Συνέντευξη με τον Σάββα Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνέντευξη στην Panhellenic Post παραχώρησε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό,  Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης. Αναφερόμενος στο ρόλο και το έργο της Επιτροπής ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι  βασικές αρχές της Επιτροπής “είναι να στηρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού, όπου κι αν βρίσκονται, να ενημερώνεται για τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεών τους με τη μητέρα πατρίδα”.

Στις προτεραιότητές της Επιτροπής ο κ. Αναστασιάδης συμπεριέλαβε την προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, την ενίσχυση της λειτουργίας των συλλόγων, κοινοτήτων, ομοσπονδιών, επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων των αποδήμων καθώς και τις  επαφές με τους νέους που έχουν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, όπως είπε, επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην παρουσίαση εκπροσώπων και φορέων της Ομογένειας στην Επιτροπή, στην απαρασάλευτη ελληνικότητα των Αποδήμων ακόμη τρίτης και τέταρτης γενιάς, στις προσπάθειες για τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας καθώς και στην προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των αποδήμων μας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είσθε Πρόεδρος της διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Ποια είναι η δράση της και πού αποσκοπεί;

Σάββας Αναστασιάδης: Βασικές αρχές της Επιτροπής στην αποστολή της είναι να στηρίζει τους Έλληνες του εξωτερικού, όπου κι αν βρίσκονται, να ενημερώνεται για τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και να συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεών τους με τη μητέρα πατρίδα. Με τη συστηματική δράση της μεριμνά για την παιδεία των ομογενών μας, φροντίζει να ενισχύει το έργο των συλλόγων τους και να υποστηρίζει την εκμάθηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Στις προτεραιότητές μας είναι η προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, η ενίσχυση της λειτουργίας των συλλόγων, κοινοτήτων, ομοσπονδιών, επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων των αποδήμων και οι επαφές με τους νέους που έχουν φύγει από την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να επαναπατριστούν. Πρέπει να τονίσω ότι η Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς είναι διακομματική: κατά την τρέχουσα σύνοδο αποτελείται από 31 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Λειτουργεί συναινετικά, καθώς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ελληνικής διασποράς ως εθνικό κεφάλαιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο συμβάλλει η Επιτροπή στην προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων των απόδημων Ελλήνων;

Σάββας Αναστασιάδης: Η Επιτροπή προσκαλεί συστηματικά σε συνεδριάσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκπροσώπους οργανώσεων και φορέων της ομογένειας από όλη την Υφήλιο δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν αλλά και τη δράση τους. Επιπλέον, η Επιτροπή συμμετέχει σε εκδηλώσεις των Ομογενειακών Οργανώσεων στο εξωτερικό, προάγοντας τις σχέσεις με τον απανταχού Ελληνισμό. Στην κατεύθυνση αυτή είναι συστηματική η συνεργασία μας με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), που απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής εκπροσώπους σε κοινοβούλια του εξωτερικού με στόχο την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Στον πυρήνα κάθε πρωτοβουλίας μας ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει φυσικά η προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των αποδήμων μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, έρχεσθε σε συχνή επαφή με απόδημους πολίτες και ομογενείς. Ποιες είναι οι δικές σας προσλαμβάνουσες για τις σχέσεις τους με την γενέτειρα;

Σάββας Αναστασιάδης: Από τις σταθερές επαφές μου όλα αυτά τα χρόνια με την ομογένειά μας δεν παύει να με εκπλήσσει και να με συγκινεί η βαθιά, γνήσια αγάπη των Ελλήνων του εξωτερικού για τη μητέρα πατρίδα, η αγάπη τους για κάθε τι ελληνικό, ακόμη κι όταν είναι άνθρωποι της τρίτης ή και της τέταρτης γενιάς, ακόμη κι αν ζουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην Τραπεζούντα βρεθήκατε ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;

