Ισραήλ – Χαμάς: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – 240 οι νεκροί μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, το πρωί της Παρασκευής.

Το Κατάρ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση νέας παύσης του πυρός συνεχίζονται, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να ζητά άμεσα μία νέα εκεχειρία καθώς όπως δήλωσε εχθές οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη περιοχή «περιβάλλονται από ασθένεια, καταστροφή και θάνατο».

Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ισραήλ να ανέρχεται στις 1.200.

 

16:27 «Οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» λέει ο Ερυθρός Σταυρός

Ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι οι μάχες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την Παρασκευή είναι «έντονες» και σηματοδοτούν μια νέα καταστροφή.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι δήλωσε στη σύνοδο κορυφής COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι οι μάχες «έρχονται να προστεθούν στη μαζική, άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών και σπιτιών».

Όπως είπε, η βία θα δυσχεράνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «κατεστραμμένη και «ερειπωμένη»

Ο Μαρντίνι δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα «ζουν υπό τον διαρκή φόβο του βίαιου θανάτου» και αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό, ενώ τα νοσοκομεία εργάζονται με περιορισμένους πόρους.

«Τα πάντα στη Γάζα βρίσκονται σε οριακό σημείο» είπε.

16:18 Τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

16:02 Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στην Ασντόντ, στο Ρεχοβότ, το Γκαν Σλόμο και το Κφαρ Μπιλού.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

 

15:42 Οι IDF επιτίθενται στη Χεζμπολάχ μετά από πυρά στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο σε απάντηση των επιθέσεων που δέχθηκε σήμερα το βόρειο Ισραήλ.

Πριν από λίγο, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης εναντίον θέσεων του στρατού κατά μήκος των συνόρων, αναφέρει το IDF. Δεν ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ σήμερα.

15:37 Οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρο να φτάσει στους τραυματίες

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις και επιδρομές συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν το πλήρωμα ασθενοφόρου της να προσεγγίσει έναν νεαρό άνδρα που πυροβολήθηκε σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς.

 

15:25 Ο Μακρόν καλεί σε «εντατικοποίηση των προσπαθειών» για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη μιας μακράς διάρκειας εκεχειρίας στη Γάζα, λέγοντας ότι ανησυχεί πολύ για την κατάσταση.

«Η κατάσταση αυτή απαιτεί ενισχυμένες προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς εκεχειρίας», δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

 

Η επίτευξη της «ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς» θα σήμαινε ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια» επισήμανε ο ίδιος.

«Επομένως, αυτός ο στόχος πρέπει να αποσαφηνιστεί» προσέθεσε.

15:12 Σε αδιέξοδο οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση επιπλέον ομήρων

Το Ισραήλ ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ να αποχωρήσει από το Κατάρ επικαλούμενο «αδιέξοδο» στις συζητήσεις για νέα εκεχειρία και απελευθέρωση επιπλέον ομήρων.

«Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. Περισσότερα εδώ.

14:57 Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο που τους πλησίασε με μαχαίρι

Δυνάμεις των IDF πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που τράβηξε μαχαίρι και πλησίασε προς τους στρατιώτες κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος πλησίασε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου επανδρωμένο από μια μονάδα εφέδρων στρατιωτών και αφού οι στρατιώτες τον υποψιάστηκαν και άρχισαν να τον ερευνούν, έβγαλε το μαχαίρι και δέχθηκε πυρά. Από το περιστατικό δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών.

14:35 Συνομιλίες Μοσάντ και Κατάρ για νέα κατάπαυση του πυρός;

Μια ομάδα από την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ βρέθηκε το Σάββατο στη Ντόχα για συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ για μια νέα παύση των μαχών στη Γάζα, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι συνομιλίες υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων ισραηλινών ομήρων εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, οι οποίες, σύμφωνα με την πηγή, διέφεραν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε την Παρασκευή.

14:16 Το Ιράν λέει ότι δύο Φρουροί της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δύο αξιωματικοί τους σκοτώθηκαν στη Συρία.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία που αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης αναφέρει ότι οι Mohammad Ali Atai Shoorcheh και Panah Taghizadeh «μαρτύρησαν» ενώ βρίσκονταν σε συμβουλευτική αποστολή στη Συρία, κατηγορώντας τους «Σιωνιστές» για τον θάνατό τους.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας διάφορα σημεία στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές.

Πηγή: in.gr