Ελλάδα – ΗΠΑ 81 -109

Ελλάδα – ΗΠΑ 81 -109. Την Τετάρτη στον αγώνα της εθνικής μας με την Νέα Ζηλανδία θα κριθεί η πρόκριση στις 16 καλύτερες Ομάδες.

Η Εθνική ήταν ανταγωνιστική στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο όμως υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Team USA που την νίκησε με 109-81 στη δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Νίκη με την Νέα Ζηλανδία για την πρόκριση στη β’ φάση θέλει η Ελλάδα.

Αυτό το ματς ήταν μία καλή προπόνηση, μία ευκαιρία να δοκιμάσουν οι διεθνείς τις δυνάμεις τους απέναντι στην πιο ταλαντούχα ομάδα του κόσμου, ένα βράδυ για να το απολαύσουν. Η Εθνική έκανε την προσπάθειά της τη Δευτέρα (28/8) στη Mall of Asia Arena της Μανίλα, όμως ηττήθηκε καθαρά από από την Team USA (109-81) και έπεσε στο 1-1 μετά από τη δεύτερη αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπελλου 2023.

Πλέον, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα χρειάζεται νίκη στον τελικό με τον Νέα Ζηλανδία (30/8 στις 15:40), για να προκριθεί στη δεύτερη φάση που θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία του Γιόνας Βαλαντσιούνας και το Μαυροβούνιο του Νίκολα Βούτσεβιτς. Διαφορετικά, αν δηλαδή ηττηθεί απο τους Tall Blacks, θα πρέπει να παίξει για τις θέσεις κατάταξης 17-32.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν μαγικός στο πρώτο μέρος, ο Τόμας Γουόκαπ έκανε απίθανη δουλειά σε αμυνα και οργάνωση, η Ελλάδα είχε τις στιγμές της και όπως αναμενόταν, ο Δημήτρης Ιτούδης άνοιξε απο νωρίς το ροτέισον ώστε να τους κρατήσει όλους φρέσκους εν όψει του do-or-die αγώνα με την Νέα Ζηλανδία που χρειάστηκε την παράταση για να λυγίσει την Ιορδανία.

Όσο για τους Αμερικανούς; Σε σχέση με τον πρώτο τους αγώνα στο MundoBasket 2023, πήγαν λιγότερο στον αιφνιδιασμό, δούλεψαν τις συνεργασίες τους στο σετ παιχνίδι, είχαν εκπληκτική ευστοχία από τη γραμμή των βολών και συνεχίζουν γνωρίζοντας ότι έχουν ένα εύκολο ματς απέναντι στην Ιορδανία και δύο παιχνίδια απέναντι σε Μαυροβούνιο και Λιθουανία πριν από τους νοκάουτ αγώνες του τουρνουά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

FIBA WORLD CUP

                               Α Ν Η ΔΠ
1 ΗΠΑ                   2 +55
2 Ελλάδα              2 1      -7
3 Νέα Ζηλανδία  2 1    -19
4 Ιορδανία           2 2   -29

Ο αγώνας

Με τους Γουόκαπ, Χατζηδάκη (δηλώθηκε κατά λάθος αντί του Λούντζη), Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που είδε την Ελλάδα στο 6-2, να παίζει με συγκέντρωση, με καλό διάβασμα και χωρίς βιασύνη. Το ξέσπασμα του Μπράνσον γύρισε το παιχνίδι τούμπα (10-14 στο 5′), με τις δύο ομάδες να παίζουν 8:20 χωρίς ανάσα, χωρίς timeout, χωρίς βολές και την Ελλάδα να αντέχει χάρη στους 11 πόντους του Παπαγιάννη μέχρι το 19-23 της πρώτης περιόδου.

Με τη second unit στο ξεκίνημα της δεύτερης η Ελλάδα συνέχισε να είναι ανταγωνιστική, αλλά μέχρι ένα σημείο. Ο Μπανκέρο έκανε το 25-37 στο 14′, η άμυνα των Αμερικανών είχε αρχίσει να γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική και το ροτέισον του Κερ λειτουργούσε στην εντέλεια. Το 25-42 στο 15′ ήταν βαρύ, όμως η Εθνική είχε καλή αντίδραση. Μείωσε στους δέκα και είχε την ευκαιρία να ρίξει τη διαφορά και στους επτά, όμως ένα άστοχο σουτ του Λαρεντζάκη κράτησε την Team USA σε αποσταση.

Στο ημίχρονο, πάντως, η Εθνική είχε δύο περισσότερα καλάθια, έκρυψε τα 2/10 τρίποντά της με λίγα λάθη, είχε όμως 3/6 βολές την ώρα που οι αντίπαλοί της μετρούσαν 18/18. Και αυτή ήταν μία τεράστια διαφορά που δεν μπορούσε να μην επηρεάσει.

Ο Ιτούδης ξεκίνησε το τρίτο δεκάλεπτο με τον Λαρεντζάκη στη θέση του Λούντζη, όμως οι Αμερικανοί άνοιξαν κι άλλο το προβάδισμά τους (42-61 στο 24′), μετά από 0/4 βολές του Αντετοκούνμπο. Όπως αναμενόταν, ο προπονητής της Εθνικής δεν επέμεινε στους βασικούς, άνοιξε το ροτέισον από πολύ νωρίς και άρχισε να σχεδιάζει το πλάνο για την αναμέτρηση με την Νέα Ζηλανδία που θα είναι ο πρώτος τελικός στη διοργάνωση. Με την ελπίδα να ακολουθήσουν και μερικοί ακόμα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Ματσόνι, Γκαρσία

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-23, 37-50, 56-79, 81-109

Πηγή: sport24.gr