Οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων: Έφης Αχτσιόγλου, Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αθήνα.- Οι εργασίες ξεκίνησαν με τις εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ σε εξέλιξη είναι οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Στέφανου Κασσελάκη.

Αθήνα.- Με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξεκίνησαν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση.

Επιπλέον εγκρίθηκε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του κόμματος.

Οι εργασίες συνεχίζονται με τις εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της ΚΕ του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα, Γιώργου Βασιλειάδη.Αχτσιόγλου: Είμαστε με τους πολλούς, όχι με την ελίτ – Έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για τα ομοφοβικά σχόλια, ενώ τόνισε ότι «καμία έκρηξη τοξικής αρρενοπώτητας» δεν θα την έκανε να αλλάξει την απόφασή της να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Αναφορές στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα

Το όραμά της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την επαναφορά του σε τροχιά εξουσίας με την βεβαιότητα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη, με αλφαβητική σειρά, από τους υποψηφίους προέδρους στο διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, θέλοντας να εμφανιστεί σαν συνέχεια και παράλληλα τομή στην εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε με αναδρομή στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε και εμείς, ένα μικρό αλλά δυναμικό κόμμα της Αριστεράς, εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που έφθασε στην κυβέρνηση το 2015. Αυτή η συναρπαστική διαδρομή θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν εκείνος που έβαλε σαν στόχο την Αριστερά στην κυβέρνηση και ηγήθηκε ενός ρεύματος. Οι αντίπαλοί μας είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: να μην μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στην κυβέρνηση. Έκαναν τα πάντα και συνεχίζουν.

Αυτό που βιώσαμε στις εκλογές είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία στρατηγική φθοράς για την εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ, μία στρατηγική που θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανήκει πάντα στους νόμιμους, παραδοσιακούς ιδιοκτήτες της χώρας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα: μην περιμένετε να κάνουμε πίσω, να δειλιάσουμε. Είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Υπήρξαν λάθη και συμβιβασμοί, αλλά υπήρξε η μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας μας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής μας ελευθερίας. Με τους πολλούς και για τους πολλούς».

«Δεν είμαστε με την ελίτ και τα τζάκια, είμαστε με τους πολλούς»

Ακολούθως έδωσε το δικό της στίγμα: «Θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες. Θέλουμε να τους εκφράσουμε όλους; Όχι δεν θέλουμε να εκφράσουμε την κομματική ολιγαρχία, τα τζάκια και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς και είμαστε περήφανοι για την διαδρομή μας. Πορευόμαστε με περηφάνια, όχι έπαρση και με την βεβαιότητα ότι έχουμε μία και μόνη υποχρέωση, να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για την χώρα».

Αναφέρθηκε στην συγκυρία μετά τις εκλογές: «Είμαστε υπό το βάρος μίας μεγάλης εκλογικής ήττας. Στις εκλογές ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη σε μία κυβέρνηση που προχώρησε με έπαρση και αλαζονεία και καταπάτησε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά δεν τα ακυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να συζητήσουμε ουσιαστικά και παραγωγικά για το εκλογικό αποτέλεσμα για να δούμε τι κάναμε λάθος και να το διορθώσουμε».

Τέσσερα στρατηγικά πεδία

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η πρότασή μου ξεκινά από το όχι στην Ελλάδα των μηδενικών προσδοκιών. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει καλύτερα» και ανέπτυξε «τα τέσσερα στρατηγικά πεδία που πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τέσσερα μεγάλα επίδικα της εποχής, καθώς δεν περιοριζόμαστε στην εικόνα του καλού ή κακού διαχειριστή.

1) Το κράτος της νέας εποχής. Μετά την πανδημία και τις οικονομικές κρίσεις, το δίλημμα δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο κράτος. Αυτά τα έχει απαντήσει η εποχή. Το δίλημμα είναι κράτος υπηρέτης ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου που σχεδιάζει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Εμείς απαντούμε κράτος που υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Θέλουμε ένα κράτος στρατηγό, στην υπηρεσία των πολλών. Με υπηρεσίες υγείας, με δωρεάν υψηλού επιπέδου παιδεία και θα κάνει τις απαραίτητες τομές. Αλλά και ένα κράτος διαφάνειας με ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

2) Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το δίλημμα είναι: συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι να εισάγουμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες του τουρισμού ή αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Εμείς απαντούμε ότι αλλάζουμε ριζικά, διευρύνουμε την βάση παραγωγής, δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Αξιοποιούμε το Ταμείο Ανάπτυξης για δημόσιες πολιτικές και σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά αλλά και την επιστημονική γνώση.

