Ο Στουρνάρας έβαλε τον «ελέφαντα» στην προεκλογική συζήτηση – Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή η Ελλάδα

Οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλώνουν 80 δισ. ευρώ εισοδήματα και η δηλωθείσα κατανάλωση αγγίζει τα 140 δισ. ευρώ

Την ώρα που τα κόμματα διαγκωνίζονται για την εξουσία με προμετωπίδα των προγραμμάτων τους τη μείωση των φόρων, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, ο Γιάννης Στουρνάρας παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση στρέφοντας τους προβολείς στον… ελέφαντα στο δωμάτιο. Τη φοροδιαφυγή.

Έλληνες φορολογούμενοι δηλώνουν συνολικό εισόδημα 80δισ€ αλλά η δηλωθείσα κατανάλωση – γιατί υπάρχει κι ένα κομμάτι που δεν δηλώνεται – αγγίζει τα 140δισ€. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «τρώνε» από τις καταθέσεις τους όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2023 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 45,5δισ€. Η φράση «αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής» αποτελεί μάλλον ευφημισμό.

Στην Ελλάδα σήμερα φόρους πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν τα 2/3 του συνολικού φόρου εισοδήματος που εισπράττει το κράτος. Άλλωστε το 73% των ελευθέρων επαγγελματιών κι αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν έως 10.000€ εισόδημα ώστε να φορολογηθούν με το χαμηλό συντελεστή του 9%.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην φοροδιαφυγή είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Για την ακρίβεια η χώρα έχει μετά τη Ρουμανία το μεγαλύτερο κενό ΦΠΑ, που είναι η διαφορά του τι θα έπρεπε να εισπράττει και του τι εισπράττει. Παρά τη μείωση του συνεχίζει να είναι στο ύψος των 3,2δισ€

Στις παρατηρήσεις της για το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η χώρα τον Μάιο, η Κομισιόν παρατηρεί ότι ο τζίρος των αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε ραγδαία αλλά όχι και τα δηλωθέντα εισοδήματα και ζητά μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Όπως και οι Βρυξέλλες, έτσι και ο Γιάννης Στουρνάρας ζητούν μέτρα ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αυτή θα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στο οικονομικό πεδίο.

Το μέτρο της συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων από 20 επαγγέλματα «υψηλού κινδύνου» που μειώνουν κατά 30% της αξίας τους το φορολογητέο εισόδημα απέτυχε και μάλιστα παταγωδώς. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου οικονομικών το ξέρει και ήδη επεξεργάζεται νέο σύστημα κινητροδότησης.

Σημαντικό ρόλο πάντως στη μείωση της φοροδιαφυγής θα παίξει και το γεγονός ότι έως το τέλος Οκτωβρίου δεν θα εκδίδεται στην επικράτεια καμιά απόδειξη από POS που δεν θα είναι συνδεδεμένο με ταμειακή μηχανή την οποία θα «βλέπει» η ΑΑΔΕ. Τέλος Ιουνίου λήγει η προθεσμία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών επιχειρήσεων με τζίρο έως 100.000€ και έως τέλος Ιουλίου έχουν στην διάθεση τους οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000€.

Η καθολικοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα ψηφιακά πελατολόγια για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που προωθούνται.

Κάπου εδώ όμως πρέπει να μπει στη συζήτηση και η μείωση των φόρων. Οι ελεύθεροι επεγγελματίες π.χ. δεν έχουν αφορολόγητο και φορολογούνται από το 1ο ευρώ , έστω και με συντελεστή 9%,  που κλιμακώνεται στο 28% για το κομμάτι εσόδων άνω των 20.000€. Και με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος ζει και βασιλεύει δεν έχουν και πολλά κίνητρα να δηλώσουν περισσότερα εισοδήματα.

Πηγή: skai.gr