Αλλαγή πλεύσης στα εξοπλιστικά – «Παγώνουν» οι κορβέτες και τα έργα σε Σούδα και Βόλο

Αναστέλλεται η επέκταση των εγκαταστάσεων στη Σούδα και το λιμάνι στον Παγασητικό

Αθήνα.- Στον αμυντικό τομέα, συνεχίζονται οι συσκέψεις για την κατάρτιση του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να τροποποιήσει το σχεδιασμό με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Άμυνας και το επιτελείο του, μετά από ανάλυση των δεδομένων, κατέληξαν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όχι μόνο για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και για τις πληρωμές προγραμμάτων που είναι ήδη ενεργά.

Ποιες χρηματοδοτήσεις πρόκειται να «παγώσουν»

Για τον παραπάνω λόγο αποφασίστηκε η αναστολή χρηματοδοτήσεων, αλλά και έργων υποδομών, έως ότου επανεξεταστεί η αναγκαιότητα τους. Ανάμεσα σε αυτά που «παγώνουν» είναι η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM – 70 (1 δισ. ευρώ) και η αγορά νέων κορβετών (κυμαίνονται στα 2,1 δισ.)

Σε ότι αφορά τα έργα που πρόκειται να σταματήσουν για την ώρα συγκαταλέγεται η αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των εγκαταστάσεων του ναυστάθμου Κρήτης, που έχει υπολογιστεί στα 190 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του λιμανιού που επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια στον Παγασητικό Κόλπο, με σκοπό τη μεταφορά των αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία, ουσιαστικά, ενός ακόμη ναυστάθμου, το δυνητικό έργο του οποίου αμφισβητήθηκε ως προς την επιχειρησιακή αναγκαιότητά του από αρκετούς.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame, φαίνεται να «παγώνει» η ενεργοποίηση της option απόκτησης της τέταρτης φρεγάτας Belharra με κλεισμένο το κόστος στο 1 δισ. ευρώ. Αν και το όριο που είχε τεθεί για να γίνει η πρόταση έληξε στις αρχές του καλοκαιριού, οι Γάλλοι της Naval είχαν δώσει σιωπηλή παράταση. Οι τεράστιες καταστροφές, όμως, στη Θεσσαλία και το τεράστιο κόστος που δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών δεν επιτρέπει δημοσιονομικά να προχωρήσει.

Δεδομένου του δημοσιονομικού κόστους το υπουργείο Άμυνας ανασχεδιάζει το σχεδιασμό των εξοπλιστικών

Τι ανέφερε ο Χατζηδάκης για τα εξοπλιστικά

Ως γνωστόν, τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οπότε η υλοποίηση τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι από τους τρεις βασικούς παράγοντες (μεταξύ των οποίων είναι η εξυπηρέτηση του χρέους και οι συντάξεις) που δεν επιτρέπουν την μείωση του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε «Όλα αυτά τα καταλαβαίνω, αλλά θα παρακαλούσα να γίνει κατανοητό ότι κάθε Έλληνας υπουργός Οικονομικών ξεκινάει την προσπάθειά του με μερικά γκολ από τα αποδυτήρια που δεν τα έχουν οι άλλοι υπουργοί της Ε.Ε.»

Στην συνέχεια ανέφερε «Ποια είναι τα γκολ αυτά; Πρώτον, η εξυπηρέτηση του χρέους, που, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και παρά τη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, παραμένει μεγάλο.
Το δεύτερο είναι οι αμυντικές δαπάνες. Οι φρεγάτες, τα αεροπλάνα στοιχίζουν. Από κάπου πρέπει να βρεθούν τα χρήματα», ενώ πρόσθεσε ότι «Το τρίτο έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αν δείτε τώρα στον Προϋπολογισμό, δίνουμε 30-31 δισ. ευρώ ετησίως για τις συντάξεις. Τα μισά από αυτά είναι από τους φορολογουμένους, από τους φόρους. Αν επομένως πάμε και μειώσουμε τον ΦΠΑ αλόγιστα, στο τέλος δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε βασικές ανάγκες».

Η επιστροφή σε παλιό εργαλείο αμυντικής χρηματοδότησης

Αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του μακροπρόθεσμου προγράμματος των εξοπλιστικών, είναι σαφές πως η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα έτη με τις ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την επιστροφή σε ένα παλιό εργαλείο χρηματοδότησης της αγοράς αμερικανικών οπλικών συστημάτων. (FMF/Foreign Military Funding)

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, θα μπορούσαν να καλυφθούν δανειοδοτικές ανάγκες μικρών ή μεγαλύτερων προγραμμάτων που μπορεί να αφορούν ελικόπτερα, λέμβους ή και παράκτια περιπολικά.  Το FMF είναι ένα κρίσιμο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι οι εταίροι του συνασπισμού και οι φιλικές ξένες κυβερνήσεις είναι εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι ώστε να εργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων ασφαλείας και να μοιράζονται τα βάρη σε κοινές αποστολές.

Ακόμη, το εργαλείο αυτό παρέχει επιχορηγήσεις για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία προάγουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ συμβάλλοντας στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα, ενισχύοντας τη στρατιωτική υποστήριξη δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και περιορίζοντας τις διακρατικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και προσώπων.

Οι επιχορηγήσεις αυτές επιτρέπουν σε βασικούς συμμάχους και φίλους να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να προωθήσουν στενότερες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των δικαιούχων κρατών. Συμβάλλουν επίσης στην οικοδόμηση μια ισχυρή αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ, ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ που μειώνει το κόστος για τις αγορές του Υπουργείου Άμυνας και εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.