Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ψήφος των Αποδήμων και η Ομογένεια

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι πρώτες μέρες της εβδομάδας που ξεκινάει σήμερα Κυριακή (σ.σ. η Κυριακή θεωρούνταν παραδοσιακά ως η πρώτη ημέρα της εβδομάδας τόσο από τους Χριστιανούς όσο και από τους Εβραίους) ίσως σηματοδοτήσει και την επιστροφή στο καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα. Αφορμή γι αυτό η πρωθυπουργική δέσμευση ότι  «…στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού».

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να άρει τους περιορισμούς του δικού της Νόμου 4648/2019.  Που, αν και εγκαινίαζε το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, εντούτοις πρακτικά οδήγησε στον αποκλεισμό του περίπου 80% των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού από τη διευκόλυνση να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Διαφαίνεται, ωστόσο, ότι τη φορά αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι να «σπάσουν» το φράγμα των 190 ψήφων που είχαν συγκεντρώσει το 2021 και να «πιάσουν» τους 200 που απαιτούνται για την αλλαγή του συγκεκριμένου Νόμου. Διευκολύνονται στην επιδίωξη αυτή από το γεγονός ότι η εντός Βουλή εκπροσώπηση των κομμάτων του αριστερού προσανατολισμού, που είχαν επιβάλλει και τις απαράδεκτες «προϋποθέσεις», έχει μειωθεί ενώ έχει αυξηθεί η παρουσία βουλευτών της ούτω αποκαλούμενης, δεξιάς παράταξης.

Στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ. Και στην κομματική συνέπεια ποτέ μην στοιχηματίζεις. Εντούτοις, είναι ενθαρρυντικό ότι, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, ο νέος Νόμος θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και ο διάλογος θα διεξαχθεί τη φορά αυτή όχι πίσω από κλειστές θύρες υπουργικών γραφείων, αλλά δημόσια, ενώ θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σ΄ αυτόν και οι κυρίως ενδιαφερόμενοι, που είναι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του εξωτερικού!

Θα αναμένουν οι Απόδημοι να δουν τις Διατάξεις του «ενός άρθρου» που θα καταργεί τα μέχρι σήμερα εμπόδια. Θα αναμένουν, όμως και κάτι άλλο: Να ψηφίζουν όπως ψηφίζουν σήμερα  όλοι οι ετεροδημότες από τον τόπο κατοικίας τους για την εκλογική περιφέρεια στους καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επιλέγεις Κόμμα. Και σου προκύπτει ο «βουλευτής εκπρόσωπος» που έχει ορίσει ο αρχηγός. Στο ψηφοδέλτιο της εκλογικής σου περιφέρειας επιλέγεις Βουλευτή. Όπως  και ΟΛΟΙ οι Έλληνες ψηφοφόροι!

Ζητούμενο είναι, ακόμη, και η επιστολική ψήφος.

Τότε μόνον πράγματι: «…όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας, από όπου κι αν κατοικούν¨, όπως σωστά δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αγωνία αναμένουν, λοιπόν, οι Απόδημοι τον σχετικό Νόμο. Θα πρέπει, όμως, και η οργανωμένη Ομογένεια (παρά τα προβλήματά της) να λάβει μέρος στο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας τις προτάσεις της.  Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. ‘Έτσι, μόνον, θα εμπεδωθεί και το καλύτερο κλίμα που θα αποβεί προς όφελος του Οικουμενικού Ελληνισμού.