ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές

Τον «οδικό χάρτη» για το πώς θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα καταρτίζουν στην Κουμουνδούρου. Οι διεργασίες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και την οδυνηρή ήττα που υπέστη, είναι πολλές και το κλίμα βαρύ. Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου και όπως λένε στελέχη του «ό, τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα».

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και στη συνέχεια της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής ενδεχομένως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση εάν εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί έκτακτο ή διαρκές συνέδριο του κόμματος ή αν θα οριστεί μετά το καλοκαίρι. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες είναι το δεύτερο σενάριο καθώς όπως επισημαίνεται, υπάρχει η κόπωση του κομματικού μηχανισμού από τις διπλές κάλπες της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2023. Βάσει αυτής της εκδοχής, περισσότερο πιθανό είναι οι κομματικές αρχαιρεσίες να προσδιοριστούν για τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λίγο χρόνο για να οργανώσει και να υλοποιήσει την πολιτική αντεπίθεση που σχεδιάζει ενόψει και των ευρωεκλογών. Το θετικό είναι ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη χρονική άνεση για μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση και πιο κατασταλαγμένες αποφάσεις.

Τα δύο κρίσιμα ζητήματα

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διευθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνο της ηγεσίας κόμματος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των συλλογικών οργάνων. Έτσι μένει να φανεί εάν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και άλλα πρόσωπα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Το δεύτερο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στους επόμενους μήνες η ανανέωση του προφίλ του αλλά και ο ενδεχόμενος επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του κόμματος. Τα exit poll των εκλογών της Κυριακής, έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να προσελκύσει ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «Κεντρώοι». Αντίθετα, παρά τη συρρίκνωση των ποσοστών του, συνεχίζει να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά (48,3%) και την Αριστερά (41,8%) αλλά δεν ηγεμονεύει.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν θα πρέπει να προσπαθήσει να προσδιορίσει με τέτοιο τρόπο τη φυσιογνωμία του ώστε να αποκτήσει σταδιακά επιρροή προς το κέντρο ή θα ενισχύσει το αριστερό – κεντροαριστερό προφίλ του.

Πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποσυρθούν παλιοί κομματικοί που έχουν παρωχημένο λόγο και δεν μπορούν να «μιλήσουν» με την κοινωνία και να βγουν μπροστά νέα, «φρέσκα» πρόσωπα.

Πηγή: enikos.gr