Το Λύκειο Ελληνίδων της Βοστώνης γιόρτασε την 25η επέτειό του

Ο χορευτικός όμιλος του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης χόρεψε με χάρη και καμάρι Ελληνικούς χορούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Βοστώνη.- «Μην αφήνεις μόνο του τον χορευτή», προέτρεψαν οι στίχοι του ποιήματος της Δρ Βασιλικής Ράπτη, που απήγγειλε η ίδια στην εκδήλωση για την 25η επέτειο από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης, ως παραρτήματος του κεντρικού Οργανισμού του Λυκείου Ελληνίδων της Ελλάδας.

Και κάθε άλλο παρά μόνοι ήταν οι χορευτές και οι χορεύτριες του Λυκείου, αφού εκατοντάδες ομογενείς και φιλέλληνες κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και τους λοιπούς χώρους του για να τιμήσουν την επέτειο των 25 ετών δραστηριοποίησής του αλλά και για να απολαύσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που διήρκησε από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε εκθέματα με παραδοσιακές στολές και αντικείμενα, καθώς και παρουσίαση βιβλίων και πολιτιστικών προγραμμάτων τις απογευματινές ώρες. Η συνέχεια της εκδήλωσης έγινε στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου και περιλάμβανε βιντεοπαρουσίαση για τη ζωή της Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν, ιδρύτριας του Λυκείου Ελληνίδων στην Ελλάδα, απαγγελία ποιημάτων από την Βασιλική Ράπτη και τον Πέτρο Μποττέα, θεατρικό σκετς για τη συμβολή της Ελληνίδας μητέρας στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών παραδόσεων από την Αντζελα και τη Χλόη Αθανασοπούλου, ομιλία της Ειρήνης Σάββα, ιδρύτριας του Τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων στη Βοστώνη και του Μιχάλη Σάββα, υπεύθυνου του χορευτικού τμήματος.

Από την εκδήλωση της 25ης επετείου από την ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Παρουσιάστηκε πλήθος ελληνικών παραδοσιακών χορών από τα μέλη του χορευτικού ομίλου του Λυκείου, ενώ τη μουσική επιμέλεια και τα παραδοσιακά τραγούδια που ακούστηκαν (συμπεριλαμβανομένου ενός τραγουδιού από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας) είχε το μουσικό σύνολο «Ρεύμα».

Ακολούθησε δεξίωση με ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα καθώς και χορός των παρευρισκομένων στους χώρους του Μαλιωτείου, ο οποίος διήρκησε έως αργά το βράδυ.

Από τον επίσημο ιστότοπο του Οργανισμού στην Ελλάδα πληροφορούμαστε ότι το Λύκειο των Ελληνίδων είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1911 από την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Το κέφι συνεχίστηκε και μετά το πέρας της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο και στους εξωτερικούς χώρους τους Μαλωτείου Κέντρου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Προτάσσοντας στους καταστατικούς στόχους του την προάσπιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών της γυναίκας αποτέλεσε πρωτοπόρο φορέα κοινωνικής δράσης, με δυναμική συμβολή στη χειραφέτηση των γυναικών και την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση, στην υγεία και την εργασία. Παράλληλα, συνδέοντας εξαρχής τη δράση του με τη διατήρηση και την ανάδειξη των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων ως μέρος της εθνικής κληρονομιάς, το Λύκειο των Ελληνίδων αναδείχθηκε σε πρότυπο σωματείο με καθοριστική συνεισφορά στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας.

Το έργο του στηρίζεται πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμή του, και στις ευγενικές χορηγίες φυσικών προσώπων και εταιρειών.

Σήμερα το Λύκειο Ελληνίδων «ηγείται» ενός δικτύου που περιλαμβάνει 55 Παραρτήματα στην Ελλάδα και 14 Τμήματα ή Γραφεία στο εξωτερικό, όπου υπάρχει Ελληνισμός της Διασποράς, που διαπνέονται από τις ίδιες αρχές και αξίες και εργάζονται για τους ίδιους σκοπούς.

Την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης Ειρήνη Σάββα πλαισιώνουν ο απερχόμενος πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης και η εκτελεστική διευθύντρια του Μαλιωτείου Χρυσούλα Κουρκουντή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Λύκειο των Ελληνίδων έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ το 2012 πιστοποιήθηκε ως συμβουλευτικός οργανισμός της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Από το 1935 το σωματείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο, επί της οδού Δημοκρίτου, αριθμός 14, στο σημερινό ευρέως γνωστό ως «κεντρικό κτίριο» του Λυκείου των Ελληνίδων.

Με αφετηρία και σκοπό τη μελέτη, διατήρηση και ενδυνάμωση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, καθώς και την ισότητα των φύλων, η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων παραμένει στα βασικά σημεία της αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

Αναμνηστική φωτογραφία του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης κατά την 25η επέτειο από της ιδρύσεως του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΛΙΩΤΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Λύκειο αναλαμβάνει όλο και συχνότερα, όλο και επισημότερα, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τον πολιτισμό της και την ιστορία της ενώπιον ημετέρων και ξένων μέσα από την οργάνωση μουσικοχορευτικών παραστάσεων, εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια και εκδόσεις επιδιώκει την προβολή του πολύτιμου υλικού που έχει κατά καιρούς συλλέξει και μελετήσει.

Συγχρόνως το Λύκειο των Ελληνίδων υπηρετεί την προσπάθεια για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού οργανώνοντας ενημερωτικές εκδηλώσεις και Ημερίδες.

Πηγή: ekirikas.gr