Δεν περνά το «τελεσίγραφο» Κασσελάκη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα.- Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αρχική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη να υπάρξει δημοψήφισμα για τα τέσσερα υπό διαγραφή στελέχη  (Τζουμάκας, Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας) με τη σκυτάλη να περνά στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πέταξε το μπαλάκι» στην Επιτροπή Δεοντολογίας «η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε» στο καταστατικό του κόμματος

Ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως «δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι» καλώντας όλα να έρθουν σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, όπως είπε, «δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν».

Με μια κίνηση τακτικής, ο Στ. Κασσελάκης, δεν έθεσε ξανά μετ΄ επιτάσεως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αλλά έθεσε στενό χρονοδιάγραμμα στην αρμόδια Επιτροπή αλλιώς είπε «μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών. Θεσμικά, για σοβαρό θέμα λειτουργίας του κόμματος, όπως προβλέπει ρητά το καταστατικό».

Αντ. Κοτσακάς: Η Επιτροπή λογοδοτεί στο Συνέδριο

Ο τόνος και το ύφος του «τελεσιγράφου» Κασσελάκη στο πειθαρχικό όργανο δεν ήχησε καλά στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Από το βήμα της Κ.Ε., ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς φέρεται να είπε πως η Επιτροπή δεν εντέλλεται από κανέναν και πως εκλέχθηκε από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και λογοδοτεί στο Συνέδριο, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το στενό χρονοδιάγραμμα που του έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως έχει διευκρινίσει ήδη ο Αντώνης Κοτσακάς, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.

Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει προδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, με τον καταγγελλόμενο και ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο ή τρεις μάρτυρες και όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής για το τι πρέπει να γίνει και για το ύψος της ποινής.

Στη συνέχεια, ορίζεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας τριμελές γραφείο που θα επιληφθεί της απόφασης.

Για την έκδοση απόφασης απαιτείται η συμφωνία των δύο τρίτων της Επιτροπής, δηλαδή 10 από τους 15.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας συμμετέχουν οι: Ρεγγίνα Βαρτζελή, Ερρίκος Βεντούρας, Χαρά Γιαννακίδου, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, Γιώργος Κακουλάκης, Μιχάλης Καλογήρου, Ζήσης Καπράνας, Αντώνης Κοτσακάς, Κυριακή Κουντούρη, Μάκης Μπαλαούρας, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτης Σακελλίων, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ελένη Σταματάκη και Λίνα Χρήστου – Διαούρτα.