Το Ελληνικό Παράρτημα RSL τιμά Ελληνοαυστραλό ήρωα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου λοχία Νικόλαο Ροδάκη

Ο Νικόλαος Ροδάκης διακρίνεται στην μπροστινή σειρά, τρίτος από αριστερά. Φωτογραφίες: Supplied

Τα αποκαλυπτήρια του τάφου του λοχία Νικόλαου Ροδάκη θα γίνουν την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί

Μελβούρνη.- Το Ελληνικό Παράρτημα RSL Μελβούρνης, σε συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Μπάλλα, διοργανώνουν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας του μνημείου ενός ακόμα αφανή Ελληνοαυστραλού ήρωα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, του λοχία Νικολάου Ροδάκη, την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί.

Αυτή η κομβική εκδήλωση, με φόντο το Fawkner Memorial Park στο Sydney Rd., σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των άοκνων προσπαθειών για την αναγνώριση ενός ήρωα του οποίου ο τόπος ανάπαυσης ήταν για πολύ καιρό άγνωστος. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων αποτελεί φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με ανδρεία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της θυσίας και της ανθεκτικότητας.

Η αναζήτηση για την αποκάλυψη της ιστορίας του λοχία Ροδάκη, με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μπάλλα OAM και με την υποστήριξη των κ. Steve Kyritsis OAM και κ. Terry Kanellos OAM από το Ελληνικό Παράρτημα RSL, αποκάλυψε τον τάφο του στο Νεκροταφείο Fawkner της Μελβούρνης τον Οκτώβριο του 2022 και επιβεβαιώθηκε ως μη σημαδεμένος, τον Δεκέμβριο του 2022. Η έρευνα αυτή, όχι μόνο έφερε στο φως στοιχεία για την προσφορά ενός ακόμα ομογενούς στις Αυστραλιανές Δυνάμεις, αλλά άνοιξε και το δρόμο για την αναγνώριση αυτής της προσφοράς, ενώ παράλληλα οδήγησε και στον εντοπισμό ενός δισέγγονου του.

Ο Νικόλαος Ροδάκης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΟΔΑΚΗ

Γεννημένος στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου 1879, ο Νικόλαος Ροδάκης αντιμετώπισε τις προκλήσεις της ζωής από νεαρή ηλικία, μπαρκάροντας σε διάφορα πλοία με ευρωπαϊκές σημαίες. Ένα από τα μπάρκα τον οδήγησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1902. Λίγα χρόνια αργότερα, το πλοίο που τον έφερε στο Σίδνεϊ ναυάγησε στην Τασμανία, ευτυχώς χωρίς τον ίδιο ως μέλος του πληρώματος.

Στα 30 του έκανε αίτηση για απόκτηση της αυστραλιανής υπηκοότητας και στο θρήσκευμα δήλωσε μέλος της «Ελληνικής Εκκλησίας». Τελικά, ο Νικόλας εγκαταστάθηκε στο Warrnambool της Βικτώριας, εργαζόμενος ως πυροσβέστης ή εργάτης σε πλοία. Αργότερα, έγινε μηχανοδηγός στους σιδηροδρόμους, ενώ παντρεύτηκε την Ellen (Lydia Nellie) από τη Νέα Ζηλανδία.

Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά.

Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στα 36 του χρόνια, ο Νικόλας Ροδάκης κατατάχθηκε στις Αυστραλιανές Αυτοκρατορικές Δυνάμεις (AIF), όπου η σκληραγώγησή του ως πρώην ναυτικού, φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη. Τοποθετήθηκε στη Γαλλία μαζί με τον κουνιάδο του, όμως, γρήγορα θα αντιμετώπιζε τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, χάνοντας έναν άλλο κουνιάδο του στην Καλλίπολη.

Ο Νικόλαος Ροδάκης παρασημοφορήθηκε για την ανδρεία του κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο

ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑΡΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Αρχικά υποδεκανέας, ο Νικόλας έφτασε στο βαθμό του λοχία στον 4ο Λόχο Πολυβόλων του 14ου Τάγματος Πεζικού. Για τη γενναιότητά του, του απονεμήθηκε το Αυστραλιανό Στρατιωτικό Μετάλλιο (MM) το 1917.

«Όταν η μονάδα του δέχθηκε επίθεση από ελεύθερους σκοπευτές και πολυβόλα του εχθρού, πρόταξε το όπλο του ρισκάροντας τη ζωή του για να υπερασπιστεί την περιοχή του και τους συντρόφους του. Στάθηκε στη θέση του πυροβολώντας με το πολυβόλο του και βοηθώντας στην απόκρουση της επίθεσης», γράφει η σχετική αναφορά.

Τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, προσαρτημένος στο 105ο Τάγμα Πεζικού των ΗΠΑ, τιμήθηκε με τον αμερικανικό Σταυρό Διακεκριμένης Υπηρεσίας (DSC) για εξαιρετικό ηρωισμό στη μάχη.

Ο “μη σημαδεμένος” τάφος του Νικολάου Ροδάκη στο Fawkner Memorial Park.

Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Επιστρέφοντας στην Αυστραλία το 1919, ο λοχίας Ροδάκης επανήλθε στην πολιτική ζωή, εργαζόμενος ως ταχυδρομικός υπάλληλος.

Η κληρονομιά του ως ήρωα πολέμου συνεχίστηκε από τους τρεις γιους τους οι οποίοι πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1961, ο Νικόλαος Ροδάκης απεβίωσε στη Μελβούρνη σε ηλικία 82 ετών.

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΗΡΩΑ

Το 2015, η Μελβούρνη απέτισε φόρο τιμής στον λοχία Ροδάκη με τη συναυλία «American Horizons», και την ειδική έκδοση ενός ιστορικού φυλλαδίου με τον τίτλο, «Ancestry: Stories of Multicultural ANZACS», η οποία αναδεικνύει το αξιοσημείωτο ταξίδι του και την ποικιλόμορφη συμβολή των ANZACs κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.