Η Συχνή Αλλαγή Γενικών Γραμματέων είναι Αντιπαραγωγική

‘Η αλλιώς … η χειραφέτηση της πολιτικής εφαρμογής από τους πολιτικούς

ΑΠΟΨΗ Panhellenic Post.com

Η ηλεκτρονική ομογενειακή εφημερίδα PANHELLENIC POST έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την άποψή της για θεσμική τόνωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, που μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού του ΥΠΕΞ έχει (κακώς) και την αρμοδιότητα της Δημόσιας Διπλωματίας.

Έχουμε εκφράσει την άποψή μας για την αναγκαιότητα πενταετούς θητείας του ΓΓΑΕ, έτσι ώστε να έχει την δυνατότητα παραγωγής μετρήσιμου και ουσιαστικού έργου.

Οι συχνές αλλαγές προσώπων αφαιρούν στην πραγματικότητα από τον εκάστοτε ΓΓΑΕ τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές προς όφελος της ομογένειας και της πατρίδας, αφού μόλις «μάθει» και κατανοήσει το χώρο και τις ανάγκες των όπου γης παροικιών μας … «παίρνει τα μπογαλάκια του» και φεύγει…. γιατί έχει έρθει ο επόμενος. Ο δε “προηγούμενος”, κατά κανόνα, δεν έχει αφήσει ούτε μία κόλλα χαρτί γραμμένη στο αρχείο  της ΓΓΑΕ σχετικά με τα θέματα, τα προβλήματα και τα αιτήματα της Ομογένειας των οποίων κατέστη κοινωνός!..

Έτσι , όμως, «δεν γίνεται δουλειά». Η πρώτη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη – όσον αφορά στην ομογένεια – χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα της ΓΓΑΕ, σε σύγκριση τουλάχιστον με προηγούμενες θητείες.

Είδαμε προσπάθεια επανεκκίνησης στοχευμένων προγραμμάτων φιλοξενίας στην πατρίδα των ελληνοπαίδων εξωτερικού και κυρίως το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ για τις νεολαίες των διασπορών Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου και εφέτος το πρόγραμμα με τα παιδιά της ομογένειάς μας στη Συρία, για πρώτη φορά μετά το 2009. Την επαναθέρμανση σχέσεων με την ομογένεια της Λατινικής Αμερικής, την συστηματική προώθηση της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών «staellinika» (σε συνεργασία με το SNF Centre for Hellenic Studies at Simon Fraser University και με την υποστήριξη του Stavros Niarchos Foundation), τη μετάφραση της πλατφόρμας στην Ισπανική και στην Πορτογαλική γλώσσα για να μπορεί να προωθηθεί και στους ομογενείς της Λατινικής Αμερικής, τις εκδηλώσεις επιπέδου πρωτόγνωρου για την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, όπως την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και την Ημερίδα για την Ελληνική Διασπορά στην Ακαδημία Αθηνών. Την στοχευμένη παρέμβαση της ΓΓΑΕ, σε σύμπνοια με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, για την επαναφορά της διδασκαλίας ελληνικών μετά από 15 χρόνια στη θεολογική σχολή του Μπαλαμάντ στο Λίβανο. Τη στοχευμένη συνεργασία της ΓΓΑΕ με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας στο χώρο της θρησκευτικής διπλωματίας, καθώς και στην Ινδία για την προώθηση του Αλεξανδρινού πνεύματος ως γέφυρας μεταξύ του αρχαίου ελληνικού κόσμου και του βυζαντινού πνεύματος με τον Ινδικό πολιτισμό. Το «άνοιγμα» στην «ελληνική ψυχή» της Αιγύπτου για την εκδήλωση με ελληνικά χρώματα και υψηλή πολιτική εκπροσώπηση στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Το πρώτο παγκόσμιο ομογενειακό συντεχνιακό συνέδριο και συγκεκριμένα των ομογενών ιατρών από όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Κοντολογίς παρατηρήσαμε μεγάλη κινητικότητα παρά τα ισχνότατα κονδύλια, διάθεση επαφής της ΓΓΑΕ με την ομογένεια η οποία αισθάνθηκε ότι έχει συνομιλητή, προσπάθεια εφαρμογής προγραμμάτων με σημαντικούς θεσμικούς εταίρους, στρατηγική στη θέαση του Ελληνισμού πέρα από τα στενά σύνορά του.

Θα θέλαμε μεγαλύτερο θεσμικό βάθος – παρά το αξιοσημείωτο πρώτο παγκόσμιο συντεχνιακό συνέδριο. Θα θέλαμε θεσμικότητα στο μοντέλο επικοινωνίας. Θα θέλαμε να έχει προχωρήσει η πρόταση του Hellenic Congress of America για την Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού ή έστω να έχουμε σχετική ενημέρωση.

Θα θέλαμε ….. το καλύτερο – ως μόνον εχθρό του καλού-  αλλά για να θέλουμε, δεν είναι δυνατόν να ξαναλλάξουμε γενικό γραμματέα αποδήμου ελληνισμού.

Αρκούν οι συχνές αλλαγές του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό σε κάθε πρώτο ή δεύτερο ανασχηματισμό της εκάστοτε Κυβέρνησης που έχουν καταντήσει το θώκο “αποθετήριο πολιτικών εφεδρειών”…

Ως Panhellenic Post θα προτιμούσαμε να μην δούμε ότι ξαναρχίζουμε από την αρχή και στην Γενική Γραμματεία,  και … μέχρι πάλι ο νέος γενικός γραμματέας να μάθει το βάθος της εθνικής υπόθεσης της ομογένειας για να μπορέσει να «οικοδομήσει» … να έρθει ο επόμενος «αρχιτέκτονας».

Η Panhellenic Post δεν παίρνει διαφήμιση, ούτε χρωστά πολιτικά, ούτε σε payroll είναι. Ακριβώς γι’ αυτό, έχει το θάρρος να εκφράζει ευπρεπή δημόσιο λόγο και μάλιστα … μετά από περισσότερο από μισό αιώνα δημοσιογραφικής πορείας στο χώρο της ομογένειας, έχει και τη δυνατότητα να το πράττει «μετά λόγου γνώσεως».