεύτερο μισό της κανονικής διάρκειας μέχρι και σήμερα. Οι «πράσινοι» είχαν εξαιρετική αμυντική λειτουργία απέναντι στην ομάδα της Μαγνησίας, διορθώνοντας ακόμη και τυχόν λάθη που οι ίδιοι έκαναν και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά από την εστία του Μπρινιόλι, που χρειάστηκε να επέμβει μόλις μία φορά.

Το πρόβλημα όμως ήταν και πάλι στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Εκεί όπου ο Βόλος έστησε μία ζώνη άμυνας μέχρι και λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του, την οποία το «τριφύλλι» δυσκολευόταν πολύ να διασπάσει και όταν τα κατάφερε με κάποιες ωραίες κάθετες πάσες, δεν μπόρεσε να τελειώσει τις φάσεις όπως έπρεπε για να βρει το γκολ, που θα τον βοηθούσε να ανοίξει το σκορ και να ξεκλειδώσει το ματς.

Και δυστυχώς, όσο καλός κι αν είσαι στην άμυνα, όσο καλός κι αν είσαι στον έλεγχο του παιχνιδιού, δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς, αν δεν βάλεις την μπάλα στα δίχτυα…

Ο Παναθηναϊκός έχει να δεχθεί γκολ σχεδόν δύο μήνες

Το αγωνιστικό στυλ των «πρασίνων», αλλά και η συμπεριφορά των ίδιων των παικτών του προσφέρει τεράστια ασφάλεια στην άμυνα. Δεν έχουν δεχθεί γκολ από το ντέρμπι με τον Άρη στο «Κλ.Βικελίδης» και την 22η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Superleague στις 12 του Φλεβάρη, όταν το σουτ του Οντουμπάτζο μάλιστα είχε κοντράρει κιόλας για καταλήξει στο βάθος της εστίας του Μπρινιόλι.

Από τότε έχουν μεσολαβήσει έξι παιχνίδια όπου οι «πράσινοι» δεν έχουν δεχθεί γκολ και μέσα σ’ αυτά υπήρχαν δύο εκτός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Κι αν στο πρώτο χρειάστηκε και η τύχη για να μην παραβιαστεί η εστία του Μπρινιόλι, στο δεύτερο ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε εξαιρετικά την ΑΕΚ και κινδύνεψε ελάχιστα στην ίσως πιο δύσκολη έδρα του πρωταθλήματος.

Τα παιχνίδια μετά από κείνο που δέχθηκε τελευταία φορά γκολ με τον Άρη:

  • Παναθηναϊκός – Βόλος 2-0 (23η αγ.)
  • Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0 (24η αγ.)
  • Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός 2-0 (25η αγ.)
  • Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 0-2 (26η αγ.)
  • ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0 (1η αγ. Play-offs)
  • Παναθηναϊκός – Βόλος 0-0 (2η αγ. Play-offs)

Η μεγάλη κατοχή που έχουν οι «πράσινοι» αποτρέπει τον αντίπαλο από το να έχει εκείνος την μπάλα και να μπορεί να γίνει επικίνδυνος ενώ ακόμα και όταν γίνονται λάθη, οι «πράσινοι» είτε κάποιες φορές πιέζουν και ανακτούν άμεσα την μπάλα είτε παρουσιάζουν εξαιρετική λειτουργία στο αμυντικό τρανζίσιον αντιμετωπίζοντας τυχόν αντεπιθέσεις εν τη γενέσει τους. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τους εξτρέμ (Παλάσιος, Μαντσίνι) ή ακόμα και τον Μπερνάρντ, να σπριντάρουν μέχρι την άμυνα για να αποτρέψουν μία αντεπίθεση.

Ακόμη, όμως και στην σετ άμυνα, που χρειάζεται κυρίως στα μεγάλα παιχνίδια, οι «πράσινοι» είναι αρκετά τακτοποιημένοι με όλους τους παίκτες να έχουν σωστές τοποθετήσεις και να δίνουν βοήθειες δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες αλληλοκαλύψεις.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στην τελική επιλογή και το γκολ

 

Ακόμη και χθες, που η εμφάνισή του με τον Βόλο δεν ήταν κακή, αλλά δεν ήταν και σούπερ, οι «πράσινοι» είχαν τις στιγμές τους για να βρουν το γκολ που χρειάζονταν, κάτι που θα έπρεπε να έχουν κάνει σε μία από τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Όμως, δεν τα κατάφεραν. Κι αυτό είναι κάτι επαναλαμβανόμενο από τον δεύτερο γύρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος κι έπειτα. Ακόμη και σε ματς που ο Παναθηναϊκός έχει βρει περισσότερα από ένα γκολ, είχε δημιουργήσει τελικές που άξιζαν για περισσότερα.

Μέχρι και πριν τον αγώνα με τον Βόλοο Παναθηναϊκός είχε φτάσει να έχει περίπου δέκα γκολ λιγότερα από το αναμενόμενο, όταν στα μισά του πρώτου γύρου στην αντίστοιχη σύγκριση γκολ και xG (δείκτης που δείχνει πόσα γκολ αξίζουν οι τελικές που δημιουργεί μία ομάδα), το πρόσημο ήταν θετικό έστω και οριακά. Όμως, δεν είναι μόνο οι χαμένες τελικές.

 

Πηγή:gazzetta.gr