Pacific nations worried over ‘disinformation’ on carbon levy plan

Άρθρο για την πρόταση των χωρών του Ειρηνικού για την επιβολή φόρου εκπομπών αερίων ανά τόνο εκπομπών άνθρακα ανά πλοίο .

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «Τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή εκστρατεία «παραπληροφόρησης» που έγινε από «δυο χώρες» σχετικά με την πρότασή τους να εισαγάγουν φόρο άνθρακα, καθώς ο χρόνος κοντεύει για να οριστικοποιηθεί και να υιοθετηθεί στρατηγική από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Νήσων Μάρσαλ στο ρυθμιστικό σκέλος του ΟΗΕ για την παγκόσμια ναυτιλία, Albon Ishoda, και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής του Βανουάτου, Ralph Regevanu, που ηγούνται του Ειρηνικού στις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν την Τρίτη ότι έπρεπε να «ξεκαθαρίσουν» πληροφορίες σχετικά με την εισφορά καθώς οι συνομιλίες του ΙΜΟ για το κλίμα μπαίνουν σε κρίσιμο στάδιο.

Το 2021, οι Νήσοι Μάρσαλ και οι Νήσοι Σολομώντα υπέβαλαν πρόταση στον ΙΜΟ για να τεθεί τιμή στη ρύπανση των πλοίων στα 100 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο εκπομπών άνθρακα ανά πλοίο.

Έκτοτε η πρόταση κέρδισε υποστήριξη, θεωρούμενη από τον οργανισμό του ΟΗΕ ως οικονομικό μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία εσόδων για τον ναυτιλιακό τομέα και στη στήριξη της μετάβασής του από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα αρκετές ανταγωνιστικές προτάσεις στο τραπέζι, μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, την Κίνα -τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο- και της ΕΕ μεταξύ άλλων».