3) Η εργασία μπροστά. Δύο αντιλήψεις συγκρούονται: μία οπισθοδρομική που εκφράζει η ΝΔ και μία προοδευτική. Εμείς προτείνουμε εργασιακό και αναπτυξιακό άλμα, να δώσουμε προοπτική στον κόσμο της εργασίας. Να πετύχουμε, να πείσουμε ότι η καθημερινότητά του πολίτη μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι απαραίτητη η διεύρυνση των δικαιωμάτων, οι αυξήσεις μισθών, η μείωση του χρόνου εργασίας, ενιαίοι κανόνες για όλους τέρμα στις διακρίσεις στο καθεστώς εργασίας που κρύβουν την ανομία εις βάρος των μισθών.

4) Η μάχη για τα ατομικά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα. Είναι δύσκολη, γιατί την μάχη αυτή την παρουσιάζουν σαν πολυτέλεια. Όμως η μάχη αυτή είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή, αν οι πολίτες φοβούνται την αλλαγή τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Εμείς θέλουμε μία χώρα που θα μπορεί να διεκδικεί και θα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ζωές όλων έχουν αξία. Το δίλημμα είναι δικαιώματα των ισχυρών ή δικαιώματα για όλους».

Στήριξη στον Κασσελάκη για τα ομοφοβικά σχόλια

Έκανε αναφορά στις επιθέσεις που δέχθηκε ο συνυποψήφιός της Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας: «Τα ομοφοβικά παραληρήματα δεν θα βρουν μόνο την χλεύη μας αλλά και όλους μας μπροστά σαν ένα σώμα».

Αναφέρθηκε στα εξωτερικά θέματα: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι κεντρικός πυλώνας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Δύναμη που παίρνει πρωτοβουλίες και λύνει προβλήματα. Με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Με σαφείς κόκκινες γραμμές για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Και είναι σ’ αυτή τη γραμμή που αταλάντευτα θα κινούμαστε χωρίς να μετατρέψουμε ποτέ την εξωτερική πολιτική σε εργαλείο επικοινωνιακών σχεδιασμάτων και προπαγάνδας».

Ορόσημο οι ευρωεκλογές

Έθεσε σαν ορόσημο τις ευρωεκλογές: «Ο πρώτος σταθμός για αυτό είναι οι ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. Να είναι η βραδιά επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κυβερνητική τροχιά. Να είναι η βραδιά που θα δούμε χειροπιαστά τα αποτελέσματα της κοινωνικής μας διεύρυνσης, της αναγεννημένης σχέσης μας με τις λαϊκές διεκδικήσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου δεν έκρυψε την συγκίνησή της, ενώ αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε:

«Σήμερα καταθέτω εδώ και επίσημα την πρόθεσή μου να αναλάβω τη δική μου ευθύνη. Δεν χρειάζεται να σας κρύψω ότι είμαι συγκινημένη. Όπως δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Στ. Κασσελάκης: Την επόμενη μέρα της εκλογής μου ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ της Σύγχρονης Αριστεράς

Νίκος Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας στην παράταξη για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε ότι είναι υποψήφιος πρόεδρος για όσα περιέγραψε στην αρχή της τοποθέτησής του για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις ιδέες του, τις απόψεις τους και τις αρχές της Αριστεράς.

Διευκρίνισε ότι ως πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, καθώς οι αρχές της ισότητας που πρεσβεύει η Αριστερά δεν μπορεί παρά να εφαρμόζονται στις δικές της διαδικασίες.

Είπα ακόμα: «Δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με τον λαό γενικώς, θα δίνω λόγο στα όργανα του κόμματος. Μακριά από μένα αυτοί που λένε ότι λογοδοτούν μόνο στον λαό.

