Επιστολική ψήφος και Ανασύσταση του ΣΑΕ στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ 2023-2027

Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας

Αθήνα.- Η κατάργηση περιορισμών για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, η εισαγωγή επιστολικής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και η ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα έτη 2023-2027. (Κεφάλαιο Ε’ Εξωτερική πολιτική/Απόδημος Ελληνισμός).

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό ψήφισμα με αίτημα την επιστολική ψήφο, και την καθολική συμμετοχή των ομογενών στην εκλογική διαδικασία,  έχει εκδώσει το Eιδικό Συνέδριο του Hellenic Congress of America (12-14 Μαίου 2022). Σύμφωνα με το ψήφισμα, “… οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, διεκδικούν και πρέπει να έχουν ισότιμη ψήφο και φωνή χωρίς περιορισμούς, διακρίσεις και  προϋποθέσεις, όπως έχουν οι  Έλληνες εκλογείς  στην δημοκρατική Ελλάδα“. Επίσης ζητείτο η καθιέρωση της Επιστολικής ψήφου.  Κεντρικός ομιλητής στο Ειδικό Συνέδριο ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Το Πρόγραμμα για τον Απόδημο Ελληνισμό, στην περίπτωση που η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, θα αρχίσει να ξετυλίγεται από τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας και μόνον στα θέματα που αφορούν την ψήφο των Αποδήμων (και όπου οι όποιες αλλαγές απαιτούν κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία 2/3ων, δηλαδή 200 ψήφους και άνω) θα επιδιωχθεί με διαπραγματεύσεις η συννενόηση της ΝΔ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, το Ηellenic Congress of America έχει εισηγηθεί και έχει εγκριθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό (Απρίλιος 2021) η θεσμοθέτηση “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού“, ενώ έκτοτε εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Σε κάθε περίπτωση η ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που έχει συμπεριληφθεί και στον Εσωτερικό Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, θα προχωρήσει , σύμφωνα με τις πληροφορίες, άμεσα και παράλληλα με την προσπάθεια  ανάδειξης ενός νέου ρόλου διπλωματίας στον Απόδημο Ελληνισμό για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων ανά την υφήλιο.

Αυτό δεδομένου και του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου και συμμετέχει  ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα δε με το Κυβερνητικό Πρόγραμμα, θα επιδιωχθεί η ενεργός συμμετοχή και συμβολή στον σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφάλειας που απαιτούν τη συνεργασία των κρατών.

Η Σχετική αναφορά στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ έχει ως εξής:

<<ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/

ΑΠΟΔΗΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν
στην ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ενεργός συμμετοχή και συμβολή στον σχεδιασμό των νέων κοινών ευρωπαϊκών
πολιτικών, ιδίως στα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και στην ευρωπαϊκή
αντιμετώπιση κρίσεων και νέων προκλήσεων ασφάλειας που απαιτούν
τη συνεργασία των κρατών.
Κατάργηση περιορισμών για εγγραφή στους εκλογικούς
καταλόγους εξωτερικού. Εισαγωγή επιστολικής ψήφου
εντός και εκτός Ελλάδας.
Ανασύσταση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού – Ανάδειξη ρόλου διπλωματίας
διασποράς – για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων
ανά την υφήλιο.>>