Πιο ήσυχη νύχτα σε σχέση με τις προηγούμενες πέρασε η Γαλλία. Μικρής έκτασης επεισόδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Περίπου στη 1:30 τη νύχτα (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο της πόλης Λ’ Άι-λε- Ροζ, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο δήμαρχος στο Twitter.

Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν ο οποίος έκανε λόγο για «απόπειρα δολοφονίας απερίγραπτης δειλίας».

Στο μεταξύ προχώρησε σε 719 προσαγωγές, αν και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν «πιο ήσυχη» σε σχέση με τις προηγούμενες.

Μετά από τέσσερις ημέρες συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, η εικόνα στις πόλεις της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας κινητοποιήσεις, ήταν καλύτερη τη νύχτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 427 προσαγωγές σε όλη τη χώρα.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Παρίσι.- Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ στο παρισινό προάστιο της Ναντέρ, κατά την οποία δεν σημειώθηκαν επεισόδια, οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για νέες ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η οργή δεν φαίνεται να έχει κοπάσει.

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί επιχειρούν ανά την επικράτεια, με ενισχυμένες τις δυνάμεις στη Μασσαλία και στη Λυών, που τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις και οι ταραχές ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες. Νέα μέτρα διακοπής της κυκλοφορίας και απαγόρευσης των συγκεντρώσεων τέθηκαν σε εφαρμογή σήμερα, και όπως φαίνεται θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε επ΄αόριστον την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, λόγω των ταραχών, με διεθνή ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάζεται να βάλει για δεύτερη φορά στον «πάγο»  διπλωματικές διεργασίες, υπενθυμίζοντας τη ματαίωση της επίσκεψης του Καρόλου Γ΄ στο Παρίσι λόγω των μεγάλων απεργιών για το συνταξιοδοτικό που συγκλόνισαν τη χώρα λίγους μήνες πριν.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση, που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να καταφέρει να ελέγξει και να αναγκάσει σε υποχώρηση τις διαδηλώσεις ώστε να μην προχωρήσει σε επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως πιέζει η ακροδεξιά και η δεξιά, κάτι που ωστόσο δεν έχει αποκλείσει.

Μία τέτοια απόφαση όμως ενέχει το ρίσκο να λειτουργήσει ως αποδοχή της αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει την κρίση που αν και δεν έχει θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει λάβει ωστόσο έκτακτα μέτρα με σημαντικό περιορισμό δικαιωμάτων.

Σοκαριστικός είναι ο αριθμός των συλλήψεων που έχει φτάσει τις 2.300 μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου με το 1/3 αυτών που έχουν συλληφθεί να είναι ανήλικοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων είναι τα 17 έτη ενώ σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών «ταραξίες» είναι και αρκετοί 13χρονοι.

Η ευθύνη στους γονείς

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά τη «γραμμή Μακρόν» που διατυπώθηκε ως σύσταση στους γονείς των εργατογειτονιών να μαζέψουν τα παιδιά τους από τους δρόμους, προχώρησαν παραπέρα «προειδοποιώντας» τους γονείς ότι μπορεί να έχουν ποινικές ευθύνες αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που προβλέπουν 2 έτη φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 ευρώ, εάν δεν καταφέρουν να πειθαρχήσουν τους νεαρούς «ταραξίες».

Οι κοινωνικές αιτίες πίσω από την εξέγερση των νεαρών Γάλλων που έχουν αφρικανική ή ασιατική καταγωγή απουσιάζουν από το αφήγημα της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες προσπαθούν να βάλλουν κάτω από το χαλί τον ρατσισμό, τον αποκλεισμό και την αστυνομική αυθαιρεσία που υφίστανται εδώ και δεκαετίες οι Γάλλοι πολίτες με μεταναστευτικές ρίζες.

Μπορεί ο Μακρόν να μην έχει χρησιμοποιήσει – ακόμα τουλάχιστον – ορολογίες της άκρας δεξιάς για να χαρακτηρίσει τους νέους που εξεγείρονται, όπως είχε κάνει ο Σαρκοζί παλιότερα, αλλά αυτές δεν λείπουν από τον δημόσιο διάλογο.

Οι πιέσεις της ακροδεξιάς

Οι αστυνομικές ενώσεις κάνουν λόγο για «ορδές από παράσιτα», την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι η γαλλική αστυνομία δεν είναι ρατσιστική, ενώ δεξιοί και ακροδεξιοί ζητούν την πιο άγρια καταστολή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δήμαρχος της Δεξιάς στην πόλη Evreux στη Νορμανδία ζήτησε με επιστολή του από τον Μακρόν να κατεβάσει τον στρατό ενώ «προειδοποίησε» ότι οι κάτοικοι της πόλης του θα «αναγκαστούν» να υπερασπιστούν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Η Αριστερά του Μελανσόν ανοίγει τη συζήτηση περισσότερο για τις αιτίες πίσω από τις ταραχές και ζητά περιορισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίες, διατυπώνοντας παράλληλα εκκλήσεις να επανέλθει η ηρεμία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που έχει συμμαχήσει με τον Μελανσόν ωστόσο, τον κατηγόρησε σήμερα ότι δεν ήταν αρκετά αποφασιστικός στην καταδίκη των ταραχών και έθεσε ως προτεραιότητα να σταματήσουν τα επεισόδια για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα.

H νέα μαρτυρία που φούντωσε την οργή

Οι νεαροί διαδηλωτές επιτίθενται σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια δημαρχείων αλλά και καταστήματα, με τις μεγάλες «φίρμες» να έχουν την τιμητική τους. Γνωστές και ακριβές αλυσίδες  γίνονται στόχος όχι μόνο καταστροφής αλλά και λεηλασιών. Μάρτυρες αναφέρουν ότι μετά από «εισβολή» σε γνωστό αθλητικό κατάστημα, παπούτσια άρχισαν να μοιράζονται στους συγκεντρωμένους και όχι μόνο.

Αυτή είναι πολλές φορές και η πλευρά που προβάλλεται περισσότερο από τα επεισόδια και μπορεί να «δικαιολογεί» και τη μεγαλύτερη καταστολή.

Σήμερα ωστόσο ένας μάρτυρας της δολοφονίας του Ναέλ έδωσε μία νέα πληροφορία προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη οργή. Όπως είπε, ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον συνάδελφό του να πυροβολήσει τον νεαρό αφού πρώτα τον είχε χτυπήσει με γροθιές χωρίς κανέναν λόγο.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μετά και την κηδεία που έγινε σήμερα και με την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων στον δρόμο θα καταφέρει να αποδυναμώσει τουλάχιστον την ένταση των γεγονότων.

Σε μια κίνηση συμβολισμού, η Ελιζαμπέτ Μπρον θα βρεθεί σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι για να μπορεί να παρακολουθεί «από κοντά» τις επιχειρήσεις στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πηγή:in.gr