Τι σηματοδοτεί η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Καθώς, προϊόντος του χρόνου, συγκεντρώνονται πληροφορίες για όλα τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού όπου ψήφισαν οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι, επιβεβαιώνεται ότι η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς προβλήματα, με ηρεμία και ευπρέπεια σε όλες τις χώρες όπου στήθηκαν ελληνικές κάλπες. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στα αποτελέσματα της ψήφου των Αποδήμων.  Τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας, όπως και της πρώτης (Μάιος 2019)  με λίγες επιμέρους εξαιρέσεις, είναι εναρμονισμένα με εκείνα της ψηφοφορίας των Ελλήνων ψηφοφόρων του εσωτερικού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρώτο και το δεύτερο κόμμα.

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται περίπου στο 60% η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 41,84%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,29%, το ΚΚΕ 12,46%, η ΜέΡΑ25 12,17% και το ΠΑΣΟΚ 6,76%.

Από τα αποτελέσματα αυτά συνάγεται ότι σε καμία περίπτωση η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων ψηφοφόρων θα μπορούσε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της γενέτειρας, όπως υποστηρίζουν τα αριστερά κόμματα. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχόμενου, μάλιστα, και επικαλούμενα την “αποξένωση”  έχουν εισαγάγει (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) στον Νόμο 4648/2019 περιοριστικές διατάξεις και απαγορευτικές προϋποθέσεις.

Διαψεύδονται εν τοις πράγματι, επομένως τα επιχειρήματα των κομμάτων αυτών που επέβαλαν τους αποκλεισμούς.  Οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι απέδειξαν με την ψήφο τους ότι είναι άριστα ενημερωμένοι για την εν γένει κατάσταση της γενέτειρας.  Ότι παρακολουθούν τον σφυγμό των γεγονότων και ακολουθούν τον παλμό των πολιτικών εξελίξεων. Βιώνουν, με τον ένα ή τον άλλο τόπο, τα προβλήματα, τις δυσλειτουργίες αλλά και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Και αξιολογούν θέσεις, υποσχέσεις και προγράμματα των πολιτικών αρχηγών. Με διαφοροποιήσεις, ναι. Αλλά όχι ανατρεπτικές.

Επομένως τα φληναφήματα πως δήθεν οι ομογενείς είναι αποκομμένοι από την γενέτειρα, πως τάχα από μακριά θα ψηφίζουν με «ελαφρά» τη καρδία και πως αν δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν επαφή ή οικονομικά ενδιαφέροντα με την γενέτειρα και, συνακόλουθα, η ψήφος τους θα αλλοίωνε το εκλογικό αποτέλεσμα,  αποτελούν απλώς προσχήματα εν (κομματικές) αμαρτίες!

Βέβαια, θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος πως όλα τα ανωτέρω ισχύουν για τους περίπου 20.000 απόδημους που ψήφισαν και πως ίσως δεν θα ήταν ίδια η εικόνα εάν  είχαν ψηφίσει π.χ. 400.000 απόδημοι ψηφοφόροι.

Υποθετικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο. Ωστόσο η γενική τάση που θα επικρατούσε εικάζεται ότι και πάλι θα ήταν παρόμοια, αφού ίδια θα ήταν και η ενημέρωση που προσλαμβάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τις πηγές πληροφόρησης εντός και εκτός Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και εάν η ψήφος των Αποδήμων αποτελούσε πνοή μιας διαφορετικής δημιουργικής πολιτικής κατεύθυνσης, γιατί αυτό θα ήταν αρνητικό; Εάν π.χ. με την ψήφο των Αποδήμων η αντιπολίτευση θα μπορούσε να είναι σήμερα ισχυρότερη, αυτό δεν θα ωφελούσε την πολιτική ζωή της γενέτειρας;  Από το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογής και από το χθεσινό δεν γίνεται λόγος για την τεράστια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (κοντά 23%) και η οποία εγκυμονεί –όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- κινδύνους «αλαζονικής συμπεριφοράς» της Κυβέρνησης; Κάτι βέβαια που έσπευσε να “αποκλείσει” ο νέος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια ακόμη παρατήρηση: Όπως αναφέρεται σε τηλεγραφήματα και άρθρα ανταποκριτών και ομογενών δημοσιογράφων,  οι απόδημοι έδειχναν να απολαμβάνει την ευκαιρία που τους δόθηκε να ψηφίσουν για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Έτσι θα συσφιχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Αποδήμων με τη γενέτειρα.

Σε κάθε περίπτωση δε,  η ανεμπόδιστη ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων μόνο ανανεωτικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και μόνο προοδευτικές ιδέες μπορεί να εισάγει στην πολιτική ζωή της γενέτειρας. Δύο στοιχεία, αυτά, που είναι και το ζητούμενο για την Ελλάδα του μέλλοντος και των παιδιών μας.