Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών πλατφόρμων – Ποια στοιχεία θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ

Αθήνα.- Ενδεχομένως και σήμερα να ανέβει στη δημόσια διαβούλευση το μίνι νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία, κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται και καθίσταται υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών για τις συναλλαγές μέσω πλατφορμών.

Η ΑΑΔΕ αποκτά έτσι τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία από όλες τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται αφενός στην επικράτεια και φυσικά και μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού (ακόμη και από τρίτες χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ) τις οποίες χρησιμοποιούν Έλληνες φορολογούμενοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους εντός της ΕΕ όπως η Amazon και η e-bay.

Σήμερα η ΑΑΔΕ λαμβάνει στο τέλος κάθε χρόνου στοιχεία από τις 3 πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ( Airbnb, Booking,VBRO) κάθε 3 μήνες από τις εταιρείες delivery (e-food, Volt, Box). Πρόκειται για ένα μέτρο για το οποίο στο ΥΠΟΙΚ έχουν μεγάλες προσδοκίες ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και κατ’επέκταση των εσόδων του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει εκτοξεύσει τα δημόσια έσοδα από τα 50εκατ€ στα 500εκατ€ το χρόνο.

Με το ν/σ , οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες μετατρέπονται σε συνεργάτες της ΑΑΔΕ αφού πλέον θα έχουν την υποχρέωση να:

-Διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.λπ. στη φορολογική Αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής , στη προκειμένη περίπτωση στην ΑΑΔΕ.
-Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκεσαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, θα αντιπαραβάλλονται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ με όσα δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και θα επιβάλλονται οι αντίστοιχοι φόροι και φυσικά τα πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Σύμφωνα δε με τα όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία, οι πλατφόρμες που αδυνατούν να συμμορφωθούν θα έρχονται αντιμέτωπες με κυρώσεις , ακόμη και οριστικό μπλοκάρισμα της λειτουργίας τους εντός ΕΕ.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του μέτρου η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα κοινών ελέγχων από μεικτά συνεργεία δύο χωρών , γεγονός που λύνει τα χέρια της ΑΑΔΕ. Για παράδειγμα προκειμένου η Αρχή να διαπιστώσει αν μια πλατφόρμα δίνει τα σωστά στοιχεία π.χ. για μια Ιταλική εταιρεία που πουλά μέσω της πλατφόρμας ποδήλατα στην Ελλάδα , θα μπορεί να κάνει από κοινού έλεγχο με την Ιταλική ομόλογο της και να ανταλλάσσει πληροφορίες και στοιχεία.

Πηγή: skai.gr