Τουρκικά ΜΜΕ προς Ελλάδα για τις φωτιές: «Στεκόμαστε δίπλα σου με όλη μας την καρδιά»

Άγκυρα.- Οι Τούρκοι κάνουν αναφορές στη βοήθεια που έστειλαν από το Σάββατο στην Ελλάδα, δηλαδή στα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και στο ένα ελικόπτερο

Πρώτο θέμα σε αρκετές εφημερίδες της Τουρκίας είναι οι φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι κάνουν αναφορές στη βοήθεια που έστειλε από το Σάββατο η χώρα τους στην Ελλάδα, δηλαδή στα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και στο ένα ελικόπτερο.

«Στεκόμαστε δίπλα σου με όλη μας την καρδιά» αναφέρει η εφημερίδα Milliyet, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στάθηκε άμεσα στο πλευρό της Τουρκίας στους φονικούς σεισμούς τον περασμένο Φεβρουάριο.

Γιατί ο Ερντογάν λέει πως θέτει το θέμα της στατιωτικοποίησης των νησιών

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, μιλώντας για όσα είπε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ερώτηση δημοσιογράφου: «Η ερώτηση μου αφορά την Ελλάδα. Είπατε ότι αρχίζει μια νέα εποχή. Τι είδους προσδοκίες έχουμε από την Αθήνα για το μέλλον; Θα αποκτήσει δυναμική ο δρόμος που είναι να διανυθεί σε αυτό το σημείο για τα νησιά, τα οποία θα έπρεπε ήδη να είναι αποστρατιωτικοποιημένα;».

Ερντογάν: Το συζητήσαμε πολύ ανοιχτά, πολύ καθαρά με τον κ. πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Για την ακρίβεια, ο υπουργός Εξωτερικών μου, μίλησε, μιλάει και θα μιλήσει με τον ομόλογό του για το θέμα αυτό. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, ορισμένοι φίλοι της στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους υποκινούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της υποκίνησης είναι να δημιουργούνται κατά καιρούς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών  μας κ. Χακάν είναι σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του Συμβούλου μου Τσαγατάϊ Κιλίτς με την ειδικό αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».

Τουρκικά ΜΜΕ: 100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης και ζούμε τις δυσκολίες του ζητήματος των νησιών

Παράλληλα, φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο εκφράζει μέσω ιστορικών την δυσαρέσκεια για τους όρους της συνθήκης της Λωζάνης για τη Θράκη και τα νησιά, ρίχνοντας μάλιστα ευθύνες στον Κεμάλ Ατατούρκ. Την ίδια ώρα υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Ερντογάν για τον «Tayfun».

Χαλούκ Σελβί, ιστορικός: Στο ζήτημα των Ελλήνων έκαναν το ίδιο και μας είπαν πως ‘οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα, λύστε το θέμα με το Καράαγατς αλλιώς δεν θα πάρετε ούτε αυτό’ και μας στρίμωξαν.

Αχμέτ Αναπαλί, ιστορικός: Λένε πως ‘κάναμε μια μικρή θυσία και παραχωρήσαμε τις πόλεις και τα εδάφη της Δυτικής Θράκης’. Αυτό ακριβώς λέει ‘μικρή θυσία και τα παραχωρήσαμε στους Έλληνες’.

Ρεπορτάζ τηλεοπτικού δικτύου «A HABER»: Στα 100 χρόνια από τη Λωζάνη, η Τουρκία και σήμερα ζει τις δυσκολίες του ‘ζητήματος των νησιών’ το οποίο από τότε αφέθηκε πάνω στο τραπέζι.

Ερντογάν: Βέβαια αυτή η παραγωγή τρομάζει των Έλληνα. Μιλάς για τον «Τayfun» και τρομάζει ο Έλληνας. Λέει πως θα ‘πλήξει την Αθήνα’.  Μα θα φυσικά θα την πλήξει».

Πηγή: skai.gr