Πλησμονή νέων στο Πανηγύρι της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ (βίντεο)

Οι εθελοντές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη της κοινότητας και τον π,. Βασίλειο Λούρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.- Με «απόβαση» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την δυναμική προσέλευση της νεότερης γενιάς των Ελληνοαμερικανών στο Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου της ιστορικής κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, το οποίο έλαβε χώρα στην αυλή του ιστορικού Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου το απόβραδο της Τρίτης, 15ης Αυγούστου 2023.

Αν και ήταν εργάσιμη ημέρα και πολλοί ομογενείς βρίσκονται με διακοπές στην γενέτειρα, εν τούτοις η προσέλευση των ομογενών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η οργανωτική επιτροπή υποχρεώθηκε την ύστατη στιγμή να προσθέσει τρία επί πλέον τραπέζια προκειμένου να δώσει την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν τα ελληνικά εδέσματα, την ελληνική φιλοξενία και να ξεφαντώσουν.

Το Πανηγύρι της Παναγίας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», διοργανώθηκε για πρώτη φορά το Δεκαπενταύγουστο του 202, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού από τον ιερατικό προϊστάμενο της Κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής, π. Βασίλειο Λούρο, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και είχε διττό χαρακτήρα.

Ο πρώτος σχετίζονταν με την αναβίωση των εθίμων του Δεκαπενταύγουστου και ο δεύτερος σχετίζονταν με την ανάγκη του π. Βασιλείου να αναφωνήσει με τον δικό του τρόπο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιέβαλλαν τον ίδιο, την πρεσβυτέρα Χρυσούλα και την οικογένειά του, από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι στην κοινότητα.

Το Πανηγύρι του 2023 ήταν σαφώς μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό και έδινε την αίσθηση στους ομογενείς ότι βρίσκονταν στα πανηγύρια που στήνονται στα πλατάνια που υπάρχουν στις πλατείες των χωριών τους.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, η πρεσβυτέρα Χρυσούλα ήταν επί ποδός και ενέπνεαν τους εθελοντές με την αυταπάρνηση με την οποία εργάστηκαν και παρείχαν την δυνατότητα στον γράφοντα να συνειδητοποιήσει καλύτερα τους λόγους για τους οποίους η ιστορική κοινότητα διανύει μια περίοδο ουσιαστικής αναγέννησης.

Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το πανηγύρι, όπως επεσήμανε ο π. Βασίλειος Λούρος, είναι προϊόν αγάπης.

«Στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, στα παιδιά, στους μαθητές, στους δασκάλους, στους νέους, στους γονείς και στους παππούδες οφείλουμε τα πάντα και θελήσαμε με το πανηγύρι να τους αγκαλιάσουμε και να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», επεσήμανε ο π. Βασίλειος ο οποίος περνούσε από τραπέζι σε τραπέζι και σου δημιουργούσε την εντύπωση ότι συναντιόταν με μέλη της δικής του οικογένειας.

Το εν λόγω πανηγύρι, όπως και άλλες εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Δεν έχουν εισιτήριο και το μεγαλύτερο μέρος των εδεσμάτων και των ποτών αποτελούν προσφορά των μελών. Αν και παρέχεται δωρεάν εν τούτοις το πανηγύρι συγκαταλέγεται σε μια από τις κερδοφόρες εκδηλώσεις της κοινότητας. Οι ομογενείς ενθουσιάζονται και προσφέρουν τον οβολό τους στον δίσκο που περιφέρουν τα στελέχη, καθώς επίσης αγοράζουν και λαχεία και στην κυριολεξία προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η κοινότητα και το σχολείο να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Η ορχήστα “Πέλαγος”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Βασίλειος Λούρος και η πρεσβυτέρα Χρυσούλα με τα στελέχη της κοινότητας την ώρα της κλήρωσης του λαχείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Οι εθελοντές σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη της κοινότητας και τον π,. Βασίλειο Λούρο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Από την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Από τον Εσπερινό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.
Ο επιτάφιος της Παναγίας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Αναστάσης Τσάκας.