Υπόσχομαι ότι θα είμαι μέλος μιας συλλογικής ηγεσίας. Αν ένα πράγμα είναι που εκπροσωπώ στην καμπάνια για την προεδρία είναι να φέρω ένα χαμόγελο στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για τα όσα κάναμε, για τις ιδέες μας, για τις αξίες μας, για τις προτάσεις μας. Γιατί η Αριστερά πρέπει να βγει επιθετικά.

«Τα ιδεολογικά ρεύματα έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις, τις πρωτοβουλίες αλλά όταν πρόκειται για δουλειά τα ρεύματα δεν έχουν σχέση. Εκεί αποφασίζουμε ποιοι είναι οι καλύτεροι για να μας αντιπροσωπεύσουν. Αυτό που ονομάζω συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Κατέθεσα πρόταση για το πώς θα δουλεύει το κόμμα. Όπου πήγα μου λένε ότι η φωνή προς τα πάνω δεν ακούγεται. Πρέπει να το δούμε πως δουλεύουν οι οργανώσεις μελών. Θα πρέπει να έχουν κάποια αυτονομία οι ΟΜ και όχι να περιμένουν την ΚΕ.

Η ΚΕ θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές αλλά να αφήσει και χώρο. Έχουμε μια νεολαία που δεν της επιτρέψαμε να βγάλει απόφαση για τα 600 ευρώ στους αστυνομικούς γιατί ήταν διαφορετική με την κεντρική γραμμή. Μετά περιμένουμε από αυτή τη νεολαία να έχει γείωση στην υπόλοιπη νεολαία».

Ακούω ότι ο Ευκλείδης δεν είναι πολύ της διεύρυνσης. Να σας θυμίσω την πρώτη μου παρέμβαση μετά την ανακοίνωση του Αλέξη των εκλογών του 2019. Εγώ είπα ότι πρέπει να γίνει αυτή η διεύρυνση αλλά είπα ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο από πάνω. Πρότεινα να δώσουμε βάση να κάνουμε διεύρυνση σε εργαζόμενους, στους ντελιβεράδες, στις γυναίκες που περιποιούνται τα νύχια, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Έτσι δουλεύει η διεύρυνση, με γείωση.

Σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού, να βρεθούν οι άνθρωποι που θα δουλεύουν για τέσσερα χρόνια, στις τοπικές πρωτοβουλίες. Και όταν φτάσει η ώρα των εκλογών μπορεί και να παραμερίσουν για να μας εκπροσωπήσει κάποιος που το κόμμα θεωρεί ότι πρέπει να βγει μπροστά εκείνη τη στιγμή.

Αλλά θα έχουν δουλέψει και δεν θα είναι όπως τώρα που συζητάμε τρεις εβδομάδες αν θα κατεβούμε, με ποιους κλπ.

Το σχέδιο μας πρέπει να αναφέρεται στην ταυτότητά μας και στο πρόγραμμά μας. Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς για τη φορολογία που τις λέγαμε όλοι μαζί;

Μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις αξίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι πράσινη εάν δεν είναι κόκκινη; Εάν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με επιδοτήσεις σε πλούσιους για να κάνουν τα σπίτια τους φιλικά προς το περιβάλλουν;

Οι πολιτικές που προτείνουμε δεν είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία.

Οι ιδέες που κυριαρχούν σε μια κοινωνία είναι οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης, έλεγε ο Μαρξ και χρειάζεται να παλέψουμε για τις δικές μας ιδέες.

«Οι αντίπαλοί μας δεν είναι μόνο κάποιοι τραπεζίτες και επιχειρήσεις. Είναι πολλοί οι αντίπαλοι της αγοράς. Για αυτό πρέπει να φτιάξουμε και εμείς το δικό μας μπλοκ. Που δεν χωράνε όλοι. Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι ο ορίζοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το 2026 όπου θα μπορεί να προβάλλει τη δική του εναλλακτική πρόταση.

