Ευρωεκλογές: Επανέρχεται στο προσκήνιο η διατήρηση του σταυρού – Γιατί απομακρύνεται το σενάριο της λίστας

Το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου κερδίζει διαρκώς έδαφος η διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές.

Δεν θα καταργηθεί όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες ο σταυρός προτίμησης στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι φήμες να ήθελαν να καταργείται ο σταυρός προτίμησης και να επανέρχεται η λίστα, ωστόσο πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου κερδίζει διαρκώς έδαφος η διατήρηση του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος στις ευρωεκλογές, δηλαδή η εκλογή με σταυρό προτίμησης. Οι πληροφορίες λένε πως η συγκεκριμένη τάση, που τείνει να γίνει πλειοψηφική χωρίς όμως να είναι ακόμα οριστική, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, η απουσία του σταυρού αποδυναμώνει την ένταση των εκλογών και κατά συνέπεια κρύβει παγίδες. Σε μία εκλογική διαδικασία, όπως είναι οι ευρωεκλογές, που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζονται από περισσότερη χαλαρότητα στην επιλογή, το να μην έχουν οι υποψήφιοι το κίνητρο να κυνηγήσουν τον σταυρό, αλλά τη σιγουριά της εκλογής βάσει της θέσης τους στη λίστα, δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για χαμηλότερη επίδοση του κόμματος. Κυβερνητικός παράγοντας που είναι υπέρ της διατήρησης του σταυρού λέει στην «Κ» πως η μεγαλύτερη δύναμη μιας εκλογικής μάχης είναι το κυνήγι του σταυρού από τους υποψηφίους που τους οδηγεί πόρτα πόρτα. Αν εκλείψει αυτό τότε το κόμμα θα έχει σίγουρα απώλειες, κάτι που στην Πειραιώς δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι το τελευταίο καταγεγραμμένο, «θολώνοντας» το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών – παρότι προεξοφλείται πως η Ν.Δ. θα είναι και πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά πρώτη. Η ίδια πηγή σημειώνει πως σήμερα η Ν.Δ. είναι με διαφορά το πιο βαθύ κόμμα σε επίπεδο στελεχών και δεν έχει λόγο να απολέσει μόνη της αυτό το πλεονέκτημα, «κόβοντας τον σταυρό».

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αλλάζει «τους όρους του παιχνιδιού» όπως απέδειξε και πέρυσι με το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μετά τις πολλές φουρτούνες του περασμένου έτους –υποκλοπές, Τέμπη κ.ά.– υπήρξε μεγάλη πίεση προς τον πρωθυπουργό να «πειράξει» τον εκλογικό νόμο στο όνομα της σταθερότητας της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν άκουσε τις Σειρήνες, αλλά είχε ξεκόψει το θέμα αυτό με τη δημόσια δήλωσή του πως οι κανόνες θα μείνουν ίδιοι. Με αφετηρία, λοιπόν, τη δεδηλωμένη άποψή του για τέτοια θέματα, πολλοί προεξοφλούν πως θα κάνει το ίδιο.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με ένα θέμα που είναι ίσως το πιο σημαντικό όλων. Οι υποστηρικτές της επιστροφής της λίστας στήριζαν την άποψή τους στην ορθή θέση πως έτσι θα απενεργοποιηθεί μία «βόμβα» που εκθέτει τη χώρα στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες: πρόκειται για την τάση των πολιτών να ψηφίζουν τους πιο αναγνωρίσιμους –όπως έγινε στην περίπτωση Ζαγοράκη ή Γεωργούλη– και όχι εκείνους που έχουν την ανάλογη προϋπηρεσία, ώστε να ανταποκριθούν με αξιώσεις στη θέση του ευρωβουλευτή. Ο αντίλογος, λοιπόν, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ως «απάντηση» σε αυτή την ανησυχία, είναι πως ο κάθε πρόεδρος μπορεί να επιλέξει τους κατάλληλους υποψηφίους που θα μπουν στο ψηφοδέλτιο και από εκεί και πέρα η επιλογή για το ποιοι από αυτούς θα πάνε στις Βρυξέλλες να είναι των πολιτών. «Εάν όλο το ψηφοδέλτιο είναι αξιόλογο, τότε θα είναι αξιόλογοι και όσοι ψηφιστούν», λέει η ίδια πηγή στην «Κ».

Η ζήτηση για τη θέση του ευρωβουλευτή

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ένας τελευταίος λόγος, ήσσονος σημασίας, που μπορεί όμως να παίξει ρόλο είναι η μεγάλη… ζήτηση που έχει η θέση του ευρωβουλευτή. Ηδη, όπως έγραφε προσφάτως και η «Κ», στο γραφείο του πρωθυπουργού καταφτάνουν με κάθε τρόπο αιτήματα για μία εκλόγιμη θέση στη λίστα εφόσον αυτή επιστρέψει. Η πιθανή επιλογή διατήρησης του σταυρού θα διώξει έναν μεγάλο πονοκέφαλο από το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς η δουλειά του κ. Μητσοτάκη θα είναι η επιλογή των 42 υποψηφίων που θα καταρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο. Ακολούθως τον λόγο θα έχουν οι πολίτες.

Όριο στις δύο θητείες

Τέλος, ένα άλλο θέμα, που είναι όμως κομματικό και όχι νομοθετικό, αφορά το όριο των δύο θητειών. Από την υπάρχουσα ευρωομάδα της Ν.Δ. τρεις ευρωβουλευτές βρίσκονται στην πρώτη θητεία τους: ο επικεφαλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Εφόσον η Ν.Δ. βάλει όριο στις δύο θητείες τότε Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί και η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη που προσώρας είναι εκτός κόμματος. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα δεύτερο ζήτημα και προέχει η οριστική απόφαση εάν θα επιστρέψει η λίστα ή θα παραμείνει ο σταυρός.

newpost.gr