Στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Το δισεπίλυτο παζλ της ψήφισής του

Το Μέγαρο Μαξίμου καταρχήν στρέφεται προς συγκεκριμένα κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μίνιμουμ απαιτούμενη συναίνεση, των 200 ψήφων  και ήδη έχει ρίξει το γάντι στο  ΠΑΣΟΚ και στην Ελληνική Λύση

Με ένα άκρως συμβολικό νομοσχέδιο κάνει «ποδαρικό» η κυβέρνηση στη Βουλή, καταθέτοντας το πρώτο της νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Ένα στοίχημα και μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να εκφράσει  τον οικουμενικό Ελληνισμό, όπως σχολίαζε στέλεχος της ΝΔ ενώ ταυτόχρονα «αποτελεί και μία πρόκληση συνέπειας των κομμάτων της αντιπολίτευσης». Μέχρις ώρας πάντως, το όλο εγχείρημα και η ευόδωσή του  αποτελεί ένα δισεπίλυτο παζλ, καθώς για την ισχύ του εν λόγο νόμου απαιτεί την υπερψήφιση από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου καταρχήν στρέφεται προς συγκεκριμένα κόμματα, προκειμένου να επιτευχθεί η μίνιμουμ απαιτούμενη συναίνεση, των 200 ψήφων  και ήδη έχει ρίξει το γάντι στο  ΠΑΣΟΚ και στην Ελληνική Λύση, με δεδομένο ότι  πριν από ενάμιση χρόνο, τα δύο αυτά κόμματα  είχαν υπερψηφίσει την ίδια ρύθμιση, η οποία ωστόσο και τότε δεν επετεύχθη να ισχύσει καθώς είχε συγκεντρώσει μόνο 192 ψήφους.

Τα μηνύματα ωστόσο από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα δεν είναι ευοίωνα καθώς ήδη η Ελληνική Λύση με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δε θα στηρίξει καμία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών και στον απόηχο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Μία στάση που προκαλεί ερωτήματα στην κυβερνητική πλευρά, αφού όπως σχολίαζε κυβερνητικός παράγων «ακριβώς ίδια διάταξη με το ακριβώς ίδιο περιεχόμενο είχε έρθει περίπου πριν από ενάμιση χρόνο στη Βουλή και στηρίχθηκε από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.  Δε θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχει να κάνει με τις επιδόσεις του κόμματος αυτού στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στους κατοίκους του εξωτερικού. Γιατί αν έτσι αντιλαμβάνεται κανείς τον πατριωτισμό, όπως τον αντιλαμβάνονται στην Ελληνική Λύση» σχολίαζε κάνοντας λόγο για δικαιολογίες που ψάχνει να βρει το κόμμα Βελόπουλου.

Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του, αν και τα μηνύματα που εκπέμπει, ανεπισήμως – καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή- είναι πως «πρόκειται για  μία πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης» ενός τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κατά συνέπεια αν η Χαριλάου Τρικούπη επιμείνει σε αυτή τη θέση και δεν τοποθετηθεί θετικά στη νομοθετική ρύθμιση, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ, δεδομένου ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου, πάντως, τάχθηκε η Πλεύση Ελευθερίας. Και αυτό αποτυπώθηκε στη δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως και οι Σπαρτιάτες να τοποθετηθούν θετικά.

Το χρονοδιάγραμμα της Βουλής

Η συζήτηση του νομοσχεδίου  ξεκινάει σήμερα  στις 10 το πρωί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται  να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιουλίου. Τα κομματικά επιτελεία μάλιστα προγραμματίζουν και λόγο της σπουδαιότητας του νομοσχεδίου να τοποθετηθούν επ’ αυτού και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το νομοσχέδιο  αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Πηγή: skai.gr