Εκλογή νέου Προέδρου στην Πα.Δ.Ε.Ε.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Υπό τη βαριά σκιά των αναπάντητων ερωτημάτων για τα πεπραγμένα της ΠαΔΕΕ την τελευταία διετία (Μάρτιος 2021-σήμερα), που έχει θέσει με δημοσιευθέν άρθρο του το επίτιμο μέλος της ΠαΔΕΕ Σωτήρης Δελής (Panhellenic Post, 14 και 18 Ιουλίου 2023) συνέρχεται στην Αθήνα αύριο, Πέμπτη 20 Ιουλίου, η τακτική ανά διετία Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής ΄Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) για την εκλογή νέου Προέδρου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι αυτή τη στιγμή πληροφορίες, εκτός από τον απερχόμενο και εκ νέου υποψήφιο Πρόεδρο Λεωνίδα (Λου) Ραπτάκη, (Lou Raptakis)  γερουσιαστή της Πολιτείας Rhode Island, υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΠαΔΕΕ προτίθεται να θέσει και το μέλος του ΔΣ, Ελληνοκαναδή Βουλευτής, Εµµανουέλα Λαµπροπούλου Emmanuella Lambropoulos.

Την ίδια Ημέρα, 20 Ιουλίου 2023, θα δοθεί «Δείπνο Καλωσορίσματος» της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) στην Αθήνα, όπου –σύμφωνα με την πρόσκληση- περίπου 50 νομοθέτες από διάφορα έθνη θα παρευρεθούν μαζί με τους Πρέσβεις των χωρών υποδοχής και Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα ερωτήματα

Να σημειωθεί ότι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε με το άρθρο του στην ΡΗΡ ο κ. Δελής είναι και τα ακόλουθα:

<<Υπάρχουν στοιχεία αυταρχισμού σε μια δημοκρατική οργάνωση όπως η ΠαΔΕΕ και για ποιους λόγους;>>

<<Υπάρχουν μέλη και επίτιμα μέλη της ΠαΔΕΕ δυο ταχυτήτων;>>

<<Η ΠαΔΕΕ είναι μια άκρως δημοκρατική οργάνωση και αυτό απαιτεί διαφάνεια στα οικονομικά της, τα πρακτικά της και γενικά τις εργασίες της όπως αυτές ορίζονται εκ του καταστατικού της όπως και η πληροφόρηση στα μέλη της για τα απτά αποτελέσματα αυτών των εργασιών. Υπάρχει μια τέτοια διαφάνεια πληροφόρησης και επικοινωνίας και πως εκφράζεται;>>

<<Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι εάν έχει ποτέ ελεγχθεί η ΠαΔΕΕ  για την χρήση των οικονομικών και άλλων θεμάτων της οργάνωσης και λειτουργίας της από τον Χορηγό της;>>

Κανάλι 1 Πειραιάς

Με το θέμα ασχολήθηκε και το Κανάλι 1 του Πειραιά, στις 16 Ιουλίου 2023.  Μιλώντας στην εκπομπή του κ. Νίκου Παρασκευά, ο κ. Σωτήρης Δελής είχε θέσει θέματα γενικότερης λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της οργάνωσης η οποία, κατά την άποψή του,  είναι «άτονη» τα τελευταία δύο χρόνια.

Μιλώντας για την ΠαΔΕΕ ο κ. Δελής, τόνισε ότι: «σήμερα η ΠαΔΕΕ είναι άτονη. Δεν εργάζεται όπως εργαζότανε πριν μερικά χρόνια».

Αναφερόμενος δε στο ρόλο της οργάνωσης ο κ. Δελής υποστήριξε πως «…ο ρόλος της, δυστυχώς, έχει περιοριστεί σε ταξίδια καλής γειτονίας, θα μπορούσα να πω, σε χαιρετούρες με τα χρήματα του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Ακόμη ο κ. Δελής πρόσθεσε πως για να μπει ένα τέλος σ΄ αυτήν την κατάσταση και να αναζωογονηθεί η Οργάνωση,  «ένα εργαλείο το οποίο σοφά η ελληνική Βουλή έχει κάνει», όπως είπε, «θα πρέπει κατά την προσωπική μου γνώμη, όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες,  το Κοινοβούλιο να κάνει έναν έλεγχο τακτικά αυτής της οργάνωσης».

