Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στον Κορινθιακό Κόλπο: «Παρακολουθούμε, αλλά δεν ανησυχούμε» λένε

Οι συνεχείς μικροί σεισμοί με δεκάδες δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στον Κορινθιακό Κόλπο δεν ανησυχούν, προς το παρόν, τους σεισμολόγους. Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Μανώλη Σκορδίλη και τον Γεράσιμο Χουλιάρα, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο ωστόσο παρακολουθούν.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Τα ξημερώματα της Δευτέρας καταγράφηκαν δύο σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο, στο Ξυλόκαστρο. Συγκεκριμένα, στις 04:48 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου ήταν 14 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοανατολικά του Ξυλόκαστρου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 14,8 χιλιομέτρων

Λίγη ώρα νωρίτερα, στις 04:09 είχε καταγραφεί άλλη μία σεισμική δόνηση, στην ίδια περιοχή. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ, το επίκεντρο του οποίου ήταν 14 χιλιόμετρα βόρεια- βορειοανατολικά του Ξυλόκαστρου. Η δόνηση έγινε σε εστιακό βάθος 16,6 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

 

«Δεν υπάρχει ανησυχία» λένε οι σεισμολόγοι

«Δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε κάτι, καθώς δεν είναι περίεργο. Οι μικροί σεισμοί που σημειώνονται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι στο πλαίσιο του φυσιολογικού και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία για την ώρα» επεσήμανε στο enikos.gr από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει νόημα να χαρακτηρίζεται ύποπτη κάθε σεισμική δόνηση που σημειώνεται.

«Από την άλλη πλευρά, αν θέλουμε κάτι να πούμε, είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε δύο χρόνια να δεχθούμε κάποιο μεγάλο σεισμό. Κάποια στιγμή, θα γίνει με δεδομένο το επίπεδο σεισμικότητας του ελλαδικού χώρου, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε σε ποια περιοχή, αλλά προς το παρόν υπάρχει ησυχία» καταλήγει.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε πως πρόκειται για σεισμικές δραστηριότητες που έχει ξαναδεί δεκάδες εκατοντάδες φορές, χωρίς να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς είναι μία σεισμογενής περιοχή.

«Ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθούμε το φαινόμενο, όπως το ρήγμα που υπάρχει σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, είναι μικρό, και δεν ανήκει στα μεγάλα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Τα μεγέθη είναι πολύ μικρά και δεν έχουν δημιουργήσει απολύτως κανένα πρόβλημα. Δίνουμε σημασία και το παρακολουθούμε αλλά δεν ανησυχούμε, όπως και η Πολιτική Προστασία».

Πηγή:enikos. gr