«Ρεαλισμός σημαίνει να σμπρώχνουμε τα όρια του εφικτού. Όταν πάμε στις εκλογές πρέπει να λέμε αυτά που πιστεύουμε ακόμα κι αν δεν είναι αρεστά», είπε και χρησιμοποίησε το παράδειγμα του συμφώνου συμβίωσης, που αν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε έκανε δημοψήφισμα θα το έχανε, αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να νομοθετήσει και πλέον να είναι πλειοψηφική άποψη και στην κοινωνία

Ο κόσμος έχει ένστικτο. Ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι γιατί το πιστεύουν και αυτούς που το λένε μόνο για να πάρουν την εξουσία.

Το σχέδιο μας πρέπει να αναφέρεται στην ταυτότητά μας και στο πρόγραμμά μας. Επιτρέπεται να είμαι περήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς για τη φορολογία που τις λέγαμε όλοι μαζί;

Μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση για τις αξίες μας και να τις μετατρέψουμε σε πραγματικότητα. Η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να είναι πράσινη εάν δεν είναι κόκκινη; Εάν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή με επιδοτήσεις σε πλούσιους για να κάνουν τα σπίτια τους φιλικά προς το περιβάλλουν;

Οι πολιτικές που προτείνουμε δεν είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο. Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν μπορείς να κερδίσεις την ηγεμονία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά από κοντά μακριά από το τοξικό περιβάλλον των social media. Εξήγησε ακόμα γιατί αντιτάχθηκε στην πραγματοποίηση ντιμπέιτ. «Κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι αντίπαλος, και η Αριστερά έχει διαδικασίες για να συζητά και να ανταλλάσσει επιχειρήματα»

ο Στ. Τζουμάκας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα πολιτικό κόμμα και ένα λαϊκό κόμμα. Δεν είναι τίποτα από τα δύο κατά τη γνώμη μου. Καμία τοπική καμία νομαρχιακή επιτροπή δεν συνεδρίαση και πήρε μία απόφαση για να φτιάξει ένα γεγονός. Πρέπει να πάρει άδεια», είπε ο Στ. Τζουμάκας και συμφώνησε με αυτά που είπε ο Νίκος Παππάς για τη διεύρυνση.

Επικρατεί ένα κλίμα πικρίας στην κοινωνία και πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε γεγονότα όχι μόνο να μιλάμε για προτάσεις και ανακοινώσεις.

Ο αντικυβερνητισμός και η φθορά του αντιπάλου έχουν έναν ορίζοντα αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει πρώτα να λέμε τι υποστηρίζουμε εμείς. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τα δικαιώματα για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας, για όλα.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα. Οι χώρα μας είναι τελευταία στις επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ υπάρχουν τεράστιες ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Βασική μου αρχή είναι η πολιτική αυτονομία  μακριά από συμφέροντα, υπέρ ενός σχεδίου ενότητας με βάση ένα πρόγραμμα ανάταξης για τη χώρα.

«Μετά τις εκλογές η στρατηγική τους είναι η ενσωμάτωση ακόμα και τμημάτων από τον προοδευτικό χώρο», είπε και ανέφερε τα παραδείγματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και στο πώς προέκυψαν οι εκεί κυβερνήσεις.

Ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρεται στις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και για τα διαχρονικά προβλήματα που οι καμένες εκτάσεις καταπατώνται. Πρόβλημα κυβερνήσεων υπάρχει και στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Μπορούμε να έχουμε προοδευτικό προβάδισμα και να οδηγήσουμε τους συντηρητικούς ψηφοφόρου στην ήττα. Μπορούμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα ώστε να φτάσουμε στις ευρωεκλογές που είναι σημείο καμπής.

«Τις κυβερνήσεις τις φέρνουν στην εξουσία οι προηγούμενοι» είπε ο Στ. Τζουμάκας μιλώντας για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ενώ επεσήμανε ότι τις ευθύνες τις έχουν οι κυβερνήσεις και όχι το κράτος.

Έχουμε μπει στον δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο και δεν μιλάμε για αυτό. Ασχολούμαστε με το τι είπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά το βασικό είναι τι συμβαίνει στα πεδία που μας υπερβαίνουν. Πρέπει να δώσουμε κατεύθυνση στην ΕΕ να πάει σε μία ειρηνική οδό ανάμεσα στους ανταγωνισμούς Κίνας και Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο, φωτεινότερο μέλλον.

Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη.

Χρειάζονται οργανωτικές προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Δεν αξιοποιήσαμε το δάνειο του 32% του 2019. Αργήσαμε να εκλέξουμε την ηγεσία μας από τη βάση. Το βήμα μετασχηματισμού ήταν δειλό και μισό. Δεν αξιοποιήσαμε και δεν ενσωματώσαμε τα 110 χιλιάδες νέα μέλη.

Χρειαζόμαστε κόμμα των μελών όχι των δομών. Δομές έχουμε και πολλές φορές λειτούργησαν αποστειρωμένα και κατέστειλαν τη βούληση των μελών.

Πρέπει να ολοκληρωθούν τα βήματα οργανωτικής συγκρότησης. Να συγκροτούμε τα ψηφοδέλτιά μας με καθολική συμμετοχή των μελών στην επιλογή.

Να εκλέξουμε νομαρχιακές επιτροπές με καθολική συμμετοχή των μελών. Να εκλέξουμε νέα συντονιστικά. Να διαμορφώσουμε δίκτυα στην αυτοδιοίκηση, στο συνδικαλισμό, στον αγροτικό χώρο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να συγκροτήσουμε τις περιφερειακές μας οργανώσεις, που μεταξύ άλλων θα προετοίμαζαν το κόμμα για τις περιφερειακές εκλογές.

Να δρομολογήσαμε δημοψηφίσματα.

Πρέπει να  διαφυλάξουμε την ευρύτητα και τη συνάντησή μας ως κόρη οφθαλμού.

Η ταυτότητά μας είναι πλουραλιστική. Το κόμμα έχει ανάγκη ένα κύμα δημοκρατίας και συμμετοχής που θα έχει επί της ουσίας επανιδρυτικά χαρακτηριστικά του κόμματος των μελών. Ένα κύμα που θα παρασύρει κακές πρακτικές και κλειστές πόρτες. Ένα άλμα δημοκρατίας».

«Αν έρθει μία συμφωνία με την Τουρκία που αποδομεί όσα κατακτήσαμε την περίοδο 2015 – 2019, που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή, να μην περιμένουν καμία συναίνεση από τη δημοκρατική παράταξη και την Αριστερά. Δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση.

Είχαμε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία χωρίς να δαπανούμε μεγάλα ποσά στην άμυνα. Ηρεμία υπήρχε επειδή είχαμε ενεργή εξωτερική πολιτική είχαμε διπλωματικό προβάδισμα, και η ΕΥΠ έκανε τη δουλειά της.

Το λέμε και ως Έλληνες πατριώτες και ως δημοκράτες αγωνιστές της ειρήνης στην περιοχή δεν θα δώσουμε τέτοια συναίνεση. Το υποσχόμαστε ως η νέα μεγάλη, πατριωτική αριστερά, μια παράταξη με ισχυρά πατριωτικά χαρακτηριστικά.»

«Είναι μείζον ζήτημα να επανασυνδεθούμε, όχι μόνο με τη νεολαία, τα στρώματα της μισθωτής εργασίας και της επισφάλειας, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους, με τη μεσαία τάξη.

Δεν είμαστε απλά το κόμμα της μισθωτής εργασίας. Γιατί και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι άνθρωποι των μικρών επιχειρήσεων είναι άνθρωποι πολλές φορές σκληρά εργαζόμενοι. Που ενδεχομένως δουλεύουν διπλό μεροκάματο, έχουν την αγωνία της επιβίωσης της επιχείρησης και πιθανότατα υφίστανται εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της ενέργειας ή τα καρτέλ των προμηθευτών τους.

Δεν θα τους αφήσουμε στη Δεξιά η οποία οραματίζεται σχέδια Πισσαρίδη και δημιουργικές καταστροφές των μικρών επιχειρήσεων και, μάλιστα, σε ένα πλαίσιο μηδενικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς.

Είναι αυτονόητο, ότι αν εξασφαλίσουμε συνθήκες βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, θα μπορούμε ευκολότερα να προστατέψουμε και τη μισθωτή εργασία που ακουμπά κατά 80% με 85% σε αυτές τις επιχειρήσεις»