Και εξήγησε ο κ. Δελής πως εννοεί τον έλεγχο: «Απλά, τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 150.000 και 200.000 ευρώ ετησίως,  αυτή τη στιγμή δεν φέρνουν αποτέλεσμα».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις αυριανές εκλογές, ο κ. Δελής τόνισε: «οι πληροφορίες που έχω και προέρχονται από το εσωτερικό της ΠαΔΕΕ είναι ότι  αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια  να αποκλεισθούν άτομα τα οποία έχουν μία κριτική άποψη  στο πως η ΠαΔΕΕ λειτουργεί αυτή την ώρα. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό, εάν αληθεύει, φυσικά. Οι υποψίες στρέφονται στον Πρόεδρο και σε μέλη του Δ.Σ. που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μια επανεκλογή του Προέδρου».

Κατά τον κ. Δελή τα μέλη της ΠαΔΕΕ «είναι άνθρωποι που μεταφέρουν τη φωνή της Ελλάδος, που συνεργάζονται με το ΥΠΕΞ  και με τους διάφορους φορείς των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι άνθρωποι με μία οργάνωση και ένα καταστατικό που δεν έχει ανανεωθεί από το 2004 (…) μερικά άτομα δε έχουν δεχθεί την πληροφόρηση νομικών συμβούλων  και Δικηγόρων με  εξώδικο στο οποίο απειλούνται».

Σημειώνει για όλα τα ανωτέρω  η Panhellenic Post : Διευκρινίζουμε δε και δηλώνουμε ότι το παρόν δημοσίευμα εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του συντάξαντος την επιστολή και του συνεντευξιαζόμενου στο Κανάλι1 του Πειραιά και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Panhellenic Post, η οποία δεν υιοθετεί ούτε δύναται να ελέγξει τα αναφερόμενα. Το Panhellenic Post, χάριν της πολυφωνίας, προτίθεται να παράσχει βήμα και σε κάθε διαφορετική ενδεχομένως άποψη παντός ενδιαφερομένου επί των θεμάτων που αναφέρονται στην επιστολή ή στη συνέντευξη του κ. Δελή.

Στην Καλαμάτα

Ο κ. Ραπτάκης, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται επικεφαλής κλιμακίου του ΔΣ στην Καλαμάτα, στα πλαίσια των εργασιών της Συνέλευσης, εξελέγη πρόεδρος της ΠαΔΕΕ στις 14 Μαρτίου 2021.

Το εν ενεργεία Δ.Σ. της ΠΑΔΕΕ, το οποίο εκλέχτηκε στη Γενική Συνέλευση του 2021 αποτελούν οι:

Πρόεδρος: Λεωνίδας Ραπτάκης Leonidas Raptakis, Γερουσιαστής στην πολιτεία Rhode Island,ΗΠΑ.

Α΄ Αντιπρόεδρος: Έφη Τριανταφυλλοπούλου Effie Triantafilopoulos, Βουλευτής του Οντάριο, Καναδάς.

Β΄ Αντιπρόεδρος: Στάθης Γεωργανάς Steve Georganas, Βουλευτής της Πολιτείας Νότια Αυστραλία Αυστραλία.

Ταμίας: Στέφαν Πάππας Stephan Pappas, Γερουσιαστής της Πολιτείας Wyoming, ΗΠΑ

Μέλος: Μαρία Τζανάκη Κολέτ Maria Tzanakis Collett, Γερουσιαστής της Πολιτείας Pennsylvania, ΗΠΑ

Μέλος: Μαρία Βαμβακινού Maria Vamvakinou, Βουλευτής της Πολιτείας Βικτόρια, Αυστραλία.

Μέλος: Εµµανουέλα Λαµπροπούλου Emmanuella Lambropoulos, Βουλευτής της πολιτείας Quebec, Καναδάς.

Μέλος: Μαριέττα Καραμανλή Marietta Karamanli, Βουλευτής, Γαλλία.

Μέλος: Βαγγέλης Ντουλές Vangelis Doules, Βουλευτής, Αλβανία.

Στόχοι της Πα.Δ.Ε.Ε.

Η Παγκόσμια  Διακοινοβουλευτική  Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από ελληνικής καταγωγής, νυν και πρώην βουλευτές νομοθετικών σωμάτων του εξωτερικού και έχει ως σκοπό: την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της με τη Βουλή των Ελλήνων, την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

Η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα. Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της  Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.