Η Κυβέρνηση δεν συζητά -επί του παρόντος;- θέμα επιστολικής ψήφου

Επιμέλεια: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν συζητάει το σχεδόν καθολικό αίτημα της Ομογένειας για την Επιστολική ψήφο. Αυτό προκύπτει από συνέντευξη της υπουργού Εσωτερικών κας Νίκης Κεραμέως στο SBS GREEK.  Η προσπάθεια του ΥΠ.ΕΣ. επικεντρώνεται στην άρση των περιορισμών του Ν 4846/2019 όπως άλλωστε προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου που αναρτήθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση η οποία, μάλιστα, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί ώρα 8 (Δευτέρα 16 Ιουλίου τρ.έ.

Η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί το θέμα της επιστολικής ψήφου όπως και ευρύτερα θέματα όλα με στόχο να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αυτή την στιγμή όμως έχουμε ήδη μια συναίνεση καταγεγραμμένη ως προς μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι οι περιορισμοί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Και εδώ είμαστε προκειμένου να συζητάμε για να βελτιώσουμε αυτό το καθεστώς. Αλλά αυτή την στιγμή έχουμε μια συναίνεση κάτι το οποίο θεωρούμε εθνικό χρέος να το αξιοποιήσουμε“. Αυτό δήλωσε για το επίμαχο ζήτημα η κα Κεραμέως.

Να σημειωθεί ότι τόσο σε επιστολές όσο και στη Δημόσια Διαβούλευση το θέμα της επιστολικής ψήφου αποτελεί αυτή την ώρα το κύριο  αίτημα των ομογενών, μετά την αναίρεση των προϋποθέσεων…

Παραθέτουμε κατωτέρω σε πλήρη απομαγνητοφώνηση  του ΥΠ.ΕΣ. τη συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στο ελληνόφωνο πρόγραμμα SBS GREEK της κρατικής αυστραλιανής ραδιοτηλεόρασης SBS, με τίτλο Ν. Κεραμέως: Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει την πρόταση για τους απόδημους εκλογείς 

Νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων

<<Μέχρι το 2019 έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στις εκλογές. Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε έναν νόμο προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα άσκησης αυτού του δικαιώματος για τους συμπατριώτες μας που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Επειδή για να ισχύσει μια τέτοια ρύθμιση έπρεπε να ψηφισθεί από τα 2/3 της Βουλής έγινα κάποιοι συμβιβασμοί και μπήκαν, κατόπιν πρότασης άλλων κομμάτων, κάποιοι περιορισμοί σε ότι αφορά την άσκηση δικαιώματος ψήφου. Το 2021 η ΝΔ έκανε μια απόπειρα να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Εμείς φέραμε ένα σχέδιο νόμου τον Απρίλιο του 2021 με σκοπό να άρει όλους τους περιορισμούς για όσους είναι έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό. Εκείνη την πρόταση την ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, δηλ. 190 βουλευτές. Άρα δεν μπορούσαμε να έχουμε τους 200 βουλευτές.

Η ψήφος των Αποδήμων ήταν θέμα προτεραιότητας στις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα υπάρχει και υψηλός συμβολισμός στο θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξαμε η πρώτη μας προτεραιότητα να είναι να δώσουμε πιο δυνατή φωνή σε όλους εσάς που μας ακούτε σήμερα, στους απόδημους που μένουν μόνιμα σε όλον τον κόσμο.

Εμείς παρουσιάσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αυτή την στιγμή είναι σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ολόιδιο με αυτό που καταθέσαμε το 2021 και το οποίο ψηφίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Κάνω επαφές με τα κόμματα. Τους δίνω μια πλήρη ενημέρωση για το σκεπτικό μας, για τα αποτελέσματα της πρώτης εφαρμογής. Διότι εφαρμόσθηκε το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό στις εκλογές του 2023, πλην όμως και σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των περιορισμών το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.  Θεωρούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα, Θέλουμε να άρουμε τους περιορισμούς προκειμένου να το καταστήσουμε πιο εύκολο στους συμπατριώτες μας που διαμένουν στο εξωτερικό να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Περιμένουμε την θέση του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια διάταξη, που την ίδια την έχει ήδη ψηφίσει όχι πριν από πολύ καιρό, το ΠΑΣΟΚ δεν θα την ψηφίσει. Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει συνεπές στη στάση που έχει ήδη επιλέξει και έχει τοποθετηθεί ρητά. Υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοβούλιο που έχουν ήδη ψηφίσει αυτή την διάταξη. Τονίζω ότι η διάταξη αυτή δεν έχει την παραμικρή αλλαγή. Είναι εκείνη που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση το 2021. Είναι θέμα αξιοπιστίας και συνέπειας για το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με αυτά που κάνει ως παράταξη να ψηφίσει την διάταξη.

Για εμάς αυτό το ζήτημα δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο. Είναι εθνικό και έχει να κάνει με τον σεβασμό που δείχνουμε στον απανταχού ελληνισμό. Το θέμα υπάρχει εδώ και περίπου 50 χρόνια. Τώρα οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου όλοι μαζί να κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα και να στείλουμε ένα μήνυμα έτσι ως εθνικό κοινοβούλιο. Κάτι που μας ενώνει είναι η εθνική μας συνείδηση, ο σεβασμός μας προς τον απανταχού ελληνισμό, η βούλησή μας να ακουσθεί δυνατά η φωνή του απόδημου ελληνισμού.

Όποιος απόδημος είναι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπαίνει απλά σε μια πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, και με μια δήλωση θα διαγράφεται από από τους καταλόγους στα τμήματα της Ελλάδας και θα εγγράφεται σε τμήμα όσο πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του. Κάτι το οποίο μας απασχολεί : Επειδή στις εκλογές υπήρχαν περιπτώσεις που κανείς έπρεπε να ταξιδέψει, ειδικά στην Αυστραλία. Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα διορθωθεί από τον μεγαλύτερο αριθμό των ψηφοφόρων. Αυτό το λέω διότι υπήρχαν περιορισμοί ως προς την άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Έπρεπε κανείς να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση, να έχει ζήσει 2 από τα 35 χρόνια στην Ελλάδα κ.ο.κ. Εάν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί ελπίζουμε ότι θα έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων. Άρα και περισσότερα εκλογικά τμήματα άρα και πιο κοντά εκεί που διαμένει κανείς.

Η κυβέρνηση θέλει να συζητηθεί το θέμα της επιστολικής ψήφου όπως και ευρύτερα θέματα όλα με στόχο να διευκολύνουμε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Αυτή την στιγμή όμως έχουμε ήδη μια συναίνεση καταγεγραμμένη ως προς μια πολύ σημαντική πτυχή που είναι οι περιορισμοί. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Και εδώ είμαστε προκειμένου να συζητάμε για να βελτιώσουμε αυτό το καθεστώς. Αλλά αυτή την στιγμή έχουμε μια συναίνεση κάτι το οποίο θεωρούμε εθνικό χρέος να το αξιοποιήσουμε.

Ο στόχος είναι να έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων και άρα οι περιορισμοί που υπάρχουν και είναι 40 εκλογείς για την σύσταση εκλογικού τμήματος, θα αρθούν και θα είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθούν περισσότεροι ψηφοφόροι και να δημιουργηθούν περισσότερα εκλογικά τμήματα.

Υπουργείο Εσωτερικών>>