Δίαιτα DASH: Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες – Ποιες τροφές περιέχει

Σε μια νέα μελέτη η δίαιτα DASH έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας στις γυναίκες άνω των 40 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο αυτές οι γυναίκες ακολουθούσαν τη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) τόσο λιγότερο κίνδυνο είχαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της άνοιας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

Η διατροφή DASH βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, ενώ περιορίζει το κόκκινο κρέας, το αλάτι, τα πρόσθετα σάκχαρα και το λίπος. Σχεδιάστηκε για να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η διατροφή αυτή έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 5.000 γυναίκες σε δείγμα 14.000 ατόμων που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η μέση ηλικία τους κατά την είσοδο στο πρόγραμμα ήταν 46,3 έτη.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν πληροφορίες σχετικά με το εάν οι συμμετέχουσες ακολουθούσαν ή όχι, πιστά τη δίαιτα DASH.

Μετά από περίπου 30 χρόνια, οι ίδιες γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν στους γιατρούς, εάν αντιμετώπιζαν γνωστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές τους έκαναν ερωτήσεις για να διαπιστώσουν εάν κάποιες από αυτές τις γυναίκες είχαν -έστω ήπια- γνωστική εξασθένηση, η οποία εξελικτικά οδηγεί σε άνοια.

Αποδείχθηκε ότι το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε ότι υπέφερε από αρκετά συμπτώματα που παραπέμπουν σε άνοια.

Από την άλλη, εκείνοι που τηρούσαν αυστηρά τη δίαιτα DASH είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα που σχετίζονται με την άνοια.

DASH

Δίαιτα DASH: Από ποιες τροφές αποτελείται

«Οι υγιεινές για την καρδιά δίαιτες, όπως η δίαιτα DASH, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους», δήλωσε η Kelsey Costa, διαιτολόγος.

«Αυτά τα συστατικά διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες του εγκεφάλου ενώ προάγουν τη νευρογένεση (σχηματισμό νευρικών κυττάρων) και τη συνδεσιμότητα των νευρώνων, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και λειτουργικότητα του εγκεφάλου μας.

Η δίαιτα DASH μειώνει επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια» ανέφερε η Costa.

Με πληροφορίες από: webmd.com/iatropedia.gr

Φωτογραφίες: istock