Σάββας Αναστασιάδης:Βρέθηκα με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό στην αποστολή μου στην ιστορική Μονή, που αποτελεί το θρησκευτικό και πνευματικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού ανά τους αιώνες. Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα και κατάνυξη. Ήταν μία μοναδική, συγκλονιστική στιγμή για όλους όσοι βρεθήκαμε εκεί καθώς στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος. Σε αυτόν τον ιερό τόπο, την Κιβωτό της Ορθοδοξίας, προσευχηθήκαμε με ευλάβεια και προσκυνήσαμε τη Μεγαλόχαρη, τιμώντας τη μνήμη των Ποντίων προγόνων μας. Παράλληλα με την επίσκεψή μου εκεί θέλησα να στηρίξω τις προσπάθειες που κάνει ο Πατριάρχης, ο φωτισμένος αυτός Ιεράρχης, να ανοίξει μνημεία του Πόντου και της Μικράς Ασίας, προσπάθειες τις οποίες πρέπει να ενισχύουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάλι με την ίδια ιδιότητα βρεθήκατε και στη Νέα Υόρκη, στην παρέλαση της` 5ης Λεωφόρου. Είχατε και συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε για την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ;

Σάββας Αναστασιάδης: Είχα την ευκαιρία να παραστώ εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, ως επίσημος προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Ήταν μάλιστα η πρώτη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε μετά από διάλειμμα δύο ετών λόγω της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς κάθε ηλικίας έδωσαν ηχηρό «παρών» στη μεγαλειώδη αυτή γιορτή του ελληνισμού, πολλοί φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, κρατώντας λάβαρα, πανό και γαλανόλευκες σημαίες. Η καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης για πάνω από τρεισήμιση ώρες γέμισε Ελλάδα. Ένιωσα περηφάνια και βαθιά συγκίνηση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον γνωστό για τις μαχητικές, φιλελληνικές του θέσεις πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, με πολλούς ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς και με εκπροσώπους ομογενειακών συλλόγων. Ψηλά στην ατζέντα σε κάθε συνάντηση ήταν φυσικά τα θέματα της ορθοδοξίας και της ελληνικής ομογένειας, η οποία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Βουλή των Ελλήνων άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά σε προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα και τους έδωσε βήμα επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής. Ποιές είναι οι εντυπώσεις σας από τις συναντήσεις;

Σάββας Αναστασιάδης: Το 2022 ήταν η αφετηρία μίας τριετίας με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο για όλους τους Έλληνες. Θυμίζω ότι: το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, το 1924 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση των Ελλήνων από τα απέναντι παράλια στη Μητροπολιτική Ελλάδα. Ανοίξαμε τον τριετή αυτό κύκλο μνήμης με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς που είναι αφιερωμένες στη δραστηριότητα των προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων ανά την ελληνική επικράτεια. Θελήσαμε έτσι όχι μόνο να θυμηθούμε το επώδυνο αυτό κεφάλαιο της Ιστορίας μας, αλλά και να τιμήσουμε το έργο όλων εκείνων των συλλόγων που αγωνίζονται να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις μνήμες των προγόνων μας και κυρίως να τα μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές. Είναι σύλλογοι με πολύτιμη προσφορά στον Τόπο και συχνά το έργο τους μένει στο περιθώριο, γι’ αυτό και ανοίξαμε τη Βουλή για να τους υποδεχτούμε και να τους δώσουμε φωνή. Ήταν μία πρωτοβουλία που κατά γενική ομολογία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παράλληλα με την ιδιότητα του Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, είστε και Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης. Ποια μέτρα έλαβε η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη Θεσσαλονίκη;

Σάββας Αναστασιάδης: Η κυβέρνησή μας έδωσε έμφαση στις υποδομές, τα μεγάλα έργα που αλλάζουν το προφίλ και τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης. Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Μακεδονία, ενώ άλλα οδεύουν στο τελικό τους στάδιο, όπως η βασική γραμμή του Μετρό και η επέκταση προς την Καλαμαριά, καθώς και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Πολλά έργα ακόμη είναι σε φάση εξέλιξης με σημαντικότερο το flyover, που θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό. Επιπλέον δώσαμε έμφαση στην προσέλκυση πολυεθνικών κολοσσών στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας όπως η Pfizer, η Cisco, η Deloitte, που διασφαλίζουν πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους μας και φυσικά βοηθούν μακροπρόθεσμα στην αναχαίτιση του brain drain. Όλες αυτές οι κινήσεις μας εντάσσονται σε μία γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έχει στόχο να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με ορίζοντα το 2030.